-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinija prašo JT Saugumo Tarybos uždrausti šaulių ginklų tiekimą Haičiui

Kinija paprašė Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos uždrausti šaulių ginklų tiekimą Haičiui, įvesti sankcijas šios Karibų šalies gaujų vadeivoms ir netgi pasiųsti regionines policijos pajėgas į smurto krečiamą salą, ketvirtadienį nurodė diplomatiniai šaltiniai.
Haičio policija
Haičio policija / „Scanpix“/AP nuotr.

Šis siūlymas buvo pateiktas Saugumo Tarybos nariams svarstant galimybę atnaujinti JT politinę misiją Haityje, kurios galiojimas baigsis penktadienį.

Neturtingą Karibų valstybę yra apėmusi sumaištis ir besiplečiantis gaujų smurtas. Haityje stinga degalų ir brangsta maisto produktai.

Rezoliucijos projekte, su kuriuo susipažino naujienų agentūra AFP, numatomos asmeninės sankcijos, apimančios draudimą atvykti į kitas šalis ir turto įšaldymą.

Kinija pastaraisiais metais vis aktyviau įsitraukdavo JT sprendžiant su Haičiu susijusius klausimus. Viena iš priežasčių – kad Port o Prensas yra oficialiai pripažinęs Taivaną, autonominę demokratinę salą, kurią Pekinas laiko savo teritorijos dalimi ir žada kada nors ją susigrąžinti, prireikus – jėga.

Diplomatinius santykius su Kinija palaikančios šalys paprastai vengia oficialių ryšių su Taivanu.

Jungtinėse Tautose Pekinas griežtai kritikuodavo Haitį, nors ir neigia bet kokį ryšį tarp savo pozicijos ir Taivano klausimo.

Vienas Kinijos diplomatinis šaltinis sakė AFP, kad sankcijomis būtina spausti Haičio politinę valdžią imtis veiksmų ir patraukti atsakomybėn atsakinguosius už smurtą.

„Padėtis Haityje negalėtų būti blogesnė. Mums čia vedant derybas Port o Prense didėja gaujų smurtas“, – sakė Kinijos misijos prie JT atstovė.

„Prieš nusikalstamas gaujas nukreiptas ginklų embargas yra mažiausia, ką Taryba turėtų padaryti, atsakydama į šią pribloškiančią situaciją“, – pridūrė ji.

Jungtinės Valstijos nėra nusistačiusios prieš tokias sankcijas, bet jos turi būti tinkamai pritaikytos, sakė vienas amerikiečių diplomatas, prašęs neviešinti jo vardo.

Pasak jo, nebūtų prasmės skalbti ginklų embargą nesant sankcijų komiteto arba JT ekspertų grupės, galinčios jį prižiūrėti. Šaltinis pridūrė, kad diskutuojant šia tema reikalinga tolesnė informacija apie siūlomas sankcijas asmenims.

Visa tai „reikalautų daugiau darbo“, sakė šaltinis.

Port o Prense šią savaitę siaučiant gaujų smurtui per kelias dienas buvo nužudyti mažiausiai 89 žmonės. Pagalbos agentūros sakė, kad padėtis regione tapo per daug pavojinga, kad jame būtų galima lankytis.

Didžiulis skurdas ir išplitęs smurtas verčia daugelį haitiečių bėgti į Dominikos Respubliką, su kuria Haitis turi sieną, arba į Jungtines Valstijas.

Saugumo Taryba diskutuoja, ar JT specialiąją politinę misiją Haityje (BINUH) reikėtų pratęsti iki 2023 metų.

Šis balsavimas turėjo įvykti trečiadienį, bet Tarybos narėms svarstant Kinijos pasiūlymą jis gali būti atidėtas iki penktadienio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius