Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinijos mieste Urumčyje vėl protestavo bent 200 žmonių

Mažiausiai 200 žmonių antradienį surengė naują protestų bangą Kinijos mieste Urumčyje ir stebimi užsienio žurnalistų reikalavo paleisti artimuosius, suimtus per dvi dienas trukusias kruvinas riaušes.
Neramumai Kinijoje tęsiasi
Neramumai Kinijoje tęsiasi. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Protestas Kinija

Apsiašaroję sulaikytųjų artimieji, kurie visi priklausė uigūrų etninei mažumai, priartėjo prie žurnalistų Sindziango regiono sostinėje iškėlę į dangų kumščius, sakė vienas AFP žurnalistas.

„Atėjau reikalauti, kad sugrąžintų mano vyrą", – sakė Maliyos vardu prisistatanti moteris, laikydama ant rankų verkiantį septynerių metų sūnų.

Moteris pasakojo, kad policija pirmadienį įsiveržė į jų namus ir išsivedė vyrą.

Maliya tvirtino, kad jos vyras nedalyvavo sekmadienį mieste vykusiuose neramumuose.

„Mes buvome namuose, kai tai įvyko", - sakė ji.

Protestuotojams, kurių dauguma buvo moterys ir vaikai, drąsos suteikė šešiais autobusais atvykę užsienio žurnalistai. Kinijos Vyriausybė finansavo jų kelionę į Urumčį po sekmadienį ten vykusių riaušių, per kurias žuvo bent 156 žmonės, o daugiau nei 1000 buvo sužeisti.

Šimtai policininkų, ginkluotų automatais, šautuvais ir lazdomis, apsupo protestuotojus, kurie atsisakė trauktis. Ši demonstracija prasidėjo apie 11 val. vietos (6 val. Lietuvos) laiku, o po keturiasdešimties minučių susirėmimai su policija tęsėsi.

Kai kurie pareigūnai už pasaitų laikė vokiečių aviganius.

Sekmadienį Urumčyje į gatves išėjo musulmonai uigūrai, kurie jau seniai skundėsi dėl centrinės Pekino valdžios vykdomų represijų.

Kinijos pareigūnai kaltino tremtyje gyvenančius uigūrų lyderius, jog šie esą sukurstė šiuos neramumus. Valstybinė televizija rodė gatvėse žmones puolančius ir parduotuves siaubiančius riaušininkus.

Tačiau tremtyje gyvenantys uigūrų sakė, kad Kinijos saugumo pajėgų pareigūnai pernelyg griežtai reagavo į taikius protestus ir šaudė į žmones nesirinkdami.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius