-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 02 /14:34

Kinija pažėrė protestų dėl JAV planų Pietų Korėjoje

Kinija antradienį paragino nedelsiant nutraukti prieštaringai vertinamos amerikietiškos priešraketinės gynybos sistemos dislokavimą, Vašingtonui patvirtinus, kad šis skydas jau pradėjo veikti Pietų Korėjoje.
Priešraketinės gynybos sistema THAAD per pratybas
Priešraketinės gynybos sistema THAAD per pratybas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Kinijos pozicija visiškai aiški ir tvirta. Pasisakome prieš THAAD sistemos dislokavimą Pietų Korėjoje ir raginame šalis nedelsiant nutraukti dislokavimą“, – įprastoje spaudos konferencijoje sakė Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Geng Shuangas.

„Ryžtingai imsimės būtinų priemonių savo interesams apginti“, – pridūrė jis.

Vašingtonas ir Seulas sutarė dėl Didžiausio aukščio oro erdvės gynybos sistemos (Terminal High Altitude Air Defense, THAAD ) dislokavimo Pietų Korėjoje pernai liepą, siekdami neutralizuoti Pchenjano raketų keliamą grėsmę.

Šiaurės Korėja nepaiso jai paskelbtų kelių Jungtinių Tautų sankcijų paketų ir sparčiai vysto savo balistinių raketų programą.

Pirmadienį savo pavardės nenorėjęs skelbti amerikiečių pareigūnas pranešė, kad THAAD Pietų Korėjoje „jau pasiekė pirminius sulaikymo pajėgumus“, o vėliau šiais metais į šalį bus atgabenta daugiau įrangos ir komponentų, papildysiančių šią sistemą.

Paragino atkurti kontaktus

Be to, Kinija paragino JAV ir Šiaurės Korėją „kaip galima greičiau“ atkurti tarpusavio kontaktą, kad būtų išvengta tolesnio įtampos augimo dėl Pchenjano branduolinės programos.

Šis Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovo Geng Shuango pareiškimas pasirodė antradienį. Ankstesnę dieną JAV prezidentas Donaldas Trumpas sakė neatmetąs galimybės susitikti su Šiaurės Korėjos lyderiu Kim Jong Unu.

Leidiniui „Bloomberg News“ D.Trumpas pirmadienį pareiškė, kad jam būtų „garbė“ susitikti su Kim Jong Unu, jei sąlygos tai padaryti jam „būtų priimtinos“.

Geng Shuangas pareiškė, kad Vašingtonas ir Pchenjanas turi imtis konkrečių veiksmų dėl taikos užtikrinimo.

Kinija ragina abi puses atsisakyti savo augančio agresyvumo, nes Šiaurės Korėja pastaruoju metu surengė ištisą virtinę raketinių bandymų, o Pietų Korėjoje neseniai buvo dislokuota pajėgi amerikietiška priešraketinės gynybos sistema. Be kita ko, abi pusės neseniai surengė dideles karines pratybas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius