Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinija ragina Vašingtoną ir Maskvą išsaugoti branduolinę sutartį

Kinija šeštadienį paragino Vašingtoną derėtis su Rusija, o ne pasitraukti iš Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų (INF) sutarties, JAV prezidento Donaldo Trumpo administracijos laikomą varžančia gebėjimą konkuruoti su Pekinu ir Maskva.
Kinijos kariai
Kinijos kariai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kinijos užsienio reikalų ministerija paneigė kalbas apie derybas dėl naujo daugiašalio pakto, turinčio pakeisti Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų sutartį.

Penktadienį paskelbtas JAV sprendimas pasitraukti iš INF gali sukelti „neigiamų pasekmių“, sakoma ministerijos pareiškime. Jame taip pat dar kartą perspėjama, kad šis žingsnis gali paskatinti naujas ginklavimosi lenktynes.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas šeštadienį savo ruožtu irgi paskelbė, kad jo šalis stabdo savo įsipareigojimus pagal INF susitarimą.

D.Trumpas kaltina Maskvą pažeidus 1987 metų susitarimą, taip pat laiko jį kliūtimi kovoti su didėjančia Kinijos karine galia.

Pasak Stokholmo tarptautinio taikos mokslinių tyrimų instituto, Pekinas turi ketvirtą pagal dydį branduolinį arsenalą, kuriame yra apie 280 branduolinių kovinių galvučių. Tuo metu kai Jungtinės Valstijos jų turi 6 450, o Rusija – 6 850. Pastaruoju metu Pekinas daug investuoja į didesnio nuotolio balistinių ir sparnuotųjų raketų kūrimą.

„Kinija nepritaria JAV pasitraukimui ir ragina JAV ir Rusiją deramai išspręsti skirtumus“, – sakoma Kinijos užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Sutartis atlieka „reikšmingą“ vaidmenį „užtikrinant pasaulinę strateginę pusiausvyrą“, pareiškė URM.

Tačiau Pekino vyriausybė teigė nepritarianti galimoms pastangoms kurti naują susitarimą, turintį apimti ir kitas šalis.

„Kinija prieštarauja šios sutarties dalyvių skaičiaus didinimui, – teigiama pareiškime. – Šiuo metu yra būtina išlaikyti ir įgyvendinti esamą sutartį, o ne kurti naują.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius