-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinija vėl grasina Taivanui, saloje vykstant pratyboms

Kinija trečiadienį vėl pagrasino užpulti Taivaną ir perspėjo, kad užsienio politikai, kurie bendrauja su savarankiška sala, „žaidžia su ugnimi“.
Taivano kariuomenė pratybų metu
Taivano kariuomenė pratybų metu / „Reuters“/„Scanpix“

Kinijos Taivano reikalų biuro atstovas spaudai teigė, kad šalis yra pasiryžusi naujaisiais metais „saugoti suverenitetą ir teritorinį vientisumą“ ir „sutriuškinti Taivano nepriklausomybės sąmokslus“ 1949 metais nuo žemyninės Kinijos atsiskyrusioje savarankiškoje demokratinėje šalyje.

„Taivano nepriklausomybę piktybiškai remiantys prieš Kiniją nusiteikę elementai keliose užsienio šalyse yra sąmoninga provokacija“, – spaudos konferencijoje sakė Ma Xiaoguangas.

Kinija Taivaną laiko savo teritorija, kurios kontrolę Pekinas turi perimti, prireikus – jėga. Pastaraisiais mėnesiais Taivane lankėsi keli užsienio politikai, įskaitant tuometinę Jungtinių Valstijų Atstovų Rūmų pirmininkę Nancy Pelosi ir daugelį Europos Sąjungos politikų, ir tai paskatino abi puses demonstruoti karinę galią.

Šią savaitę Taivano kariuomenė rengia pratybas, kuriomis siekiama įtikinti visuomenę, kad ji yra pajėgi atremti Kinijos grėsmes prieš šį mėnesį vyksiančias Naujųjų metų pagal Mėnulio kalendorių šventes.

„Svarbiausia išlaikyti mūsų oro erdvės ir nacionalinį saugumą“, – į pietus nuo sostinės Taipėjaus esančioje Sindžu oro bazėje žurnalistams teigė oro pajėgų pulkininkas leitenantas Wu Bong-yengas.

Pratybos sutampa su Vokietijos ir Lietuvos įstatymų leidėjų vizitu – ši Baltijos valstybė dėl stiprėjančių ryšių su Taivanu yra ypatingas Kinijos pasipiktinimo taikinys.

„Raginame atitinkamas šalis... nustoti siųsti neteisingus signalus Taivano nepriklausomybės separatistinėms jėgoms ir liautis žaisti su ugnimi Taivano klausimu“, – sakė Ma Xiaoguangas.

Kinija į užsienio vizitus reaguoja rengdama plataus masto karines pratybas, kurias kai kurie laiko blokados ar invazijos repeticija. Pekinas beveik kasdien siunčia lėktuvus ir karo laivus į Taivaną, dažnai kirsdamas 160 km Taivano sąsiaurio, skiriančio abi šalis, vidurio liniją. Gruodžio pabaigoje Kinija Taivano link pasiuntė rekordinį skaičių – 71 lėktuvą ir septynis laivus, – ir tai buvo didžiausios tokio masto pratybos 2022 metais.

Kinijai stengiantis izoliuoti salą diplomatiškai, Taivanas turi tik 14 oficialių diplomatinių partnerių, nors palaiko tvirtus neoficialius santykius su pagrindine sąjungininke JAV ir daugiau kaip 100 pasaulio valstybių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius