-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinijos vadovybės narys ragina toliau malšinti Tibeto nepriklausomybės siekį

Vienas aukščiausių Kinijos vadovybės narių paragino tęsti prieš separatizmą nukreiptas pastangas Tibete. Šis jo pareiškimas rodo, kad Pekinas ketina toliau laikytis spaudimo taktikos šio Himalajų regiono atžvilgiu.
Tibetas
Tibetas / Raimondo Dikčiaus nuotr.
Temos: 2 Kinija Tibetas

Kinijos valdančiosios Komunistų partijos ketvirtas pagal rangą pareigūnas Wang Yangas, kurį pirmadienį cituoja valstybinė žiniasklaida, pabrėžė, jog labai svarbu toliau griežtai kontroliuoti Tibeto budistines institucijas. Jis taip pat paragino „saugiuoju laikotarpiu stiprinti pasirengimą ir imtis atsargumo priemonių dėl galimų grėsmių“.

Religiniai veikėjai „turi drąsiai kovoti su visais separatizmo elementais“ nacionalinės vienybės ir socialinio stabilumo išsaugojimo labui, sakė Wang Yangas sekmadienį per apsilankymą Tibeto sostinėje Lhasoje.

Kinijos pajėgos Tibetą okupavo po 1949 metų komunistinės revoliucijos. Kai 2008 metais per Tibetą nuvilnijo antivyriausybinių protestų banga, Pekinas ėmėsi griežtų priemonių sustiprinti saugumą regione.

Kinijos taktika Tibeto atžvilgiu paremta siekiu pirmiausia susilpninti tremtyje Indijoje gyvenančio regiono dvasinio lyderio Dalai Lamos įtaką. Kinija tvirtina, kad Tibetas jau ilgiau nei septynis amžius yra jos teritorijos dalis, o Dalai Lamą laiko pavojų šalies vienybei keliančiu separatistu.

Daugelis tibetiečių savo ruožtu tvirtina, kad beveik visą tą laiką regionas iš esmės buvo nepriklausomas.

Wang Yangas vadovauja vyriausybės aukščiausiai patariamajai politinei institucijai ir turi plačius įgaliojimus spręsti dėl religinės politikos. Sekmadienį jis taip pat pakartojo Pekino raginimą plėsti kinų kultūros įtaką religinėje plotmėje, kitaip tariant, užtikrinti visišką paklusimą oficialiai ateistinės partijos diktatui.

Tarp Pekino pastaruoju metu taikytų priemonių saugumui Tibete sugriežtinti buvo reikalavimas visiems studentams pasirašyti įsipareigojimus vasaros atostogų metu „nedalyvauti jokio pobūdžio religinėje veikloje“.

Taip pat pranešama, kad jauni tibetiečių vienuoliai buvo priversti išvykti iš vieno didžiausių vienuolynų šiame Kinijos vakariniame regione, Pekinui siekiant išstumti vienuolišką gyvenimą ir pakeisti jį pasaulietiniu švietimu.

Pastaraisiais mėnesiais Pekinas taip pat ėmėsi virtinės griežtų priemonių, nukreiptų prieš musulmonų uigūrų, gyvenančių šiaurės vakariniame Sindziango regione, kultūrą, taip pat krikščionis rytų Kinijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius