Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinijos prezidentas pirmo vizito atvyko į Indiją, kurioje sieks perkrauti tarpusavio santykius

Indijos naujasis premjeras trečiadienį savo gimtajame mieste patiesė raudoną kilimą Kinijos prezidentui, kuris savo pirmąjį vizitą pradeda abiem šalims siekiant perkrauti tarpusavio santykius.
Kinijos ir Indijos prezidentų susitikimas
Kinijos ir Indijos prezidentų susitikimas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Narendra Modi, rengdamasis Xi Jinpingo atvykimui, nėrėsi iš kailio: organizavo jaukią vakarienę prie upės Ahmedabade – pagrindiniame savo gimtosios Gudžarato valstijos mieste, kur svečią sveikino ir didžiuliai reklaminiai skydai su užrašais kinų, gudžarati ir anglų kalbomis.

Ekspertai sako, kad lėtėjančią Indijos ekonomiką stabdo silpna infrastruktūra.

Abiem Azijos supervalstybėms labai trokštant akcentuoti bendradarbiavimą, o ne konkuravimą, Xi Jinpingas trečiadienį išspausdintame straipsnyje rašė, kad „pasaulio gamykla ir pasaulio administravimo biuras“ sudaro pergalingą derinį, sveikino Indijos kompanijas Kinijoje ir žadėjo taip reikalingą finansavimą infrastruktūros plėtrai.

Nors yra pelnęs griežtosios linijos nacionalisto reputaciją, N.Modi, šiemet su pažadu atgaivinti Indijos ekonomiką laimėjęs rinkimus, suskubo užmegzti ryšį su Kinija.

Ekspertai sako, kad lėtėjančią Indijos ekonomiką stabdo silpna infrastruktūra.

Tačiau N.Modi taip pat leido suprasti, kad laiko Kiniją konkurente ir ketina vykdyti energingesnę užsienio politiką nei ankstesnė centro kairės Kongreso partijos vyriausybė.

Kinija yra didžiausia Indijos prekybos partnerė; metinė abipusė prekyba sudaro daugiau kaip 65 mlrd. dolerių.

Tačiau Indijos duomenys rodo, kad prekybos su Kinija deficitas padidėjo iki daugiau kaip 40 mlrd. dolerių nuo vos 1 mlrd. dolerių 2001-2002 metais.

Tai, kad Indijoje gyvena Tibeto dvasinis lyderis tremtyje Dalai Lama, yra dar vienas įtampos tarp Indijos ir Kinijos šaltinis.

Trečiadienį ryte Delio policija prie Kinijos ambasados sulaikė 10 tibetiečių protestuotojų.

Dar vienas tibetietis buvo sulaikytas buvusioje kovos už nepriklausomybę lyderio Mahatmos Gandhi buveinėje, kuri dabar yra muziejus ir kurioje vėliau trečiadienį turi apsilankyti Xi Jinpingas.

Kinija yra didžiausia Indijos prekybos partnerė; metinė abipusė prekyba sudaro daugiau kaip 65 mlrd. dolerių.

Tas vyras, kuris turėjo Tibeto vėliavą, sakė atėjęs tam, kad „pasakytų Xi išlaisvinti Tibetą“.

N.Modi, kuris trečiadienį švenčia savo 64-ąjį gimtadienį, planavo pasivaikščiojimą prie upės ir privačią vakarienę prabangioje palapinėje, prieš Xi Jinpingo išskridimą į Delį.

Praėjusią naktį keliuose į Ahmedabado oro uostą plušėjo daugybė darbininkų, kurie perdažė baltas linijas ir lygino paviršių.

Tačiau ne viskas ėjosi sklandžiai. „Air China“ lėktuvas, kuriuo atskrido Xi Jinpingas, kelias minutes stovėjo ant tūpimo tako, kol darbuotojai bandė prijungti trapą, kad prezidentas su žmona Peng Liyuan galėtų išlipti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius