-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kinijoje už raginimus „nuversti valdžią“ 9 metams įkalintas protestantų dvasininkas

Kinijos teismas pirmadienį skyrė devynerius metus įkalinimo neoficialios protestantų bažnyčios vadovui, apkaltintam „raginimais nuversti valstybės valdžią“.
Kunigas Wang Yi
Kunigas Wang Yi / „Facebook“ nuotr.

Teismas pietvakariame Kinijos mieste Čengdu taip pat pripažino kunigą Wang Yi, kurio vadovaujama „Ankstyvojo lietaus testamento bažnyčia“ pernai tapo vyriausybės susidorojimo kampanijos taikiniu, kaltu dėl „neteisėtos verslo veiklos“, nurodoma teismo tinklalapyje.

Wang Yi buvo sulaikytas 2018 metų gruodį per teisėsaugos institucijų reidą, per kurį dingo dešimtys jo „pogrindinės bažnyčios“ narių.

Kinijos formaliai ateistinė vyriausybė griežtai stebi visus jos nekontroliuojamus organizuotus judėjimus ir religines organizacijas.

Kinijoje gyvenantys krikščionys yra pasidalinę į dvi grupes. Vieni jų priklauso „neoficialioms“ arba „pogrindinėms“ organizacijoms, tokioms kaip „Ankstyvojo lietaus testamento bažnyčia“ , kiti – valstybės pripažįstamoms bažnyčioms, kur per pamaldas skamba ir komunistinės dainos.

Katalikai taip pat yra panašiai pasidalinę: dalis jų vaikšto į Vatikano pripažįstamas bažnyčias, kiti – į oficialias įstaigas.

Čengdu oficialioje teismų sistemos svetainėje nurodoma, kad Wang Yi buvo nuteistas per viešą teisminį procesą mieste, kuriame buvo įsikūrusi „Ankstyvojo lietaus testamento bažnyčia“.

Kaltinimai raginimais nuversti valdžią dažnai iškeliami disidentams, tokiu būdu siekiant nutildyti jų kritiką vyriausybei ir Komunistų partijai.

Prieš pat sulaikymą Wang Yi savo bažnyčios „Facebook“ puslapyje parašė žinutę, kurioje sukritikavo Pekiną dėl krikščionių represijų šalyje, teigdamas, kad Komunistų „partija gali klestėti tam tikrą laiką, bet ji negali gyvuoti amžinai“.

„Partija gali nužudyti mano kūną, bet ji negali nužudyti mano sielos“, – parašė Wang Yi.

Honkonge gyvenantis tyrėjas Patrikas Poonas, bendradarbiaujantis su žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ perspėjo, jog nuosprendis Wango Yi „neigiamai paveiks kitas neoficialias bažnyčias Kinijoje“.

„Žinia yra labai aiški: būsite kitas Wang Yi, jei neužsiregistruosite ir nesilaikysite Komunistų partijos religinės linijos“, – naujienų agentūrai AFP pareiškė P. Poonas.

Wang Yi bažnyčia buvo viena iš daugelio žinomų pogrindinių bažnyčių, kurias 2018 metais uždarė Kinijos vyriausybė, vykdydama griežtą politiką religinių bendruomenių, ypač krikščionių ir musulmonų, atžvilgiu.

Pernai rugsėjį Pekino pareigūnai uždare šiame mieste be licencijos veikusią vieną didžiausių neoficialių protestantų įstaigų šalyje – Siono bažnyčią. Jos patalpas šturmavo dešimtys pareigūnų.

Anksčiau tais metais kinų internetinės prekybos tinklams buvo uždrausta prekiauti oficialiai neaprobuotomis Biblijos versijomis.

Kinija šiuo metu kritikuojama tarptautinės bendruomenės už tai, kad uždarė maždaug milijoną uigūrų ir kitų daugiausia musulmoniškų etninių mažumų atstovų „perauklėjimo stovyklose“ šiaurės vakariniame Sindziango regione.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius