Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinijos prezidentas po susitikimo su Donaldu Trumpu užsuko į Aliaską

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas penktadienio vakarą turėjo galimybę pasigrožėti Aliaskos gamtos vaizdais, kai trumpam užsuko į šią valstiją grįždamas namo po susitikimo Floridoje su JAV prezidentu Donaldu Trumpu.
Kinijos prezidento Xi Jinpingo lėktuvas Aliaskoje
Kinijos prezidento Xi Jinpingo lėktuvas Aliaskoje / „Scanpix“/AP nuotr.

Kinijos lyderis susitiko su Aliaskos gubernatoriumi Billu Walkeriu, kai Kinijos delegacijos lėktuvas nusileido didžiausiame šios valstijos mieste Ankoridže papildyti degalų atsargų. Prezidentas, jo žmona ir kinų delegacijos nariai išlipo iš savo lėktuvo „Boeing 747“, kur juos pasitiko B.Walkeris, jo žmona ir keli svarbūs veikėjai.

Vėsią saulėtą dieną svečiai ir susitikimo šeimininkai išvažiavo iš oro uosto visureigių, limuzinų ir kitokių automobilių kolona.

Per šią apžvalginę išvyką jie užsuko į vaizdingą Belugos kyšulį maždaug už 24 km į pietus nuo Ankoridžo.

Svečiai gėrėjosi stulbinamais snieguotų Čugačo kalnų ir Kuko įlankos Ternageno užutekio vaizdais. Šiuose vandenyse gyvena nykstantys baltieji delfinai.

B.Walkeris sakė norėjęs papasakoti Xi Jinpingui apie gausias galimybes išnaudoti Aliaskos gamtinius išteklius.

„Mūsų naftos ir dujų, turizmo, žvejybos, oro transporto ir mineralinių išteklių sektoriai pasižymi milžinišku potencialu“, – sakoma gubernatoriaus pranešime, paskelbtame prieš šį susitikimą.

Net ir kelios valandos, praleistos su daugiausiai gyventojų turinčios valstybės vadovu B.Walkeriui gali atnešti nemenkos grąžos.

Kinija yra didžiausia Aliaskos eksporto rinka, o 2016 metais ši šalis nupirko prekių už beveik 1,2 mlrd. JAV dolerių, rodo JAV Gyventojų surašymo biuro statistika.

Aliaskos prekybos departamento komisaras Chrisas Hladickas sakė, kad Kinijos delegacijos vizitas yra „kartą per gyvenimą pasitaikanti galimybė“.

„Mes netgi nevaizuojami Jungtinių Valstijų žemėlapyje“, – sakė jis, turėdamas omenyje faktą, kad Aliaska ir Havajai dažnai nebūna įtraukiami į JAV žemėlapius.

„Manau, susitikti akis į akį su mūsų didžiausiu prekybos partneriu yra nepaprastai vertinga galimybė“, – pažymėjo Ch.Hladickas.

Pagrindinis Aliaskos į Kiniją eksportuojamas produktas – žuvis, sudaranti 58 proc. viso eksporto. Šaldytos menkės ir plokščiosios žuvys, tokios kaip otai, yra pagrindiniai eksporto produktai ilgame valstijos jūros gėrybių sąraše, į kurį taip pat patenka šaldytos lašišos ir ledjūrio menkės.

Tuo tarpu antroji didžiausia grupė – mineralinės medžiagos ir rūdos – eksporto į Kiniją krepšelyje tesudaro 27 procentus. Praeitais metais Aliaska pardavė brangiųjų metalų už 130 mln. dolerių, o Ch.Hladickas sakė, kad veikiausiai tai buvo auksas, išgaunamas Ferbankso regione.

Valstija taip pat pardavė Kinijai naftos, medienos, metalo laužo ir lėktuvų detalių.

Ch.Hladicko nuomone, Kinija potencialiai galėtų tapti Aliaskoje kasamų akmens anglių eksporto rinka. Jis sakė turinties vilties aptarti šį klausimą su viešinčiais Kinijos pareigūnais.

„Per susitikimus kaip šis sužadinamas interesas, o tuomet dirbi toliau“, – aiškino pareigūnas.

Šis susitikimas svarbus valstijai, atsidūrusiai keblioje finansinėje padėtyje dėl užsitęsusio pigios naftos laikotarpio. Ch.Hladickas sakė, kad būtų laimingas, jeigu turėtų galimybę 45 min. pabendrauti su Kinijos prekybos ministru.

B.Walkeris jau kurį laiką žvalgosi į Azijos rinkas, ypač Japoniją ir Pietų Korėją, tikėdamasis sužadinti jų susidomėjimą valstijos planuojamais suskystintų gamtinių dujų eksporto projektais.

Aliaskos pareigūnai neatskleidė, ar gubernatorius per Xi Jinpingo vizitą iškels klausimą dėl ankstyvojoje planavimo stadijoje esančio dujotiekio projekto, bet tai atrodo mažai tikėtina, nes B.Walkeris tikriausia neturės laiko deramai pristatyti šią milijardų dolerių vertės programą.

Valstija tikisi nutiesti gamtinių dujų vamzdyną nuo telkinių Šiaurės Nuokalnės regione iki dujų skystinimo įmonės Ramiojo vandenyno pakrantėje.

Xi Jinpingas – jau antras iš svarbiausių pasaulio lyderių, per pastaruosius kelerius metus pabuvojusių Aliaskos didžiausiame mieste. Ankstesnis JAV prezidentas Barackas Obama per trijų dienų vizitą 2015 metais stengėsi atkreipti dėmesį į pasaulio klimato pokyčių poveikį. Keliais mėnesiais anksčiau Ankoridže su oficialiu vizitu apsilankė Norvegijos karalius Haraldas V.

Aliaskoje dėl jos geografinės padėties keliaujančių pasaulio lyderių lėktuvai dažnai nutupia papildyti degalų atsargų.1984 metais Ferbankso oro uoste per tokią trumpą viešnagę susitiko tuometis JAV prezidentas Ronaldas Reaganas ir popiežius Jonas Paulius II.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius