Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti

Kinijoje prasideda 2017 metais dingusio verslo magnato teismas

Iš viešbučio Honkonge 2017 metais dingęs verslo magnatas Xiao Jianhua pirmadienį stojo prieš teismą, pranešė Kanados ambasada Kinijoje.
Xiao Jianhua
Xiao Jianhua / „Scanpix“/AP nuotr.
Temos: 1 Kinija

„Kanados konsuliniai pareigūnai atidžiai stebi šią bylą, teikia konsulines paslaugas jo šeimai ir toliau siekia, kad jam būtų suteikta galimybė susiekti su konsulatu“, – naujienų agentūrai AFP sakė ambasada, nenurodžiusi, kur vyksta teismo procesas ir kokie kaltinimai buvo pateikti.

Kanados pilietybę turintis Xiao Jianhua 2017 metų sausį dingo iš savo apartamentų Honkongo viešbutyje „Four Seasons“, o vietos žiniasklaida pranešė, kad jį pagrobė žemyninės Kinijos agentai.

Verslininkas buvo vienas turtingiausių to meto žmonių Kinijoje. Pranešama, kad Xia Jianhua palaikė glaudžius ryšius su valdančiosios Komunistų partijos aukščiausio rango pareigūnais.

Honkongo policija tuo metu teigė, kad jis kirto žemyninės Kinijos sieną. Vėliau jo bendrovė „Tomorrow Group“ taip pat patvirtino, kad verslininkas yra žemyninėje dalyje.

Tačiau Kinijos pareigūnai nieko nepraneša apie šią bylą, kuri, kaip teigiama, yra susijusi su kovos su korupcija kampanija, vykdoma ir palaikoma prezidento Xi Jinpingo nuo jo atėjimo į valdžią.

Įtariamas Xiao Jianhua pagrobimas įvyko tuo metu, kai žemyninės Kinijos agentai neturėjo leidimo veikti Honkonge. Tai pasėjo baimę mieste dėl galimo ir kitų gyventojų priverstinio dingimo.

Nuogąstavimai ypač išryškėjo per masinius demokratijos šalininkų protestus, sudrebinusius Honkongą 2019 metais, vyriausybei paruošus įstatymo projektą, leidžiantį ekstradiciją į žemyninę Kiniją.

Xiao Jianhua dingo po įtariamo dar penkių žmonių pagrobimo. Jie dirbo leidykloje, kuri leisdavo nepadorias knygas apie Kinijos politikos elitą.

Vėliau šios leidyklos darbuotojai pasirodė per žemyninės Kinijos televiziją ir prisipažino savo kaltę dėl įvairių nusikaltimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius