-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinijos konsuliniai pareigūnai nori susitikti su Lenkijoje suimtu „Huawei“ darbuotoju

Kinija pageidauja, kad Lenkija leistų jos konsuliniams pareigūnams susitikti su kinų telekomunikacijų milžinės „Huawei“ darbuotoju Wang Weijingu, suimtu dėl įtariamo šnipinėjimo, šeštadienį pranešė valstybinė žiniasklaida. Kinijos valstybinis transliuotojas CCTV, remdamasis Užsienio reikalų ministerijos informacija, paskelbė, kad Pekinas „atidžiai stebi“ padėtį po Wang Weijingo arešto ir paprašė „kiek įmanoma greičiau“ surengti jo susitikimą su konsuliniais pareigūnais.
„Huawei“ logotipas
„Huawei“ logotipas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kinijos ambasada Lenkijoje tai pat paprašė Varšuvos „veiksmingai užtikrinti susijusio asmens teisėtas teises ir interesus, humanišką ir saugų elgesį“.

Vienas Lenkijos pilietis antradienį irgi buvo areštuotas dėl įtariamo šnipinėjimo kartu su Wang Weijingu. Įtariama, kad abu vyrai „dirbo Kinijos tarnyboms prieš Lenkiją“,sakė Lenkijos specialiųjų tarnybų atstovas Stanislawas Zarynas.

Jis pridūrė, jog pareigūnai apieškojo jų gyvenamąsias ir darbo vietas. Pasak S.Zaryno, įtariamasis lenkas dirbo „keliose valstybės institucijose“.

Lenkų visuomeninės televizijos TVP duomenimis, sulaikytas Kinijos pilietis profesiniame socialiniame tinkle „LinkedIn“ yra susikūręs paskyrą „Stanislawo Wango“ vardu. Iš jos galima spręsti, kad prieš pradėdamas dirbti „Huawei“ Wang Weijingas anksčiau dirbo Kinijos konsulate šiauriniame Gdansko uostamiestyje.

Perėjęs į „Huawei“, Wang Weijingas ilgiau kaip penkerius metus dirbo šios technologijų milžinės viešųjų ryšių direktoriumi, o nuo 2017 metų pradėjo eiti dabartines pardavimų direktoriaus pareigas.

Jis yra baigęs Pekino tarptautinių studijų universitetą.

Naujas smūgis

Wang Weijingo areštas tapo nauju smūgiu „Huawei“.

Praeitą mėnesį Kanadoje, Jungtinių Valstijų prašymu, buvo areštuota „Huawei“ viceprezidentė finansų reikalams Meng Wanzhou, kaltinama sankcijų Iranui pažeidimu.

Po jos arešto Kinijoje buvo sulaikyti du Kanados piliečiai – esą dėl nacionalinio saugumo priežasčių. Šis žingsnis daugelio vertinamas kaip Pekino atsakas į Otavos veiksmus.

Šis incidentas taip pat pakurstė patriotizmo pliūpsnį Kinijoje – šalies bendrovės ragino savo darbuotojus įsigyti „Huawei“ gaminamų išmaniųjų telefonų, o kelios įmonės netgi siūlėsi tokius pirkinius subsidijuoti.

Praeitą mėnesį Didžiosios Britanijos didžiausia mobiliojo ryšio tiekėja BT paskelbė pašalinsianti „Huawei“ įrangą iš savo tinklo, vienai užsienio žvalgybai paskelbus, kad Kinijos įmonės produktai kelia pavojų saugumui.

Viena Čekijos kibernetinio saugumo agentūra gruodį irgi perspėjo nesinaudoti Kinijos telekomunikacijų bendrovių „Huawei“ ir ZTE programomis bei įranga, nes jos esą kelia grėsmę valstybės saugumui.

Tokios šalys kaip JAV, Australija ir Japonija neleido „Huawei“ kurti naujos kartos supergreito 5G interneto tinklų.

Tačiau „Huawei“ gruodį paskelbė prognozuojanti, kad 2018 metais įmonės pajamos padidėjo 21 procentu, nepaisant „nesąžiningo elgesio“ su ja daugelyje šalių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius