Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinijoje per žemės drebėjimą žuvo mažiausiai vienas žmogus, sugriauta 10 tūkst. namų (nuotraukos)

Per žemės drebėjimą, kuris smogė retai gyvenamam Kinijos pietvakarių regionui, žuvo mažiausiai vienas žmogus, šimtai buvo sužeisti, taip pat sugriuvo daugiau nei 10 tūkst. namų, penktadienį pranešė vienas pareigūnas ir Kinijos valstybinė žiniasklaida.
Žemės drebėjimas Kinijoje
Žemės drebėjimas Kinijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Režisierius Kinija

Vienas Vyriausybės humanitarinės pagalbos pareigūnas iš Junano provincijos kalnuotos apygardos, kur buvo juntami požeminiai smūgiai, sakė naujienų agentūrai AFP, kad vienas žmogus žuvo, o dar 328 buvo sužeisti.

JAV geologijos tarnyba pranešė, kad vidutinio stiprumo (5,7 balo pagal momentinės magnitudės skalę) žemės drebėjimas įvyko ketvirtadienį 19 val. 19 min. vietos (14 val. 19 min. Lietuvos) laiku. Jo židinys buvo Junano provincijoje palyginti nedideliame (10 kilometrų) gylyje.

Smūgių epicentras buvo už 98 kilometrų į šiaurės rytus nuo Dali miesto.

Vėliau regioną sukrėtė dar aštuoni smūgiai.  Gyventojai, baimindamiesi didesnės žalos,  šiltą naktį buvo priversti bėgti į lauką, pranešė Kinijos valstybinė naujienų agentūra „Xinhua".

Pasak „Xinhua", šešiose Junano apygardose sugriuvo daugiau nei 10 tūkst. namų, o daugiau nei 30 tūkst. buvo apgadinti. Jao apygardos valdžios pranešime nurodoma, kad buvo apgadinta apie 75 tūkst. pastatų.

Provincijos institucijos pasiuntė tūkstančius palapinių, antklodžių ir kitų atsargų humanitarinės pagalbos agentūros būstinei Jao apygardoje. Į drebėjimo paveiktą zoną taip pat pasiųsta daugiau nei 600 policininkų.

Apie 30 sunkiai sužeistų žmonių buvo gydomi vienoje Yao ligoninėje, nurodė „Xinhua". 2008 metų gegužę daugiau nei 87 tūkst. žmonių žuvo arba dingo be žinios per 8 balų žemės drebėjimą, kuris sukrėtė kalnuotą Sičuano provinciją Kinijos pietvakariuose.

Tas drebėjimas Kinijoje nusinešė daugiausia gyvybių per daugiau nei 30 metų, sugriovė ištisus miestus. Sunaikinta daug ligoninių, mokyklų, namų ir gamyklų. Nuo požeminių smūgių iš viso nukentėjo beveik 50 tūkst. Sičuano kaimų.

Per drebėjimą Sičuane sugriuvo apie 7 tūkst. mokyklų, nors daugelis greta jų buvusių pastatų liko stovėti. Tūkstančių moksleivių žūtis sukėlė didelį gedinčių tėvų pyktį ir protestus dėl prastų statybos standartų bei pareigūnų korupcijos.

Junano, kurioje žemės drebėjimas smogė ketvirtadienio vakarą, šiaurėje ribojasi su Sičuanu, o pietuose – su Laosu, Mianmaru ir Vietnamu.

Jao apygarda, kurioje buvo šio drebėjimo epicentras, turi apie 207,9 tūkst. gyventojų, priklausančių 23 skirtingoms etninėms grupėms, nurodoma apygardos Vyriausybės tinklalapyje.
Šis ūkio augimo mažai paliestas regionas išsiskiria ypatingu gamtos grožiu ir etnine įvairove, todėl Kinijos Vyriausybė pastaraisiais metais jame ypač skatino turizmą.

Kinijos pietvakariuose susiduria Indijos ir Azijos tektoninės plokštės, kurioms susirėmus iškilo Himalajų kalnai ir Tibeto plokščiakalnis.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius