-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinijos įtaka sumenks: dar vienas JAV universitetas uždaro Konfucijaus institutą

Merilando universitetas uždaro ilgiausiai šalyje veikusį Konfucijaus institutą. Toks sprendimas priimtas reaguojant į didėjančią įtampą tarp JAV ir Kinijos. Iki šiol tai padarė jau keliolika JAV universitetų, atsižvelgdami į įstatymus, draudžiančius gauti finansavimą ir iš šalies Gynybos departamento, ir iš Kinijos. Lietuvos Valstybės saugumo departamentas Vilniaus universitete veikiantį Konfucijaus institutą taip pat įvardino kaip galimą grėsmę.
JAV ir Kinijos vėliavos
JAV ir Kinijos vėliavos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pernai VSD ir Antrojo operatyvinių tarnybų departamento prie Krašto apsaugos ministerijos (AOTD) paskelbtame kasmetiniame grėsmių nacionaliniam saugumui vertinime teigiama, kad Kinijos žvalgybos veikla Lietuvoje agresyvėja.

„Užsienio šalyse Kinijos žvalgyba tradiciškai veikia su diplomatine priedanga, taip pat išnaudoja Kinijos Vyriausybės finansuojamus Konfucijaus institutus, Kinijos įmones ir naujienų agentūras, naudojasi užsienyje studijuojančiais kinų studentais“, – teigiama vertinime.

Šio instituto direktorė Vilma Šniukštaitė tuomet tikino, kad lietuviškasis Konfucijaus institutas grėsmės nacionaliniam saugumui nekelia.

Tačiau JAV jau daugiau nei dešimt universitetų nusprendė Konfucijaus institutus uždaryti.

Penktadienį tokį sprendimą priėmė ir Merilando universitetas. Jį paskelbęs universiteto prezidentas Wallace'as Loh tvirtino, kad institutas neveiks nuo naujų mokslo metų.

Vida Press nuotr./Konfucijui skirta statula Pekine
Vida Press nuotr./Konfucijui skirta statula Pekine

Merilando universiteto Konfucijaus institutas buvo vienas iš seniausių JAV. Įkurtas 2004-aisiais institutas kvietė studentus mokytis kinų kalbos ir kultūros, organizavo renginius.

Kinijos vyriausybė pasirūpindavo, kad institute būtų dėstytojų, tiekdavo mokymosi priemones, vadovėlius ir mokėjo algą instituto vadovui.

Universitetų bendradarbiavimas su Kinija kaip pavojus išvystas tuomet, kai pablogėjo dvišaliai JAV ir Kinijos santykiai. Tuomet sunerimta, kad Konfucijaus institutai gali būti prieglobsčiu žvalgams. Institutai gynėsi užtikrinantys akademinę laisvę.

Vilniaus universiteto Konfucijaus instituto nuotr./Vilniaus universiteto Konfucijaus instituto veikla
Vilniaus universiteto Konfucijaus instituto nuotr./Vilniaus universiteto Konfucijaus instituto veikla

Vilniuje veikiančio Konfucijaus instituto vadovė 15min yra teigusi, kad VSD ataskaitoje institutas atsidūrė dėl pasaulinės patirties, tačiau tvirtino, kad Vilniaus universitete veikiančio Konfucijaus instituto veiklos Kinija nekontroliuoja.

Visgi ji pripažino, kad instituto veiklą finansuoja ir Kinija.

Anot instituto direktorės, Kinijos švietimo ministerijos padalinys Hanban, kuris yra Konfucijaus institutus vienijantis centras Kinijoje, skiria finansavimą atskiriems Vilniaus universiteto Konfucijaus instituto projektams. Tarp tokių jau įvykdytų projektų – konferencija apie Kinijos filosofiją, kviestinio dėstytojo paskaita apie kinų budizmą ir pan.

„Tai yra biudžetinis finansavimas iš Kinijos. Kita dalis – Konfucijaus instituto išlaikymas, atlyginimai, ypač lietuviams darbuotojams, yra iš lietuvių pusės. (…) Tai mainų principu vykdoma veikla, bendras projektas“, – sakė V.Šniukštaitė.

Ji pripažino, kad kitose šalyse veikiančių Konfucijaus institutų valdymas gali atrodyti kitaip. V.Šniukštaitė atkreipė dėmesį, kad pasaulyje Konfucijaus institutų apskritai yra apie 500, dalis jų yra specializuoti – vieni orientuoti į Kinijos menus, kiti – muziką, dar kiti – į verslą ar kinų kalbos dėstymą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius