Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinų užmojai stulbina pasaulį

Kinija nustebino pasaulį savo technologiniais laimėjimais per Pekino olimpiadą. Pademonstravę, ką gali, kinai nesustojo – jie stulbina pasaulį naujais užmojais.
Taip atrodo vėduoklės formos biurų pastatas, naudojantis tik saulės energiją.
Taip atrodo vėduoklės formos biurų pastatas, naudojantis tik saulės energiją. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Originalios formos pastatai

Šanduno provincijos Dečžou mieste pastatytas vėduoklės formos biurų pastatas. Jo plotas – 75 tūkst. kvadratinių metrų. Pastate yra ne tik darbo kabinetai, bet ir parodų centrai, mokslo tyrimo įstaigos, konferencijų salė ir viešbutis.

Architektas projektavo šį statinį remdamasis saulės laikrodžio forma. Taip jis norėjo pabrėžti, kad būtina ieškoti būdų, kaip panaudoti atsinaujinančius energijos šaltinius vietoj iškastinio kuro. Pastato fasadą ir stogą dengia saulės plokštės, be to, jį statant buvo panaudota speciali izoliacijos sistema ir daugybė kitų energiją taupančių technologijų. Todėl šis originalus pastatas sunaudoja 30 proc. mažiau energijos, nei jam reikėtų pagal nustatytus standartus, ir pelnytai vadinamas ateities statiniu.

Tokios energiją taupančios technologijos statant stambius objektus vis plačiau naudojamos visame pasaulyje. Paprastai tokie pastatai stebina labai neįprastomis formomis. Pavyzdžiui, Katare Vidaus reikalų ir žemės ūkio ministerija atrodo kaip kaktusas. Ji turi specialias nuo saulės saugančias langines, kurios automatiškai atsidaro arba užsidaro, nelygu kaip skaisčiai šviečia saulė, todėl jame dirbantiems žmonėms beveik nereikia kondicionierių.

Iki 2012 metų kinai ketina nutiesti visą tokių greitų traukinių tinklą, kurio bendras ilgis sieks 18 tūkst. kilometrų.

Nenorėdami atsilikti nuo kinų amerikiečiai ketina rekonstruoti garsųjį pastatą „Empire State Building“, kuris teroristams sugriovus Pasaulio prekybos centro 110 aukštų dangoraižius dvynius susigrąžino aukščiausio Jungtinių Valstijų pastato vardą. Rekonstruotas „Empire State Building“ turės 6,5 tūkst. langų, tačiau rekonstravus oro kondicionavimo ir šildymo sistemas, panaudojus trijų kamerų stiklo paketus beveik nebereikės kondicionierių. Visa tai leis sutaupyti net 40 proc. energijos.

Traukinys–kulka

Taip pramintas greičiausias pasaulyje traukinys, ėmęs kursuoti tarp Kinijos miestų Guančžou ir Uhanio, t. y. Guanduno ir Hubejaus provincijų sostinių. Oficialiai šis traukinys vadinamas „Harmonija“, bet kinams jis asocijuojasi su kulka. Per tris valandas jis įveikia 1050 kilometrų atstumą, skriedamas 350 km/val. greičiu. Anksčiau norint nuvažiuoti iš vieno miesto į kitą prireikdavo net 11 valandų.

Maksimalus šio unikalaus traukinio greitis – 394 km/val. Greičiausias Japonijos traukinys važiuoja tik 300 km/val. greičiu. Toks pats didžiausias greitis ir greičiausio amerikiečių ekspreso, skriejančio iš Bostono į Niujorką.

Kinai kūrė šį traukinį 4,5 metų ir tai jiems kainavo 17 mlrd. dolerių. Tačiau neaišku, kiek kinų ambicijos pasitvirtins praktiškai, t. y. ar šis traukinys bus rentabilus, nes bilietai į jį labai brangūs: pirmosios klasės – 780 juanių (270 litų), antrosios – 490 juanių (150 litų). Be to, kinai gali pigiau nusipirkti lėktuvo bilietą, kuris kainuoja nuo 250 juanių. Keleiviams nepatogu ir tai, kad galinės stotys yra toli nuo miestų centrų. O ir šiuo maršrutu daugiausia važinėja darbininkai, atvykstantys į Guanduną iš Kinijos centrinių provincijų, mėgsta juo važinėti ir per Naujųjų metų šventes namo grįžtantys kinai. Todėl valdžiai norint patirti mažesnius nuostolius, greičiausiai teks piginti bilietus.

Iki 2012 metų kinai ketina nutiesti visą tokių greitų traukinių tinklą, kurio bendras ilgis sieks 18 tūkst. kilometrų.

Tamsioji materija

Pastaruoju metu Kinijos mokslininkai susidomėjo ir tamsiąja materija. Jie kuria palydovą, kuris leistų ieškoti šios paslaptingos, nežinomos sudėties substancijos, kuri turėtų sudaryti 90 proc. visos materijos. Tačiau kos kas šis ambicingas projektas neturi pavadinimo.

Tamsioji materija sudaro didžiąją visatos dalį, tačiau ji yra nematoma. Jos buvimas nustatomas iš gravitacinio poveikio šviečiančiai arba sugeriančiai medžiagai. Ji vadinama tamsiąja dėl to, kad nedalyvauja elektromagnetinėje tarpusavio sąveikoje, nors į gravitacinę tarpusavio sąveiką įsitraukusi gana smarkiai.

Pagal labiausiai paplitusią teoriją tamsioji materija sudaryta iš silpnai tarpusavyje sąveikaujančių masyvių dalelių. Šiuo metu pasaulyje veikia daugybė detektorių, kurie bando užregistruoti tamsiosios materijos dalelių.

Neseniai fizikai, atliekantys „Cryogenic Dark Matter Search“ (Kriogeninės tamsiosios materijos paieškos) eksperimentą, paskelbė, kad jiems pavyko užregistruoti tamsiosios materijos daleles. Per visus 2007 ir 2008 metus tai pavyko sėkmingai padaryti vos du kartus. Gali būti, kad perversmą šioje srityje pavyks padaryti kinų mokslininkams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius