-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinija teigia mirties bausmę taikanti retai

Kinijos vyriausiasis teisėjas sekmadienį pareiškė, kad jo šalis per pastaruosius dešimt metų mirties bausmę įvykdė „itin mažam skaičiui nusikaltėlių už itin rimtus nusikaltimus“, nors manoma, kad Kinijoje mirties bausme nubaudžiama daugiau žmonių nei visose kitose pasaulio šalyse kartu sudėjus.
Kinijos vėliava
Kinijos vėliava / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tikrasis įvykdytų mirties bausmių skaičius Kinijoje yra valstybės paslaptis. 2007 metais priimtas sprendimas, kad visas skirtas mirties bausmes dar turi peržiūrėti Aukščiausiasis Liaudies Teismas, tikriausiai gerokai sumažino egzekucijų skaičių.

Savo ataskaitoje šalies parlamentui vyriausiasis teisėjas Zhou Qiangas pareiškė, kad teismas „griežtai kontroliavo ir apgalvotai taikė“ mirties bausmę, tačiau konkrečių skaičių nepateikė.

Jungtinėse Valstijose įsikūrusi kovos už žmogaus teises grupė „Dui Hua“, besispecializuojanti teisinio teisingumo srityje, skaičiuoja, kad nuo 2013 metų Kinijoje mirties bausmė buvo įvykdyta maždaug 2400 žmonių, kas sudarytų dešimtadalį 1983 metais atliktų bausmių. Grupės šaltiniai nurodo, kad 2014 ir 2015 metais bausmių skaičius iš esmės nepakito.

Kinijoje mirties bausmė gali būti skirta už 46 nusikaltimus, daugiausiai už nužudymą, išžaginimą, apiplėšimą ir su narkotikais susijusius nusikaltimus.

Pasak Zhou Qiango, artimiausiais metais teismai ketina mirties bausmę taikyti už nusikaltimus, susijusius su valstybės saugumu ir smurtingu terorizmu, kad „ryžtingai apsaugotų šalies politinį saugumą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius