-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinija tylos minutėmis pagerbė velionį lyderį Jiang Zeminą

Visoje Kinijoje antradienį sirenomis ir tylos minutėmis buvo pagerbtas velionis eksprezidentas Jiang Zeminas, ir tai buvo vienybės akimirka po praėjusią savaitę šalį krėtusių protestų prieš valdžios vykdomą COVID-19 politiką.
Kinijos komunistų partijos nariai išreiškia pagarbą buvusiam Kinijos prezidentui
Kinijos komunistų partijos nariai išreiškia pagarbą buvusiam Kinijos prezidentui / „Reuters“/„Scanpix“

Jiang Zeminas, kuris praėjusį trečiadienį mirė Šanchajuje, būdamas 96 metų amžiaus, šaliai vadovavo permainų laikais nuo 9-ojo dešimtmečio pabaigos iki naujo tūkstantmečio pradžios.

Vadovaujant po 1989 metų Tiananmeno aikštės įvykių į valdžią atėjusiam Jiang Zeminui, Kinija ėmė kilti kaip pasaulinė galybė.

Antradienį 10 val. vietos (4 val. Lietuvos) laiku Pekino Didžiojoje liaudies salėje prasidėjo televizijos tiesiogiai visai šaliai transliuota velionio pagerbimo ceremonija.

Aidint sirenoms visoje Kinijoje buvo surengtos „trys tylos minutės“.

Jiang Zemino gimtajame Jangdžou mieste maždaug 100 žmonių tylos minutėms susirinko prie jo buvusios rezidencijos.

Vėliavos visoje šalyje ir ant valstybinių pastatų užsienyje buvo nuleistos iki pusės stiebo.

Trims minutėms darbą nutraukė vertybinių popierių biržos Šanchajuje ir Šendžene, Kinijos aukso ir sidabro birža Honkonge.

Antradienį taip pat nevyksta vieši pramoginiai renginiai, sustabdyti net kai kurie interneto žaidimai.

Jiang Zeminas mirė nuo leukemijos ir daugybinio organų nepakankamumo, pranešė valstybinė žiniasklaida.

Pirmadienį jo palaikai buvo kremuoti Pekine, per ceremoniją, kurioje dalyvavo prezidentas Xi Jinpingas ir kiti šalies lyderiai, paskelbė naujienų agentūra „Xinhua“.

Pranešta, kad taip pat dalyvavo buvęs šalies lyderis Hu Jintao. Tai buvo pirmas jo pasirodymas viešumoje po dramatiško incidento spalio mėnesį, kai jis buvo išlydėtas iš svarbaus Komunistų partijos suvažiavimo.

Tuomet Hu Jintao buvo pakeltas nuo kėdės iš išvestas iš suvažiavimo uždarymo ceremonijos. Itin neįprastas įvykis sutrikdė kruopščiai surežisuotą renginį, per kurį Xi Jinpingas užsitikrino istorinę trečią kadenciją lyderio poste.

Kinijos žiniasklaida vėliau pranešė, jog Hu Jintao buvo išlydėtas todėl, kad „nesijautė gerai“, bet aiškus jo nenoras išeiti įžiebė spėliones dėl galimų politinių veiksnių.

„AP“/„Scanpix“/Jiang Zemino gedi visa Kinija
„AP“/„Scanpix“/Jiang Zemino gedi visa Kinija

Nostalgija

Praėjusią savaitę Kiniją sukrėtė protestai prieš griežtas kovos su COVID-19 priemones – didžiausios viešos demonstracijos nuo 1989 metų mitingų, kuriuose buvo reikalaujama politinių reformų ir kuriuos Jiang Zeminas padėjo numalšinti.

Jiang Zemino vaidmuo slopinant 1989 metų protestus ir kitą politinį aktyvizmą, taip pat jo valdymo metais klestėjusi korupcija ir nelygybė reiškia, kad jo palikimas vertinamas nevienareikšmiškai.

Vis dėlto jo mirtis sukėlė kai kuriems kinams nostalgiją dėl laikų, vadinamų liberalesniais ir tolerantiškesniais kitokioms nuomonėms.

„Jiango era, nors ir ne labiausiai klestinti, buvo tolerantiškesnė“, – mirus Jiang Zeminui parašė vienas į tviterį panašios kinų platformos „Weibo“ vartotojas.

Ketvirtadienį Jiang Zemino palaikai buvo atskraidinti į Pekiną. Oro uoste karstą pasitiko Xi Jinpingas ir kiti lyderiai, parodė televizija CCTV.

Šalies lyderiai, kurie visi buvo su juodais raiščiais ir prisisegę po baltą gėlę, nulenkė galvas, kai iš lėktuvo buvo iškeltas karstas. Pro stiklinį jo gaubtą aiškiai matėsi garsieji velionio akiniai storais rėmeliais.

Būdamas pensininkas Jiang Zeminas tapo populiariu tūkstantmečio ir Z kartų kinų memų herojumi. Buvusio lyderio gerbėjai vadino save „rupūžės garbintojais“ ir žavėjosi į varlę panašia jo veido išraiška bei keistomis manieromis.

Televizijai CCTV platformoje „Weibo“ paskelbus apie jo mirtį, per valandą atsirado daugiau kaip pusė milijono komentarų.

Po pranešimo valstybinės žiniasklaidos, valstybinių kompanijų ir tokių programėlių kaip „Alipay“, „Taobao“ ir net „McDonald's China“ interneto svetainėse buvo paliktos tik juoda ir balta spalvos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius