Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinija sugriežtins bausmes intelektinės nuosavybės teisių pažeidėjams

Prasidėjus paliauboms prekybos kare su Jungtinėmis Valstijomis ir Vašingtonui reikalaujant imtis veiksmų, Kinija šią savaitę paskelbė griežtinanti bausmes už rimtus intelektinės nuosavybės teisių pažeidimus, už kuriuos, be kita ko, gali drausti įsigyti nekilnojamojo turto ar vykti prabangių atostogų.
Xi Jinpingas ir Donaldas Trumpas
Xi Jinpingas ir Donaldas Trumpas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kinijos valstybės planus rengianti Nacionalinė plėtros ir reformų komisija kartu su dar 37 vyriausybės institucijomis parengė bendrą veiksmų planą, pagal kurį bus imamasi priemonių prieš daugkartinius intelektinės nuosavybės teisių pažeidėjus, kuriems grės įvairios griežtos bausmės ir apribojimai, jeigu jie pateks į „juodąjį sąrašą“.

Apie tai buvo paskelbta netrukus po to, kai JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir Kinijos vadovas Xi Jinpingas aukščiausiojo lygio susitikime Argentinoje sutarė nenustatyti jokių naujų muitų, kol derybininkai tarsis dėl susitarimo.

D.Trumpas įvedė importo muitus milijardinės vertės kiniškoms prekėms, iš dalies bausdamas Pekiną už tariamas intelektinės nuosavybės vagystes, kurios, Vašingtono teigimu, JAV bendrovėms atsieina net 600 mlrd. JAV dolerių per metus. Tačiau Kinija šiuos kaltinimus neigia.

Pasiekus paliaubas prekybos kare, Baltieji rūmai paskelbė, jog abi šalys sutiko derėtis dėl „struktūrinių pokyčių“, kad Kinijoje būtų sustiprinta intelektinės nuosavybės teisių apsauga.

Intelektinė nuosavybė apima nematerialius kūrinius, tokius kaip patentai, prekių ženklai ir autoriaus teisės.

Taikydama naująsias priemones, Kinija sieks šioje srityje kurti socialinio kredito tipo sistemą ir skelbti nacionalinį sąrašą intelektinės nuosavybės teisių pažeidėjų, kuriems skirtingos reguliavimo institucijos galės skirti įvairias bausmes.

Pavyzdžiui, Nacionalinė intelektinės nuosavybės administracija pasirūpins, kad į sąrašą patekusioms įmonėms ir asmenims būtų sunkiau užregistruoti patentus ir ginti patento savininko teises.

O kitos institucijos galės užtikrinti, kad pažeidėjai turėtų mažiau galimybių naudotis valstybės parama ir dalyvauti viešuosiuose pirkimuose arba iš viso jų neturėtų. Pažeidimai bus įrašomi į įmonės ar asmens kredito istorijoje.

Precedento neturintis reguliavimas

Fiziniams asmenims taip pat gali būti uždrausta eiti pareigas valstybinių įmonių valdybose, pirkti turtą ar vykti prabangių atostogų.

Bankams bus liepta atidžiau svarstyti sprendimus dėl kredito linijų suteikimo, o į „juodąjį sąrašą“ patekusioms įmonėms gali būti uždrausta leisti obligacijas.

Į „nesąžiningai besielgiančių“ intelektinės nuosavybės pažeidėjų sąrašą pateks įmonės ir asmenys, kurie pakartotinai pažeidė patentų teises, nesilaikė ankstesnių nutarimų dėl intelektinės nuosavybės teisių apsaugos ir, be kita ko, pateikė suklastotus dokumentus, kai teikė patento paraiškas.

„Tie, kas veikia intelektinės nuosavybės teisių apsaugos srityje, neabejotinai sveikina šį žingsnį,“ – sakė Bobas Jinas, intelektinės nuosavybės teisės srityje besispecializuojančios Pekino advokatų kontoros „LexField“ partneris.

Jo teigimu, šiomis priemonėmis intelektinės nuosavybės teisių apsaugos srityje žengiamas dar vienas žingsnis teisinga kryptimi, nes serijinių pažeidėjų baudimui bus panaudotos valstybės galios.

Kai tie patys asmenys pakartotinai rimtai nusižengia, „mes neturime gero būdo išspręsti šią problemą, todėl šios priemonės iš tikrųjų gali būti naudingos“, – pažymėjo B.Jinas.

JAV prekybos atstovo Roberto Lighthizerio biuro neseniai paskelbtoje ataskaitoje Kinija buvo apkaltinta surengusi kibernetinių atakų prieš Amerikos įmones kampaniją, kurią tariamai remia valstybė.

Siekdama atsikratyti prekiautojos suklastotomis prekėmis reputacijos, Kinija pastaraisiais metais ėmėsi veiksmų, stengdamasi stiprinti intelektinės nuosavybės teisių apsaugą. Be kita ko, buvo įsteigti specializuoti intelektinės nuosavybės teismai, nagrinėjantys ginčus dėl patentų, taip pat autorių teisių bei prekių ženklų teisių pažeidimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius