Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinijoje per 100 žmonių pasirašė peticiją, kuria raginama stiprinti demokratiją šalyje

Kinijoje daugiau kaip šimtas akademikų, aktyvistų ir teisininkų pasirašė atvirą laišką, kuriame raginama stiprinti demokratiją šalyje ir paleisti naująjį Nobelio taikos premijos laureatą Liu Xiaobo bei kitus politinius kalinius.
 Liu Xiaobo
Liu Xiaobo / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šis laiškas buvo išplatintas internete praėjus savaitei nuo Nobelio taikos premijos skyrimo Liu Xiaobo, o Kinijos valdančiajai Komunistų partijai pradėjus kasmetį suvažiavimą, kai premjeras Wenas Jiabao taip pat pasisakė už politines reformas.

„Raginame kiek įmanoma greičiau imtis priemonių, kad Liu Xiaobo būtų paleistas ir grįžtų pas žmoną Liu Xia, taip pat, kad galėtų pats nuvykti į Oslą atsiimti premijos“, – rašo peticijos autoriai.

„Tuo pat metu raginame valdžią paleisti visus sąžinės ir politinius kalinius, suimtus dėl ideologinių, saviraiškos arba religinių priežasčių“, – sakoma laiške.

54 metų rašytojas ir buvęs universiteto profesorius L.Xiaobo pernai gruodį buvo nuteistas 11 metų laisvės atėmimo, kai 2008 metais su kitais paskelbė peticiją, kuria Kinijos vyriausybė raginama imtis politinių reformų ir gerbti žmogaus teises.

Šį laišką parašė Kinijos socialinių mokslų akademijos politinės filosofijos profesorius emeritas Xu Youyu, Pekino kino akademijos profesorius Cui Weipingas ir mokslininkas Jia Jia.

Kinija piktai reagavo dėl Nobelio taikos premijos skyrimo L.Xiaobo ir pavadino šį žingsnį nusikaltimų skatinimu.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius