Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 16 /17:45

Kirgizija po kruvinų susirėmimų su Tadžikistanu skelbia apie ugnies nutraukimą

Kirgizija ir Tadžikistanas penktadienį susitarė nutraukti ugnį po kelias dienas trukusių susirėmimų prie bendros sienos, per kuriuos žuvo keli ir buvo sužeista dar per 30 žmonių, pranešė kirgizų pareigūnai.
Kirgizijos ir Tadžikistano konfliktas
Kirgizijos ir Tadžikistano konfliktas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tadžikijos prezidentas Emomalis Rahmonas penktadienį Uzbekijoje vykusiame viršūnių susitikime pasikalbėjęs su Kirgizijos vadovu Sadyru Japarovu, nurodė savo pajėgoms atitraukti pajėgas po susirėmimų pasienyje, per kuriuos buvo sužeista dešimtys žmonių.

Prezidentų susitikimas įvyko Rusijai pasiūlius tarpininkauti ir paraginus imtis „neatidėliotinų“ priemonių, kad būtų sustabdyti susirėmimai, per kuriuos dešimtys žmonių buvo sužeisti, o keli žuvo.

Kone pusė 970 km ilgio sienos tarp abiejų neturtingų, kalnuotų kaimynių yra ginčijama, prie jos nuolat kyla kovų.

2021 metais per precedento neturinčius abiejų pusių susirėmimus žuvo 50 žmonių.

„Abiejų šalių vadovai susitarė pavesti atitinkamoms struktūroms nutraukti ugnį ir atitraukti pajėgas bei įrangą nuo kontakto linijos“, – sakoma Kirgizijos prezidentūros pareiškime, šalies valdžios institucijoms paskelbus apie pasiektą paliaubų susitarimą.

Įsakymai buvo duoti, pareigūnams Kirgizijos sostinėje Biškeke pareiškus, kad abiejų kalnuotų ir neturtingų valstybių saugumo vadovai susitarė dėl paliaubų nuo penktadienio 13 valandos Lietuvos laiku.

„Apšaudymo intensyvumas smarkiai sumažėjo, tačiau kai kuriose pasienio teritorijose Tadžikijos kariuomenė nuolatos apšaudo kirgizų pozicijas“, – sakė Kirgizijos pasienio tarnyba po to, kai buvo pasiektas susitarimas.

Tuo tarpu Tadžikijos vyriausybės naujienų portale teigiama, kad padėtis pasienyje yra „palyginti stabili“.

Per susitikimą rytiniame Uzbekistano Samarkando mieste abu lyderiai taip pat susitarė paspartinti komisijos, kuriai pavesta išsiaiškinti nesutarimus dėl sienos, darbą, sakoma Kirgizijos pranešime.

Biškekas apkaltino Tadžikijos pajėgas paaštrinus kovas ir apšaudžius raketomis šalies pietryčiuose esantį pasienio miestą Batkeną, kuriame gyvena apie 30 tūkst. žmonių.

Viršūnių susitikime Uzbekistane taip pat dalyvavo didelę įtaką Centrinei Azijai turintys lyderiai – Rusijos vadovas Vladimiras Putinas ir Kinijos prezidentas Xi Jinpingas..

Paskelbus paliaubas, Rusijos užsienio reikalų ministerija pakartojo pasiūlymą prižiūrėti šalių derybas ir paprašė jų derėtis dėl ginčo užbaigimo.

„Įnirtingi susirėmimai“

„Raginame abi puses imtis skubių ir visapusiškų priemonių, kad situacija būtų sprendžiama politiniais ir diplomatiniais kanalais, ir nutraukti bet kokius bandymus ją eskaluoti, įskaitant trečiųjų šalių provokacijas“, – sakė Užsienio reikalų ministerija.

Kirgizija ir Tadžikija dėl kovų kaltina viena kitą ir tvirtina, kad naudojama sunkioji ginkluotė.

Kirgizijos teigimu, Tadžikijos daugkartinių raketų paleidimo sistemos smogė Batkeno civilinei infrastruktūrai ir oro uostui.

Anksčiau pasienio apsaugos tarnyba pranešė, kad „visame Kirgizijos ir Tadžikijos sienos perimetre“ Batkeno regione kilo „įnirtingi susirėmimai“.

Ji apkaltino Tadžikiją naudojant sunkiąją ginkluotę, įskaitant reaktyvinius lėktuvus, tačiau teigė, kad jos pajėgos atremia išpuolius ir „neleidžia jiems užimti gyvenviečių Kirgizijoje“.

Kirgizijos sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad buvo sužeisti 42 žmonės ir kad Batkeno pasienio regione medicinos įstaigoms buvo liepta pasiruošti. Ji taip pat paragino pasienio regiono gyventojus paaukoti kraujo.

Tuo metu Tadžikija apkaltino Kirgizijos pajėgas, kad jos anksti penktadienį „intensyviai“ apšaudė namus ir civilinę infrastruktūrą. Informacijos apie aukas šalis nepateikė.

Tačiau Rusijos valstybinė naujienų agentūra „RIA Novosti“ remdamasi oficialiais šaltiniais pranešė, kad žuvo vienas tadžikų pasienietis, o dar trys buvo sužeisti.

Kirgizija paskelbė pradedanti civilių evakuaciją iš pasienio regiono.

Naujausi susirėmimai pakurstė būgštavimus, kad buvusiame sovietiniame regione gali kilti dar vienas konfliktas. Per Armėnijos ir Azerbaidžano karių susirėmimus šią savaitę žuvo daugiau kaip 200 žmonių.

Evakuota apie 19 000 žmonių

Raudonojo pusmėnulio regioninis skyrius penktadienį pranešė, kad iš neramių Kirgizijos pasienio regionų po kruvinų susirėmimų su kaimynine Tadžikija evakuota apie 19 000 žmonių.

Nevyriausybinės organizacijos biuras Batkeno regione, kur kilo susirėmimai, pranešė, kad iš kaimų buvo evakuota 19 000 žmonių ir kad organizacija teikia „psichologinę pagalbą evakuotiems žmonėms laikinose gyvenamosiose patalpose“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius