-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinija sutinka Jaučio metus

Kinija pirmadienį sutiko naujuosius Jaučio metus fejerverkais ir šventėmis, atsisveikindama su neramiais 2008-aisiais, kuriuose pažymėjo didžiulis žemės drebėjimas, Pekino olimpinės žaidynės ir pasaulio ekonomikos krizė.
Kinai švenčia Naujuosius metus
Kinai švenčia Naujuosius metus. / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Pekinas Kinija

Spalvingi fejerverkai vidurnaktį nušvietė Pekino dangų, o kurtinančios petardos sostinėje pyškėjo iki pat ryto.

Pasak pareigūnų, 46 žmonės buvo sužeisti per nelaimingus įvykius, susijusius su pirotechnikos priemonėmis. Palyginti su praėjusiais metais, tokių atvejų sumažėjo 48 proc., pirmadienį pranešė Kinijos valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“. Naktį mieste patruliavo 70 greitosios pagalbos automobilių, laukdami iškvietimų.

Pagal Mėnulio kalendorių švenčiami Naujieji metai yra svarbiausia šventė Kinijoje. Dauguma žmonių šiuo metu išleidžia daug pinigų vakarienei su draugais ir šeimos nariais, taip pat keičiasi tradicinėmis dovanomis „hong bao“ – raudonais pinigų prikimštais vokais, kurie šiemet buvo plonesni nei įprasta.

Šalies ekonomikos ateitis šiais metais neatrodo ypač gera dėl aštrėjančios pasaulio finansų krizės. Kinijos ekonomika pernai augo mažiausiai per pastaruosius septynerius metus – tik 9 procentus. Šalies pietryčių regione, kuriame telkiasi eksportuojančios įmonės, uždaryta tūkstančiai gamyklų, o darbo vietų sumažėjo daugiau nei 2 milijonais.

„Manęs neapleidžia nuojauta, kad finansų krizė kažkaip paveiks mano gyvenimą", – sakė Wang Jiu, 22 metų migrantė darbininkė iš rytinės Šandongo provincijos, kuri ėjo susitikti su draugais prie vienos Pekino šventyklos.

Ji – viena iš maždaug 120 mln. žmonių, kurie persikėlė iš kaimų į miestus, ieškodami darbo, o šiuo metu nukentėjo nuo pasaulinio ekonomikos sąstingio, kuris taip pat neaplenkė dar visai neseniai sparčiai kilusios Kinijos ekonomikos.

Kaip rodo Vyriausybės pateikiama statistika, 6 mln. tokių migrantų jau neteko darbo dėl krizės, o stebėtojai perspėja, jog toks pats likimas gali ištikti dar daugiau žmonių.

Nuo ekonomikos lėtėjimo taip pat tikriausiai smarkiai nukentės šimtų Kinijos aukštųjų mokyklų absolventai. Pasaulio bankas Jaučio metais Kinijai prognozuoja 7,5 proc. BVP augimą – mažiausią nuo 1990 metų.

Komunistinės šalies vadovai viešai išsakė nerimą dėl kylančios įtampos ir galimų neramumų, kai darbo netekę žmonės pradės plūsti į gimtuosius kaimus. Kinijos valdžia pažadėjo kurti naujas darbo vietas ir spaudžia darbdavius susilaikyti nuo darbuotojų atleidimų.

Nepaisant niūrių ekonomikos prognozių, sostinės prekybininkai pranešė pardavę fejerverkų 28 proc. daugiau negu pernai. Pasak „Xinhua“, iki sekmadienio Pekine buvo parduota apie 230 000 pirotechnikos užtaisų.

Honkonge dešimtys tūkstančių žmonių taip pat laikinai užmiršo nerimą dėl ekonomikosų negandų ir pagal seną tradiciją sekmadienio vakarą susirinko sutikti kinų Naujųjų metų Victorios parke veikiančioje šventinėje mugėje.

Pirkėjai joje galėjo įsigyti įvairiausių tradicinių naujamečių papuošimų – nuo vandens lelijų iki pripučiamų jaučių ir gauruotų jaučio pavidalo kepurių. Ypač populiarūs buvo vandens malūnėliai, kurie laikomi sėkmės permainų simboliu.

Dar apie 20 000 žmonių apsilankė daoistų Vong Dai Sino (Didžiojo nemirtingojo Vong) šventykloje ir degino smilkalus ir meldė laimingesnių metų nei praėję, per kuriuos Honkongą apėmė ekonomikos recesija, o tūkstančiai gyventojų liko nežinioje dėl savo santaupų, investuotų į finansinius paketus, susijusius su žlugusiu JAV investiciniu banku „Lehman Brothers“.

Ekonomikos nuosmukis vainikavo metus, per kuriuos Kinijos lyderiams teko spręsti daugybę krizių.

2008 metų pradžioje per kinų Naujųjų metų šventę buvo kilusios didžiulės pūgos, kurios paralyžiavo susisiekimą šalies pietiniuose regionuose.

Vėliau prasidėjo kruvinos riaušės Tibeto sostinėje Lhasoje, kurioms malšinti buvo surengta didelio masto saugumo pajėgų operacija.

Dar vienu smūgiu Kinijai tapo gegužės 12 dieną Sičuane įvykęs stiprus žemės drebėjimas, per kurį žuvo arba dingo be žinios 90 000 žmonių. Dėl šios nelaimės Kinija sulaukė tarptautinės bendruomenės užuojautos ir humanitarinės pagalbos.

Kinijos lyderiai sulaukė gausių pagyrimų dėl rugpjūtį gerai organizuotų Pekino olimpinių žaidynių, tačiau po kelių savaičių šalyje kilo didžiulis skandalas, kai paaiškėjo, jog dėl kenksmingomis medžiagomis užterštų pieno miltelių mirė mažiausiai šeši kūdikiai, o beveik 300 000 patyrė sveikatos sutrikimų.

Kinijos valstybinė žiniasklaida skatino optimistines nuotaikas, sakydama, jog vartotojai jau „rimsta“. „Xinhua" kaip pavyzdį pateikė Šandongo provincijos ūkininką Wei Wanqianą, kuris Naujuosius metus atšventė nusipirkdamas naują traktorių.

Daugelis Pekino gyventojų taip pat sakė manantys, jog blogiausių krizės padarinių jiems pavyks išvengti.

„Žinoma, šie metai bus geri", – sakė 51 metų farmacijos pramonės darbuotojas Ji Xuejunas, kuris ėjo aplankyti savo uošvės.

„Kol kas Kinija nebuvo per daug paveikta (krizės), o vyriausybė neabejotinai išspręs visas problemas, kurių gali kilti“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius