Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 22 /08:32

Kinų diplomatas: Honkongo protestuotojų ataka prieš Pekino biurą įžeidė Kinijos žmones

Kinijos pasiuntinys Honkonge pirmadienį užsipuolė protestuotojus, išvakarėse išterliojusius Pekino biuro sienas grafičiais, ir pareiškė, kad šie įvykiai įžeidė „visą Kinijos tautą“.
Honkonge protestuotojai įsiveržė į parlamentą
Honkonge protestuotojai įsiveržė į parlamentą / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Šie (veiksmai) rimtai pakenkė itin puoselėtai Honkongo įstatymo viršenybės dvasiai... ir rimtai įžeidė visų Kinijos žmonių, įskaitant 7 mln. tautiečių Honkonge, jausmus“, – žurnalistams sakė Pekino ryšių įstaigos vadovas Wang Zhiminas.

Tūkstančiai kaukėtų demonstrantų sekmadienio vakarą buvo trumpam užėmę kelią prie Pekino biuro, įrengė ten barikadų ir apmetė pastatą kiaušiniais bei kitais daiktais, nusitaikė į jį lazeriais ir išpaišė sienas grafičiais, protestuodami prieš valdžią Pekine.

Wang Zhiminas išreiškė „griežčiausią pasmerkimą“ dėl protestuotų veiksmų ir pareiškė palaikąs Honkongo vyriausybės pažadą patraukti atsakomybėn tuos „riaušininkus“.

Kinijos valstybinė žiniasklaida taip pat paskelbė reportažų, kuriuose pasmerkė protesto akcijas.

Pavyzdžiui, naujienų agentūra „Xinhua“ citavo vieną anonimą Ryšių biuro atstovą, sakiusį, jog protestai „akivaizdžiai meta iššūkį centrinės vyriausybės autoritetui“. Jis pridūrė, kad „toks elgesys yra rimto pobūdžio, daro blogą įtaką ir yra visiškai nepakenčiamas“.

„Xinhua“ taip pat parengė pranešimą, kuriame citavo dar vieną pareigūną, atstovaujantį Valstybės tarybos Honkongo ir Makao reikalų biurui – kitai įtakingai Komunistų partijos institucijai, atsakingai už šių dviejų Kinijos pusiau autonominių regionų administravimą. Jis pasmerkė „kai kurių radikaliųjų demonstrantų brutalius veiksmus“.

„Tvirtai palaikome Honkongo vyriausybę imantis visų reikalingų įstatymus atitinkančių veiksmų, siekiant užtikrinti Honkonge veikiančių centrinės vyriausybės institucijų saugumą, ginti teisės viršenybę Honkonge ir nubausti nusikaltėlius“, – nurodė atstovas.

Honkonge ne vienus metus kaupėsi pyktis dėl Pekino valdymo, o dabar daugiau kaip mėnesį miestą yra apėmusi didžiausia pastarųjų metų krizė, kai vyksta didžiulės demonstracijos ir pavieniai smurtiniai susirėmimai tarp policijos ir protestuotojų grupelių.

Pradinius protestus išprovokavo dabar jau sustabdytas įstatymo projektas, kuris leistų išduoti įtariamuosius Kinijos pagrindinės teritorijos dalies teismams. Šis teisės aktas daugelio laikomas pavojumi Honkongo laisvėms, kurios 1997 metais buvo pusamžiui suteiktos šiai buvusiai Didžiosios Britanijos kolonijai, kai ši buvo grąžinta Kinijai.

Tačiau vėliau protestai virto platesniu judėjimu už demokratines reformas, visuotinius balsavimus ir laisves šioje pusiau autonominėje teritorijoje.

Masiniai protestai Honkonge vyksta jau septintą savaitgalį iš eilės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius