-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 07 12 /13:40

Kinijos disidentui Liu Xiaobo konstatuotas organų nepakankamumas, jam sutriko kvėpavimas

Ligoninė, gydanti vėžiu sergantį Kinijos Nobelio taikos laureatą Liu Xiaobo, trečiadienį atnaujino informaciją apie jo būklę, bet teigiamos baigties neprognozuoja. Vėliau gydytojai pranešė, kad jam sutriko kvėpavimas, tokia būklė kelia pavojų gyvybei.
Liu Xiaobo
Liu Xiaobo konstatuotas organų nepakankamumas / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Liu Xiaobo Kinija

Tuo tarpu žmogaus teisių organizacijos įspėja, kad valdžia galbūt klastoja šio disidento medicinos duomenis.

61 metų demokratijos šalininko kepenų funkcijos toliau blogėjo; pacientas patyrė „šoką ir organų nepakankamumą“, praneša Kinijos medicinos universiteto 1-oji ligoninė šalies šiaurės rytuose esančiame Šenjango mieste.

Ligoninės internetinis tinklalapis nuolatos papildo informaciją apie Liu Xiaobo būklę nuo praėjusio mėnesio, kai jis buvo perkeltas iš kalėjimo į ligoninę dėl vėlyvos stadijos kepenų vėžio.

Kinijos vyriausybė atmetė tarptautinius prašymus leisti Liu Xiaobo gydytis užsienyje, sakydama, kad jį gydo geriausi Kinijos gydytojai.

Jungtinės Valstijose antradienį pakartojo prašymą paleisti Liu Xiaobo ir pareiškė, kad yra pasiruošusios jį priimti ir leisti jam gydytis Amerikos ligoninėse.

JAV ir Vokietijos vėžio ekspertai praėjusį savaitgalį aplankė Liu Xiaobo ir konstatavo, kad jį perkelti būtų pakankamai saugu. Vis dėlto nuo to ligoninė skelbė tik neigiamas paciento būklės prognozes.

P.Poonas: „Tarnybos kontroliuoja visą informaciją apie Liu Xiaobo sveikatos būklę; sunku patvirtinti, ar ligoninės tinklalapyje skelbiama informacija yra teisinga, ar ne.“

„Tarnybos kontroliuoja visą informaciją apie Liu Xiaobo sveikatos būklę; sunku patvirtinti, ar ligoninės tinklalapyje skelbiama informacija yra teisinga, ar ne,“ – naujienų agentūrai AFP sakė organizacijos „Amnesty International“ Kinijos skyriaus tyrėjas Patrickas Poonas.

„Teisinga kelti klausimą, ar tarnybos skelbia informaciją apie prastėjančią Liu Xiaobo sveikatą, nes stengiasi laimėti daugiau laiko ir pagrįsti savo sprendimą neleisti Liu Xiaobo išvykti iš šalies“, – pridūrė jis.

HRV tyrėja Maya Wang nurodė, kad iš Liu Xiaobo šeimos gaunama mažai informacijos apie jo būklę, todėl ją nepriklausomiems ekspertams sunku vertinti.

„Paprasčiausiai nežinome, kokiu lygiu tai yra profesionalios medicininės ataskaitos, o kokiu – politiškai manipuliuojama informacija“, – sakė M.Wang.

Atskirai nuo medicininės informacijos ligoninės tinklalapyje šią savaitę buvo paskelbta vaizdo įrašų, kuriuose Vakarų šalių gydytojai matomi stovintys Liu Xiaobo palatoje ir giriantys savo kolegas iš Kinijos.

Žmogaus teisių organizacijos šią vaizdo medžiagą atmetė kaip propagandą, o Vokietijos ambasada pirmadienį pareiškė, kad „panašu, jog padėtį valdo saugumo tarnybos, o ne medikai“.

Tačiau valstybinio dienraščio „Global Times“ pirmajame puslapyje rašoma, kad šia vaizdo medžiaga norima parodyti Kinijos gydytojų pastangas padėti Liu Xiaobo, bet „Vakarų jėgos jo gydymą politizuoja“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Tuščia kėdė, skirta Liu Xiaobo, per Nobelio apdovanojimus
AFP/„Scanpix“ nuotr./Tuščia kėdė, skirta Liu Xiaobo, per Nobelio apdovanojimus

Liu Xiaobo buvo suimtas 2008 metais, kai kartu su kitais parengė drąsią peticiją „Charter 08“, raginančią Pekiną užtikrinti pagrindines žmogaus teises ir reformuoti komunistinės Kinijos vienpartinę sistemą.

2009 metais Liu Xiaobo buvo nuteistas 11 metų kalėjimo už „ardomąją veiklą“. Per 2010 metais Osle surengtą Nobelio premijos įteikimo ceremoniją aktyvistui atstovavo tuščia kėdė.

Sutriko kvėpavimas

Kinijos medicinos universiteto 1-oji ligoninė savo tinklalapyje paskelbė, kad 61 metų demokratijos šalininko gyvybei palaikyti reikalinga „mechaninė kvėpavimo pagalba“, bet jo šeima „nesutiko leisti intubuoti per trachėją“.

Liu Xiaobo ir ligoninėje esantys jo šeimos nariai yra atidžiai stebimi, todėl gauti jų komentarų nebuvo įmanoma.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius