Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kinijos vakaruose po mirtinų žemės drebėjimų nutraukta skalūnų dujų gavyba

Viename Kinijos vakariniame rajone antradienį buvo įšaldyta skalūnų dujų gavyba, surengus protestą akciją gyventojams, įtariantiems, kad hidraulinio plėšymo darbai sukėlė virtinę žemės drebėjimų, pareikalavusią dviejų žmonių gyvybių.
Skalūnų gavyba 6
Skalūnų gavyba/Asociatyvinė nuotr. / AM nuotr.

Pirmieji požeminiai smūgiai supurtė Sičuano provincijos Žongsiano rajoną sekmadienio rytą, o pirmadienio popietę buvo užfiksuoti dar du drebėjimai. Vienas iš jų buvo 4,9 balo stiprumo ir pražudė du žmones. Tąsyk dar 12 žmonių buvo sužeisti, vietos socialiniuose tinkluose paskelbė rajono administracija.

Anot jos, kasybos darbai ir pavojingų cheminių medžiagų tvarkymas taip pat buvo nutraukti, bet palaipsniui bus atnaujinami.

Pareigūnai nenustatė tiesioginio ryšio tarp drebėjimų ir hidraulinio plėšymo, bet pripažino, jog gyventojams kyla tam tikrų „įtarimų“.

Tokių priemonių buvo imtasi tūkstančiui vietos gyventojų ir 2 tūkst. stebėtojų susirinkus prie vietos valdžios būstinės ir pareikalavus, kad uolienų plėšymo darbai būtų sustabdyti, sakoma administracijos pranešime. Jame priduriama, jog minia vėliau išsiskirstė be jokių incidentų.

Kinijoje vis dažniau rengiama protestų prieš taršą ir kitus pavojus aplinkai. Tokios akcijos neretai organizuojamos per socialinius tinklus.

Minėtame administracijos pareiškime nedetalizuojant pažymima, kad žemės drebėjimai vyksta „dažnai“.

Pasak JAV Geologijos tarnybos, Žongsianą supurčiusio 4,9 balo drebėjimo židinys glūdėjo palyginti nedideliame 10 km gylyje.

Žemės drebėjimų Sičuane užfiksuojama dažnai. Pavyzdžiui 2008 metų gegužės 12 dieną požeminiai smūgiai šiame kalnuotame vakariniame regione pražudė beveik 90 tūkst. žmonių. Tai buvo pražūtingiausia per pastaruosius dešimtmečius stichinė nelaimė Kinijoje.

Vykdant hidraulinį plėšymą vanduo ir kitos medžiagos dideliu spaudimu pumpuojamos į uolienų įtrūkimus ir atpalaiduoja gelmėse susikaupusias dujas. Įtariama, kad tokia veikla yra sukėlusi seisminių smūgių JAV ir Didžiojoje Britanijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius