-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kinijos viceprezidentas Xi Jinpingas ruošiasi perimti šalies vairą

Kinijos valdančioji Komunistų partija trečiadienį baigė savo lemiamą suvažiavimą, kuris patvirtino savo naujojo vadovaujančio komiteto sudėtį, atverdama kelią viceprezidentui Xi Jinpingui perimti šalies vairą per istorinį valdžios perdavimą.
Xi Jinpingas
Xi Jinpingas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Skelbiu, kad 18-asis Kinijos komunistų partijos suvažiavimas pasiekė pergalingą pabaigą“, – partijos vadovas iš šalies prezidentas Hu Jintao pareiškė apie 2 200 delegatų, susirinkusių erdvioje Didžiojoje liaudies salėje Pekine.

Pagrindinė savaitę trukusio suvažiavimo, rengiamo kas penkerius metus, užduotis – išrinkti naujus šalies lyderius tuo metu, kai Kinijai tenka atremti didelius ekonomikos iššūkius ir didėjančią piliečių kritiką.

Šis kongresas yra pats svarbiausias politinis įvykis Kinijoje, nes jame sprendžiama, kas vadovaus partijai ir šaliai. Tikimasi, kad šiemet Xi Jinpingas bus išrinktas šalies vadovu ateinančiam dešimtmečiui.

Daugelio prognozės išsipildė, kai Xi Jinpingas trečiadienį suvažiavimo delegatų buvo perrinktas į partijos Centrinį komitetą, kurį sudaro apie 200 narių.

Į šį žingsnį buvo atkreiptas dėmesys valstybinės naujienų agentūros „Xinhua“ pranešime, todėl tikėtina, kad Xi Jinpingas užima tvirtas pozicijas ketvirtadienį būti paskelbtas naujuoju šalies lyderiu, kaip ir buvo prognozuota.

Tame pačiame pranešime „Xinhua“ pažymėjo, kad vicepremjeras Li Keqiangas, kuris veikiausiai taps naujuoju Kinijos premjeru, taip pat buvo paskirtas į Centrinį komitetą.

Agentūra taip pat sutelkė dėmesį į penkis kitus pareigūnus, kurie, kaip manoma, gali būti įtraukti į Politinio biuro nuolatinį komitetą – Kinijos aukščiausiąjį sprendimus priimantį organą, kuriam tikriausiai vadovaus Xi Jinpingas.

Naujoji Nuolatinio komiteto, kurį dabar sudaro devyni nariai, sudėtis bus paskelbta ketvirtadienį.

Pagal partijos struktūrą aukščiausieji postai paskirstomi pagal užkulisinius politinius susitarimus tarp skirtingų įtakos grupių, daugiausiai susiskirsčiusių pagal regionus ir tarpusavio palaikymą.

Xi Jinpingo iškilimas buvo numatomas nuo 2007 metų, kai jam buvo skirtas postas Nuolatiniame komitete. Šis žingsnis rodė, kad jis tampa tikėtinu dabartinio prezidento Hu Jintao, oficialiai perduosiančio vadovavimą partijai šią savaitę, įpėdiniu.

Tikimasi, kad Xi Jinpingas galutinai perims valdžią kovą, kai Kinijos parlamentas, tvirtinantis partijos sprendimus, oficialiai paskelbs jį šalies prezidentu. Tuo tarpu Li Keqiangas laikomas tvirtu kandidatu į premjero postą, kuriame pakeistų dabartinį vyriausybės vadovą Wen Jiabao.

Tikimasi, kad jie šiuos postus užims dvi kadencijas po penkerius metus.

Naujieji lyderiai šalies vairą perims permainingais laikais, kai milžiniška Kinijos ekonomika išgyvena retą sulėtėjimą, silpnindama partijos valdžios legitimumą labiausiai lemiantį veiksnį – pažadą nuolat gerinti 1,3 mlrd. šalies žmonių gyvenimą.

Kinijoje dažni nedidelio masto neramumai, paprastai išprovokuojami visuomenės pasipiktinimo dėl korupcijos, valdininkų piktnaudžiavimo, taip pat pasitaiko daug pykčio protrūkių tarp milijonų žmonių, kuriuos aplenkia naujasis šalies klestėjimas.

Suintensyvėjo ir prieš Pekino valdžią nukreipti tibetiečių protestai: pastarąją savaitę susidegino keli žmonės.

Suvažiavimo atidarymo kalboje Hu Jintao perspėjo, kad partija, vadovaujanti Kinijai nuo 1949 metų, privalo spręsti įsisenėjusias korupcijos ir aplinkos būklės blogėjimo problemas, taip pat reaguoti į raginimus užtikrinti didesnę politinę laisvę.

Valdžioje išplitęs kyšininkavimas partijai gali tapti „pražūtingu“, pažymėjo jis.

Pekinas yra sukūręs didelį cenzūros aparatą, kuris stengiasi, nors ne visada sėkmingai, užgniaužti bet kokias pykčio prieš vyriausybę apraiškas socialiniuose tinkluose, turinčiuose šimtus milijonų vartotojų.

Šių metų partijos suvažiavimą taip pat temdė skandalas, susijęs su buvusia kylančia politikos žvaigžde Bo Xilai, kurio ambicijos buvo sužlugdytos šiais metais, kai jo žmonai buvo skirtas lygtinė mirties bausmė už vieno Didžiosios Britanijos verslininko nužudymą.

Vykstant suvažiavimui, pareigūnai sutelkė Pekino centre dideles saugumo pajėgas ir skyrė namų areštą   šimtams aktyvistų, nurodė žmogaus teisių organizacijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius