-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kirgizijoje po perversmo laidojami žuvusieji ir paskelbtas nacionalinis gedulas

Tūkstančiai žmonių šeštadienį susirinko Kirgizijoje ant vieno kalno šlaito esančiose kapinėse, kur buvo laidojami 16 žuvusiųjų per kruviną perversmą, kurio metu buvo nuverstas prezidentas Kurmanbekas Bakijevas.
Kai kurie riaušininkai apsiginklavę iš teisėsaugos pareigūnų atimtais ginklais.
Kirgizija / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Žuvusiųjų palaikai buvo uždengti raudonomis Kirgizijos vėliavomis, o apie 7 000 susirinkusiųjų giedojo tradicines giesmes ir meldėsi, pasakojo vienas naujienų agentūros AFP korespondentas.

Tarp gedinčiųjų kapinėse, kurios yra kalnuose maždaug už 40 kilometrų nuo sostinės Biškeko, buvo svarbūs K.Bakijevo režimą pakeitusios naujosios vyriausybės pareigūnai.

Kreipdamasi į susirinkusius, laikinosios vyriausybės vadovė Roza Otunbajeva dėl žmonių žūčių kaltino nuverstąją vyriausybę ir žadėjo verkiantiems aukų artimiesiems, kad bus įvykdytas teisingumas.

„Tas režimas tapo liaudies priešu, kai pradėjo šaudyti į savo patriotus, geriausius šalies sūnus, o mes... mes padarysime viską, kad sukurtume teisingą valdžią Kirgizijoje“, – sakė naujoji lyderė.

Naujasis vicepremjeras Omurbekas Tekebajevas pakartojo opozicijos pažadą sukurti „tikrą demokratiją“ šioje buvusioje Sovietų Sąjungos respublikoje.

„Mes sukursime tikrą demokratiją, kitaip žuvusiųjų sielos niekada mums neatleis“, – jis sakė miniai.

Tuo tarpu Kirgizijos pietiniame regione, kuris laikomas K.Bakijevo tvirtove, šeštadienį planuotas surengti mitingas buvo atšauktas iš pagarbos žuvusiems per kruviną sukilimą.

Pietiniame Džalalabado mieste vietos vyresniųjų tarybos vadovas Adyčas Kočkorovas sakė apie 300 susirinkusių žmonių, kad planuotas mitingas bus atidėtas dėl šalyje paskelbto gedulo.

Padėtis K.Bakijevą remiančiame pietiniame Kirgizijos regione tebėra įtempta, o R.Otunbajeva paragino nuverstą prezidentą pasinaudoti jos pasiūlymu saugiai palikti šalį, kol dar nevėlu.

Tačiau K.Bakijevas neketina pasiduoti: penktadienį naujienų agentūrai AFP duotame išskirtiniame interviu jis sakė, kad neplanuoja atsistatydinti, taip pat kaltino opoziciją susitepus rankas krauju per šią savaitę įvykusį perversmą, nusinešusį mažiausiai 79 žmonių gyvybes.

 
 
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius