Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 06 20 /18:19

Kinijos lyderis vieši Šiaurės Korėjoje prieš susitikimą su D.Trumpu

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas pasveikino istorinio vizito į Pchenjaną atvykusį Kinijos prezidentą Xi Jinpingą, jų dvišaliam aljansui patiriant sunkumų ir abiem lyderiams susiduriant su iššūkiais santykiuose su JAV vadovu Donaldu Trumpu.
Xi Jinpingas ir Kim Jong Unas Pchenjane
Xi Jinpingas ir Kim Jong Unas Pchenjane / „Scanpix“/AP nuotr.

Xi Jinpingas tapo pirmuoju per pastaruosius 14 metų Kinijos lyderiu, surengusiu vizitą Pchenjane.

Santykiai tarp Šaltojo karo laikų sąjungininkių pašlijo dėl Pchenjano branduolinių provokacijų ir Pekino išreikšto palaikymo Jungtinių Tautų sankcijoms Šiaurės Korėjai.

Pernai diplomatijos griebęsis Šiaurės Korėjos lyderis patikino, kad Xi Jinpingas – svarbios diplomatinės sąjungininkės, produktų ir pagalbos tiekėjos lyderis – bus pirmasis valstybės vadovas, su kuriuo jis susitiks.

Šiaurės Korėjos lyderis per praėjusius metus keturis kartus apsilankė Kinijoje, ir Pchenjanas labai laukė, kad Pekinas surengtų atsakomąjį vizitą.

Tačiau, pasak diplomatų, Pekinas delsė norėdamas sužinoti, kaip vyks Kim Jong Uno ir D.Trumpo branduolinės derybos.

Vis tik praėjusį mėnesį paties Pekino ir Vašingtono derybos dėl prekybos atsimušė į sieną. Kai kurie ekspertai sako, kad Xi Jinpingas ieško naujų svertų artėjančiose derybose su D.Trumpu kitos savaitės Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikime Japonijoje.

„Kai Kinija ir Šiaurės Korėja susiduria su JAV, jos turi daug ką kartu aptarti“, – parašė Kinijos diplomatinės misijos Pakistane vadovo pavaduotojas Lijianas Zhao socialiniame tinkle „Twitter“.

Pchenjanas nori parodyti D.Trumpui, kad yra užsitikrinęs Kinijos paramą, branduolinėms deryboms atsidūrus aklavietėje po to, kai paskutinis D.Trumpo ir Kim Jong Uno susitikimas baigėsi nepasiekus jokio susitarimo.

Kaip pranešė Kinijos valstybinis transliuotojas CCTV, oficialiose derybose Kim Jong Unas patikino savo svečią, jog per praėjusius metus Šiaurės Korėja ėmėsi „daugybės teigiamų priemonių, kad būtų išvengta įtemptos situacijos“, „tačiau nesulaukė jokio pozityvaus atsako iš atitinkamų šalių“.

„Tai nėra tai, ką nori matyti KLDR“, – pareiškė Šiaurės Korėjos lyderis, cituojamas pranešime.

Pchenjanas šiuo vizitu „parodys JAV, kad Kinija turi palaikymą, ir pasiųs Vašingtonui žinutę, kad jis turėtų atsisakyti maksimalaus spaudimo pozicijos“, – sakė Kjungnamo universiteto Šiaurės Korėjos studijų profesorius Lim Eul-chulas.

„Teigiamai įvertino“

Remiantis Kinijos žiniasklaida, Xi Jinpingas Kim Jong Unui sakė, kad „teigiamai įvertino“ Šiaurės Korėjos pastangas ir norėtų „stiprinti tarpusavio ryšius ir bendradarbiavimą su KLDR ir visomis atitinkamomis šalimis“.

Kinija yra susierzinusi, kad nuo praėjusių metų ji yra diplomatinių įvykių nuošalyje. D.Trumpas nuėjo taip toli, kad net prisipažino „įsimylėjęs“ Kim Jong Uną. Šis komentaras akivaizdžiai parodė, kokią vietą Pekinas užima šiose derybose.

„Xi Jinpingas nori, jog visi gerai žinotų, kad jis gali daryti įtaką Kim Jong Unui, todėl be Kinijos pagalbos ir pritarimo negali būti jokio išsamaus, tvaraus susitarimo su Šiaurės Korėja“, – sakė konsultacijų bendrovės „Eurasia Group“ Azijos skyriaus vadovas Scottas Seamanas savo analizėje.

21 salvės pasveikinimas

Dviejų dienų vizito į Pchenjaną su žmona Peng Liyuan, užsienio reikalų ministru Wang Yi ir kitais pareigūnais atvykusį Xi Jinpingą pasitiko Kim Jong Unas, matyti televizijos reportaže.

Prie oro uosto terminalo buvo pastatyti abiejų šalių lyderių portretai, svečias buvo pasveikintas 21 šūvio salve, o paskui su šalies vadovu išvažiavo į sostinę „Mercedes Benz“ kabrioletu. Automobilyje stovinčius šalių lyderius sveikino dešimtys tūkstančių šalikelėse stovinčių gyventojų, daugelis jiems mojo pro langus.

„Scanpix“/AP nuotr./Xi Jinpingas ir Kim Jong Unas Pchenjane
„Scanpix“/AP nuotr./Xi Jinpingas ir Kim Jong Unas Pchenjane

Pchenjanas visada surengia įspūdingą šou, kai šalyje lankosi koks nors užsienio valstybės lyderis. Tačiau neįprasta yra tai, kad Xi Jinpingas buvo priimtas Kumsusano rūmų mauzoliejuje, kur laikomi valstybės įkūrėjo Kim Il Sungo ir jo sūnus Kim Jong Ilo – Kim Jong Uno tėvo ir senelio – balzamuoti palaikai.

Laikraštis „Rodong Sinmun“, Šiaurės Korėjos valdančiosios partijos ruporas, pusę savo pirmojo puslapio skyrė Xi Jinpingo vizito temai. Leidinys publikavo spalvotą Kinijos lyderio nuotrauką. Išvakarėse šis laikraštis buvo paskelbęs jo straipsnį – taip pat pirmame puslapyje.

Toks draugiškumo demonstravimas užgožia prisiminimus apie kartais įtemptus šalių santykius. Valdžią perėmęs Kim Jong Unas daugiau šešerius metus nevyko vizito į Kiniją.

Šiaurės Korėja įvedė griežtus apribojimus žiniasklaidai. Pchenjane esantiems užsienio žurnalistams draudžiama nušviesti šį vizitą, jokiems užsienio žiniasklaidos atstovams, išskyrus Kinijos, nebuvo išduotos vizos.

Kinija laiko Šiaurės Korėją strateginiu buferiu nuo Pietų Korėjos, kur JAV laiko 28,5 tūkst. karių. Xi Jinpingas per vizitą aplankys Pchenjano draugystės bokštą – monumentą kinų kariams, per 1950–1953 metų Korėjos karą apsaugojusiems Šiaurės Korėją nuo sutriuškinimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius