Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinijos pamoka: su Donaldu Trumpu reikia bendrauti per jo žentą

Kai ketvirtadienį JAV prezidentas Donaldas Trumpas Floridoje susitiks su Kinijos lyderiu Xi Jinpingu, jų susitikime dalyvaus dar du asmenys, geriausi patikėtiniai, rašo „The New York Times“.
Donaldas Trumpas ir Jaredas Kushneris
Donaldas Trumpas ir Jaredas Kushneris / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kinijos prezidentą dviejų dienų susitikime visur lydės šalies ambasadorius Vašingtone Cui Tiankai. O šalia D.Trumpo stovės jo dukros Ivankos vyras, specialusis patarėjas Jaredas Kushneris.

Kinijos ambasadorius, ruošdamasis jo šalies lyderio vizitui į JAV, užmezgė kontaktus būtent su D.Trumpo žentu, netgi įteikdamas jam bendro pranešimo metmenis.

Kinai rėmėsi paprasta logika. D.Trumpas jų akyse yra nenuspėjamas ir sunkiai suvaldomas lyderis, ne kartą viešai pliekęs Pekiną dėl šio ekonominės politikos, žadėjęs nesilaikyti „vienos Kinijos politikos“ ir pripažinti Taivano nepriklausomybę.

Tuo metu 36 metų J.Kushneris yra patikimas žmogus, saistomas verslo ryšių Kinijoje. Kinai palankiai žiūri ir į savotiškus dinastinius ryšius, mat paties Xi Jinpingo tėvas buvo įtakingas komunistų partijos vadovas. Tiesa, Xi Zhongxunas pralaimėjo konkurencinę kovą Mao Zedongui.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Xi Jinpingas ir Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Xi Jinpingas ir Donaldas Trumpas

„Nuo pat Kissingerio laikų kinai laukė progos turėti savo žmogų Baltuosiuose rūmuose“, – teigė buvusio JAV prezidento Baracko Obamos patarėjas Azijos politikos klausimais Evanas S.Medeirosas.

„Turėti ryšių su prezidentui artimu asmeniu, kurį jie mato kaip įpėdinį, yra dar geriau“, – pridūrė „The New York Times“ kalbintas ekspertas.

Šiaurės Korėjos klausimas

JAV valstybės departamento atstovai bando įspėti D.Trumpą, kad jo planas griežtai kalbėti su Kinija dėl sankcijų Šiaurės Korėjai gali neišdegti. Kinai jau paruošė atsakomąjį smūgį ir neketina taikstytis su tuščiais grasinimais.

Šiaurės Korėja pastaruoju metu atliko jau kelis branduolinius bandymus ir vis labiau spartina savo programos įgyvendinimą, kurdami raketą, kuri nešdama branduolinį užtaisą galėtų pasiekti net ir Amerikos krantus.

Valstybės sekretorius Rexas Tillersonas prabilo apie griežtas sankcijas, tačiau jų veiksmingumą galės užtikrinti tik Pekino pagalba.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rexas Tillersonas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rexas Tillersonas

D.Trumpas jau viešai pažadėjo demonstruoti pagarbų elgesį su Xi Jinpingu, tačiau „griežtai pakalbėti dėl nesąžiningų prekybos susitarimų, kurie yra dabar“.

Glaudesnis J.Kushnerio ir Kinijos atstovų dialogas užsimezgė po D.Trumpo inauguracijos ir skambučio Kinijos lyderiui. Kovo mėnesį J.Kushneris jau dalyvavo ir Nacionalinės saugumo tarybos posėdyje, skirtame Šiaurės Korėjos branduoliniam progresui.

Kovo pradžioje vykusio naujojo valstybės sekretoriaus Rexo Tillersono vizito į Kiniją detalės taip pat buvo derinamos Kinijos ambasadoriaus JAV ir J.Kushnerio susitikime.

Verslo ryšiai

Daugiausiai klausimų dėl tokio aktyvaus D.Trumpo žento dalyvavimo kelia tai, kad jo šeimos įmonė neseniai pradėjo derybas su kinų „Anbang Insurance Group“ kompanija, kurios trečiadienį baigėsi šimtamilijoniniu susitarimu.

Apytikriais vertinimais, viso sandorio vertė yra daugiau nei 400 mln. JAV dolerių.

Apytikriais vertinimais, viso sandorio vertė yra daugiau nei 400 mln. JAV dolerių.

Tuo metu D.Trumpą slėgs griežti jo rinkimų kampanijos pažadai. Naujasis JAV prezidentas jau yra pažadėjęs taikyti 45 proc. tarifą iš Kinijos importuojamoms prekėms. Šių pažadų jam neleis užmiršti Baltųjų rūmų „kietosios linijos“ šalininkai.

Į D.Trumpo golfo klubą Floridoje, Mar-a-Lago, pramintame „žiemos Baltaisiais rūmais“ atvykstantis Xi Jinpingas nežaidžia golfo, tad prezidentams teks atrasti kitokią erdvę, kur turės praleisti 25 derybų valandas.

Spėjama, kad susitikimas bus itin sunkus ir jų rezultatas priklausys nuo išankstinio pasirengimo. Kol D.Trumpas žarsto griežtus vertinimus ir pažadus, kad pasieks puikų susitarimą, kinai jau darbuojasi ir, panašu, savo rankose turės J.Kushnerio kortą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius