-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kipro turkai dėl salos šiaurėje nugriaudėjusio sprogimo kaltina Sirijos raketą

Padalyto Kipro turkiškosios dalies vadovybė pirmadienį pareiškė, kad šalia vieno kaimo salos šiaurėje tikriausiai sprogo Sirijoje paleista priešlėktuvinė raketa, nepataikiusi į taikinį.
Įėjimas į  turkų Nikosiją
Šiaurės Kipras / Vaido Mikaičio nuotr.

Po incidento nebuvo gauta pranešimų apie nukentėjusius žmones.

Regiono užsienio reikalų ministras Kudretas Ozersay per „Facebook“ pranešė, kad preliminarus tyrimas dėl paryčiais driokstelėjusio sprogimo rodo, jog praėjusią naktį per antskrydžius Sirijoje oro erdvės gynybos sistemos paleista rusų gamybos raketa nepataikė į numatytą taikinį.

Pasak K.Ozersay, raketa veikiausiai sprogo ore, nes nebuvo rasta išraustos duobės, o objekto fragmentų buvo aptikta už kelių kilometrų nuo pagrindinio nuolaužų lauko, esančio šalimais Taškento (Vuno) kaimo.

Pareigūnas pridūrė, kad ant nuolaužų esantys užrašai sutampa su aptiktais ant 2018 metų liepą Turkijos Gaziantepo mieste sudužusios rusiškos oro erdvės gynybos sistemos S-200 raketos fragmentų.

Kaip pranešė vietos transliuotojas BRT, Kipro turkų ministras pirmininkas Ersinas Tataras informavo, kad per sprogimą niekas nenukentėjo ir kad ugniagesių brigada užgesino nuolaužų sukeltą gaisrą.

Policija atitvėrė pagrindinį nuolaužų lauką ir kitas vietoves šalia esančiuose kaimuose, kur taip pat rasta raketos nuolaužų.

Anot E.Tataro, prie atliekamo tyrimo gali prisidėti Turkijos karinės institucijos.

Apytiksliai 1 val. vietos (ir Lietuvos) laiku driokstelėjusio sprogimo metu Izraelio aviacija intensyviai atakavo maždaug už 200 km esančius taikinius Sirijoje.

Kipras yra padalytas nuo 1974 metų, kai įsiveržusios Turkijos pajėgos okupavo salos šiaurinį trečdalį, atsakydamos į Atėnų organizuotą perversmą, kurio tikslas buvo prijungti salą prie Graikijos.

Kipro turkai 1983 metais paskelbė nepriklausomą valstybę, bet ją pripažįsta tik Turkija, iki šiol dislokavusi Šiaurės Kipre maždaug 35 tūkst. karių. Tarptautinė bendruomenė pripažįsta šalies pietinę dalį administruojančią Kipro graikų vyriausybę.

Kipro gynybos ministras Savas Angelidis nurodė, kad vyriausybė aiškinasi sprogimo aplinkybes, bet atsisakė spėlioti incidento priežastis.

Sprogimą pajuto net už kelių kilometrų esančios sostinės Nikosijos gyventojai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius