-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinijos prezidentas: korupcija gali sunaikinti Komunistų partiją ir valstybę

Ketvirtadienį Pekine prasidėjo 18-tasis nacionalinis kongresas, kuriame susitinka šalies valdžios lyderiai. Prieš perduodamas valdžią į naujas rankas Kinijos prezidentas Hu Jintao perspėjo, kad nesugebėjimas kovoti su korupcija gali sumenkinti Kinijos valdančiąją Komunistų partiją ir pačią valstybę, praneša naujienų tarnyba CNN.
Kinijoje prasidėjo 18-tasis Komunistų partijos kongresas
Kinijoje prasidėjo 18-tasis Komunistų partijos kongresas / AFP/Scanpix nuotr.

„Jei mums nepavyks išspręsti šios problemos, ji gali būti pražūtinga ir net sukelti pačios partijos ir valstybės žlugimą“, – vos prasidėjus suvažiavimui savo kalboje apie korupciją sakė prezidentas.

Jo komentarai šimtams partijos narių buvo paskatinti šiemet šalį sukrėtusio didžiulio skandalo. Jame įsipainiojęs aukštas šalies pareigūnas, vienas komunistų partijos lyderių Bo Xilai, jis neteko savo posto ir atsidūrė teisėsaugos akiratyje. Vyras įtariamas prisidėjęs prie britų verslininko nužudymo.  Už nusikaltimą jau nuteista jo žmona Gu Kailai. 

Į kongresą atvyko daugiau nei 2 200 delegatų iš visos Kinijos. Jie ketina išrinkti dar apie 200 Centrinio komiteto narių, kurie bus paskirti į politinį biurą ir į šio biuro nuolatinį komitetą, kuris priima svarbius sprendimus šalies mastu.

Kongresas vyksta kas penkerius metus, jo metu vertinama šalies pažanga ir nustatomos naujos kryptys. Kas dešimt metų perrenkama nauja šalies vadovybė. Prezidentas Hu Jintao valdžią turėtų perduoti viceprezidentui Xi Jinpingui. 
Vadovaujant Hu Jintaro ir premjerui Wen Jiabao Kinijos ekonomika vis augo, milijonai žmonių pakilo iš skurdo.

Sukaupė milijardus

Kinija šiuo metu yra antra pagal dydį ekonomika pasaulyje ir sparčiai vejasi JAV. Tačiau įgyvendinant iššūkius šalyje kilo ir nepasitenkinimo ir nusivylimų, o prezidento siekis sukurti darnią visuomenę, regis, pamažu žlunga.

Kinijos lyderiai išgyveno audringus metus. Partiją gaubęs paslapties šydas buvo panaikintas, apnuoginęs ataskaitas apie nesutarimus ir kovas.

Neseniai pasaulį apskriejo žinia apie Kinijos premjero milijardinį turtą. Laikraštyje „New York Times“ ir internetiniame portale pasirodžiusi publikacija netrukus Kinijoje buvo užblokuota. Kaip ir „Bloomberg“ portalas, kuriame buvo iškilę inormacijos apie Xi Jinpingo, žmogaus, kuriam norima patikėti prezidento postą, turtus.

Problemų nestinga

Kinija vis dar susiduria su daugybe problemų: didėja atrotrūkis tarp turtingų ir vargšų, ekonomika lėtėja ir pasigirsta kalbų, kad reikia naujų rimtų reformų, kyla neramumai visuomenėje.

Savo kalboje prezidentas taip pat pripažino, kad Kinijos dar laukia daug sunkumų ir problemų. Daug ginčytinų klausimų kyla dėl maisto saugos, sveikatos sistemos ir teisėsaugos.

Prezidentas paragino stiprinti šalies pakrančių apsaugą. Dėl jūroje esančių gamtinių išteklių Pekinas yra įsipainiojęs į keletą rimtų ginčų su Japonija, Filipinais ir Vietnamu.

Pasak prezidento, lyderiai turėtų sukurti Kinijos jūrų galybę. Esą reikia išnaudoti jūrų išteklius ir ryžtingai apsaugoti Kinijos jūrines teises ir interesus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius