-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atomazga: Kinijos policijos vadas kalės 15 metų

Buvęs Kinijos policijos viršininkas, kurio istorija tapo bene didžiausiu politiniu skandalu pastaraisiais dešimtmečiais, kalės 15 metų. Wang Lijun, kuris buvo teisiamas praėjusią savaitę, pripažintas kaltu dėl keturių nusikaltimų, tarp kurių piktnaudžiavimas tarnyba, kyšių ėmimas ir partijos, kuriai priklausė, vadovo žmonos žmogžudystės slėpimas.
Buvęs Kinijos policijos vadas Wang Lijun
Buvęs Kinijos policijos vadas Wang Lijun / Scanpix nuotr.
Temos: 1 Kinija

52 metų vyrui Kinijoje galėjo grėsti mirties bausmė, nes kyšio ėmimas, priklausomai nuo sumos ir aplinkybių, šalyje yra didžiulis nusikaltimas. Teisme vyras kaltintas paėmęs 480 tūkst. dolerių kyšių ir turto.

Už šį pažeidimą jam skirti 9-eri metai kalėjimo, dar 6-eri metai skirti už kitus nusikaltimus. 

Ilga istorija

Vasarį Wang Lijunas prašė JAV konsulate suteikti prieglobstį. Jis teigė, jog Kinijoje jo gyvybei kilo pavojus. Tačiau kitą dieną, kuomet jis išėjo iš konsulato, buvo sulaikytas.

Buvęs Kinijos policijos viršininkas buvo „Čongčingo“ partijos vadovo Bo Xilai dešinioji ranka. Policininko titulai jam buvo atimti balandį, visuomenėje paskelbus, jog jis „rimtai pažeidė partinę drausmę“. 

Kaip pranešama, 15 metų kalėjimo nuteistas policininkas teismo sprendimo skųsti neketina.

Slėpė žmogžudystę

Jo partijos vadovo Bo Xilai žmona Gu Kailai šalyje pagarsėjo, kuomet tapo įtariamąja žmogžudystės byloje. Rugpjūtį ji pripažinta kalta viešbučio kambaryje nunuodijusi Didžiosios Britanijos verslininką Neilą Heywoodą. Moteris teismo metu pripažino, kad padedant šeimos padėjėjui, ji iš tiesų nunuodijo verslininką. Padėjėjas buvo taip pat nubaustas. 

Teigiama, kad policijos vadovas Wang Lijun puikiai žinojo, kad ji įtariama žmogžudyste, tačiau sąmoningai ją dangstė. Vėliau vyras pripažino slėpęs nusikaltimą.

Savo pasisakyme Bo Xilai teigė, kad žmona Gu tapo „priešiška, elgėsi kitaip nei anksčiau, nebebuvo tokia šilta“.  Padarytas nusikaltimas jai kėlė nerimą ir apie incidentą ji pasipasakojo daugeliui žmonių. 

Nuo atsakomybės bėgęs ir kurį laiką slapstęsis buvęs policijos viršininkas prašė buvusių savo darbuotojų „pertvarkyti“ su partijos vadovo žmona siejamos bylos medžiagą. Tačiau netrukus trys pagalbininkai taip pat sulaukė teisėsaugos dėmesio. 

Teisme vyras atsiprašė už padarytus nusikaltimus ir teigė, kad visuomenė turės iš ko pasimokyti.

„Partijos, žmonių ir artimųjų, kurie manimi rūpinosi, noriu atsiprašyti ir apgailestauju, kad jus pavedžiau“, – sakė jis.

Partijos vadovo žmona buvo nuteista mirties bausme, ji kol kas atidėta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius