Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 03 20 /20:34

Kipras ieško alternatyvaus plano finansinei pagalbai užtikrinti, Rusija kelia sąlygas mainais už paramą

Kipro vyriausybė trečiadienį surengė posėdį aptarti alternatyvų planą, galintį užtikrinti Europos Sąjungos (ES) finansinę pagalbą, ir įstatymus, kurie apribotų lėšų nutekėjimą ir restruktūrizuotų su problemomis susiduriantį bankininkystės sektorių, pranešė žiniasklaida.
Užrašas Kipre
Užrašas Kipre / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Posėdis prasidėjo maždaug 18 val. 15 min. vietos (ir Lietuvos) laiku.

Valstybinis radijas informavo, kad jau paruošti įstatymų projektai, kurie turėtų apriboti lėšų nutekėjimą iš salos, kai vėl atsidarys bankai. Šiuos projektus dar turės tvirtinti parlamentas.

Įstatymais taip pat numatyta atskirti „gerus“ ir „blogus“ bankus, nurodė radijas.

Įstatymais taip pat numatyta atskirti „gerus“ ir „blogus“ bankus, nurodė radijas.

Pasak apžvalgininkų, šį įstatymą reikia patvirtinti anksčiau negu nuo praėjusio savaitgalio uždaryti bankai vėl neatvėrė durų.

Tačiau vienas parlamento pareigūnas sakė, kad trečiadienio vakarą posėdžiauti parlamentas neketina, todėl galimybė, kad bankai vėl atsidarys, kaip buvo pranešta, ketvirtadienį, yra visai menka.

Daugelis mano, kad bankai išliks uždaryti net iki banko nedarbo dienos pirmadienį.

Nors pinigus norintieji vis dar gali išsiimti iš bankomatų, tačiau degalinės nebeaptarnauja bankų kortelių ir daugelis parduotuvių atsisako priimti čekius.

Kipro valdžios pareigūnai ir partijų lyderiai laiką leido įtemptose derybose, kuriose buvo ieškoma „Plano B“ ES išmokai užtikrinti.

Derybų prireikė po antradienio vakarą parlamente priimto sprendimo atmesti bankų indėlių apmokestinimą, kuris buvo ES ir Tarptautinio valiutos fondo (TVF) 10 mlrd. eurų pagalbos Kiprui susitarimo dalis.

Kipro žiniasklaida pranešė, kad vyriausybė ieškos kitų būdų 5,8 mlrd. eurų trūkumui kompensuoti ir kad tarp galimybių yra obligacijų išleidimas, bankų restruktūrizavimas ir pastangos užsitikrinti daugiau investicijų iš Rusijos.

Kipras turi dalyvauti integracijoje Eurazijos ekonominės bendrijos sistemoje, jeigu nori iš Rusijos gauti finansinę paramą, pareiškė Rusijos prezidento patarėjas Sergejus Glazjevas.

Prezidentūra pranešė, kad ketvirtadienį 7 val. 30 min. Grinvičo (9 val. 30 min. Lietuvos) laiku prezidentas Nikas Anastasiadis rengia susitikimą su parlamento lyderiais.

Paskolą norinčiam gauti Kiprui teks dėtis prie Eurazijos Sąjungos, sako Rusijos prezidento patarėjas

Kipras turi dalyvauti integracijoje Eurazijos ekonominės bendrijos sistemoje, jeigu nori iš Rusijos gauti finansinę paramą, pareiškė Rusijos prezidento patarėjas Sergejus Glazjevas.

„Jeigu šalis tikrai nori gauti pagalbą iš Rusijos, vadinasi, jai reikia įeiti į mūsų integracijos procesus“, – sakė jis trečiadienį interviu Rusijos televizijai „Rossija 24“.

Pasak žiniasklaidos, į Maskvą atvykusi Kipro delegacija ketino prašyti kelių milijardų dolerių kredito mainais už dalį savo bankuose ir energetikos aktyvus.

Tačiau delegacijai vadovavusiam Kipro finansų ministrui Michaliui Sariui nepavyko pasiekti pažangos per dvi derybų sesijas Maskvoje dėl galimybių užsitikrinti Rusijos finansinę pagalbą, kai Nikosija atmetė Europos Sąjungos (ES) pasiūlytą finansinio gelbėjimo programą, numatančią skausmingą indėlių apmokestinimą.

M.Saris susitiko su Rusijos finansų ministru Antonu Siluanovu, o vėliau – su pirmuoju vicepremjeru Igoriu Šuvalovu derėtis dėl galimybės gauti dar vieną paskolą iš Maskvos.

„Kipro problemą mes galėtume spręsti, jeigu Kipras būtų mūsų jurisdikcijoje – jeigu, pavyzdžiui, Kipras būtų Eurazijos ekonominėje bendrijoje. Tada jis galėtų gauti kreditus – kaip Tadžikistanas, Kirgizija, Baltarusija – iš Eurazijos sąjungos Antikrizinio fondo. Dabar mūsų prašo padėti šaliai, kuri nepriklauso mūsų jurisdikcijai. Jeigu Jeigu šalis tikrai nori gauti pagalbą iš Rusijos, vadinasi, jai reikia įeiti į mūsų integracijos procesus“, kalbėjo Rusijos prezidento patarėjas S.Glazjevas.

Papildyta 20.34 val.: Kipro bankai liks uždaryti iki antradienio

Kirpe krizės ištikti bankai liks uždaryti mažiausiai iki antradienį, sakė agentūrai AFP vienas Centrinio banko pareigūnas po to, kai oficialiai buvo pranešta, jog šie bankai nedirbs ketvirtadienį ir penktadienį.

Kadangi pirmadieniais paprastai bankai nedirba, nėra jokios tikimybės, kad jie bus atidaryti anksčiau antradienio.

Kipro bankai nuo praėjusio šeštadienio neveikia, kad nebūtų ištuštintos sąskaitos, vyriausybei sutarus dėl paramos iš euro zonos kartu su sąskaitose laikomų lėšų apmokestinimu iki 9,9 proc.

Kipro parlamentas antradienį tokio vyriausybės sprendimo nepalaikė, tad šią salos valstybę ištiko nauja ekonominė krizė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius