-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kinijos kariai siunčiami į pirmąją šalies karinę bazę užsienyje

Kinija išsiuntė karių į savo pirmąją užsienyje įkurtą karinių jūrų pajėgų bazę Džibutyje, ir tai yra didelis žingsnis į priekį, šaliai plečiant savo vaidmenį tarptautinėje arenoje.
Kinijos kariai Džibutyje
Kinijos kariai Džibutyje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kinų jūreiviai antradienį išplaukė iš karinio laivyno bazės Džandziange pietinėje Guangdongo provincijoje ir plaukia minėtos Rytų Afrikos valstybės link, sakoma Gynybos ministerijos interneto svetainėje paskelbtame pareiškime.

Logistikos bazė Džibutyje yra pirmas tokio pobūdžio Kinijos objektas. Ji bus naudojama „laivyno eskortavimui Afrikoje ir pietvakarių Azijoje, (Jungtinių Tautų) taikos palaikymo ir humanitarinės pagalbos“ operacijoms, nurodoma pareiškime.

Bazė taip pat sudarys sąlygas Kinijai krizės atvejais evakuoti savo piliečius, remti veiksmus prieš piratavimą prie Somalio krantų ir kartu su kitomis šalimis „ginti strateginės reikšmės laivybos kelių saugumą“.

Kinijos karinis laivynas jau seniai padeda vykdyti kovos su piratavimu misijas Adeno įlankoje ir JT taikos palaikymo operacijas visoje Afrikoje. Vis dėlto šalis anksčiau niekada neturėjo karinio laivyno bazės užsienyje.

Bazę Džibutyje Kinija pradėjo statyti 2016 metų vasarį, vos už kelių kilometrų nuo vienintelės nuolatinės amerikiečių bazės Afrikoje – Kemp Lemonjė.

Džibutyje, turinčiame tik apie 800 tūkst. žmonių, taip pat dislokuota Prancūzijos ir Japonijos karių.

Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Geng Shuangas trečiadienį sakė, kad bazė „pirmiausia naudojama geresniam tarptautinių įsipareigojimų vykdymui“.

„Scanpix“/AP nuotr./Geng Shuangas
„Scanpix“/AP nuotr./Geng Shuangas

„Kinija yra įsipareigojusi taikiai plėtrai. Kinijos gynybos politika iš esmės yra gynybinė. Tai nepakito“, – pridūrė jis.

Birželio mėnesio ataskaitoje JAV gynybos departamentas nurodė, kad ši strateginėje vietoje esanti bazė „drauge su reguliariais karinio laivyno laivų apsilankymais užsienio uostuose ir atspindi, ir plečia didėjančią Kinijos įtaką, didindama jos ginkluotųjų pajėgų veikimo sritį“.

Pekino gynybos ministerija atmetė tokį vertinimą ir sakė, kad „Kinija nevykdo jokios karinės ekspansijos ir nesiekia įtakos sferos“.

Pekinas visoje Afrikoje daug investavo į infrastruktūrą ir siekia galimybių naudotis gamtiniais ištekliais bei atverti naujas rinkas. Kinijos bankai buvo svarbūs finansuotojai vykdant mažiausiai 14 tokių projektų Džibutyje, kurių bendra vertė yra 14,4 mlrd. dolerių. Tarp šių projektų yra ir geležinkelio linija, perpus sumažinsianti kelionių iš Džibučio į Etiopijos sostinę Adis Abebą laiką.

Pekino gynybos ministerija atmetė tokį vertinimą ir sakė, kad „Kinija nevykdo jokios karinės ekspansijos ir nesiekia įtakos sferos“.

Vykdydama savo investicijų strategiją Kinija taip pat prisidėjo prie civilinių uostų, galinčių priimti kinų karinius laivus, plėtros projektų tokiose šalyse kaip Pakistanas ir Šri Lanka. Kai kurių analitikų nuomone, šiais projektais siekiama stiprinti Kinijos strateginį vaidmenį regione.

Pekinas tokį susirūpinimą atmeta.

Vis dėlto Kinijos valstybės kontroliuojamas laikraštis „Global Times“ trečiadienį savo vedamajame sveikino minimą kariškių pareiškimą ir neslėpė, koks yra bazės tikslas.

„Tai tikrai pirmoji PLA (Liaudies išvadavimo armijos) karinio laivyno bazė užsienyje, – rašė laikraštis. – Tai ne koks tiekimo taškas komerciniam naudojimui.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius