Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 25 /09:30

Kinijos prezidentas pasikalbėjo su jo šalyje viešinčia JT teisių komisare

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas trečiadienį gynė savo šalies pažangą žmogaus teisių srityje per virtualų susitikimą su Jungtinių Tautų žmogaus teisių komisare Michelle Bachelet (Mišel Bačelet) per jos prieštaringai vertinamą vizitą Kinijoje, pranešė valstybinis transliuotojas CCTV.
Xi Jinpingas
Xi Jinpingas / „Scanpix“/AP nuotr.

„Žmogaus teisių klausimai taip pat neturėtų būti politizuojami, paverčiami priemone ar sprendžiami taikant dvigubus standartus“, – sakė Xi Jinpingas.

Jis pridūrė, kad Kinija eina „žmogaus teisių plėtros keliu, kuris... atitinka jos nacionalines sąlygas“.

M.Bachelet pirmadienį pradėjo šešių dienų vizitą Kinijoje. Be kita ko, ji turėtų aplankyti šalies atokų Sindziango regioną.

Tačiau prieš kelionę kilo nuogąstavimų, kad JT misijai bus sunku atskleisti tikrąją padėtį šalyje ir kad vizitu gali propagandos tikslais pasinaudoti valdančioji Komunistų partija.

M.Bachelet vizitas yra pirmoji tokia JT vyriausiosios žmogaus teisių pareigūnės kelionė per beveik du dešimtmečius. Kelionė rengiama Pekinui sulaukus kaltinimų masišku musulmonų išnaudojimu Sindziange.

Aktyvistų teigimu, Komunistų partija jau daugelį metų kalina „perauklėjimo stovyklose“ daugiau nei milijoną uigūrų ir kitų musulmonų mažumų narių, o Jungtinės Valstijos šias priemones laiko genocidu.

Kinija kategoriškai neigia jai mestus kaltinimus ir vadina juos „šimtmečio melu“.

„Žmogaus teisių klausimai taip pat neturėtų būti politizuojami, paverčiami priemone ar sprendžiami taikant dvigubus standartus“, – sakė Xi Jinpingas.

Jis pridūrė, kad Kinija eina „žmogaus teisių plėtros keliu, kuris atitinka jos nacionalines sąlygas“.

Pranešime apie pokalbį Sindziangas nebuvo konkrečiai paminėtas, tačiau jame nurodoma, kad Xi Jinpingas pasakė M.Bachelet, jog nėra „idealios tautos“ žmogaus teisių srityje.

Jis pridūrė, kad „nereikia „mokytojo“, kuris įsakmiai elgiasi su kitomis šalimis“, tuo akivaizdžiai užsimindamas apie Jungtinių Valstijų ir Jungtinės Karalystės pareigūnų neseniai viešai išsakytą kritiką dėl šios M.Bachelet kelionės.

Remiantis Kinijos pranešimu, kurį cituoja CCTV, M.Bachelet sakė, kad JT vyriausiojo žmogaus teisių komisaro biuras yra „pasirengęs stiprinti bendradarbiavimą su Kinija ir dėti bendras pastangas, kad būtų skatinama pasaulinė žmogaus teisių pažanga“.

Anot pranešimo, ji sakė, kad „žavisi Kinijos pastangomis ir pasiekimais naikinant skurdą, saugant žmogaus teises ir įgyvendinant ekonominį bei socialinį vystymąsi“.

JAV valstybės departamento atstovas spaudai Nedas Price'as antradienį pareiškė, kad Jungtinės Valstijos yra „pasibaisėjusios“ naujausiais kaltinimais, kelioms žiniasklaidos priemonėms pranešus apie tūkstančius nutekintų dokumentų ir nuotraukų iš Sindziango masinio įkalinimo sistemos vidaus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius