Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kirgizijos eksprezidentas įtariamas neramumų ir pasikėsinimo nužudyti organizavimu

Buvęs Kirgizijos prezidentas Almazbekas Atambajevas įtariamas organizavęs masinius neramumus ir pasikėsinimą nužudyti, antradienį pareiškė pareigūnai.
Almazbekas Atambajevas
Almazbekas Atambajevas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Kirgizija

„A.Atambajevas įtariamas smurtu prieš pareigūnus, taip pat masinių neramumų ir pasikėsinimo nužudyti organizavimu“, – sakė Kirgizijos generalinės prokuratūros atstovas Zamiras Beišekejevas.

Savo ruožtu Kirgizijos nacionalinio saugumo komiteto pirmininkas Orozbekas Opumbajevas apkaltino eksprezidentą planavus įvykdyti valstybėsperversmą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kirgizijoje šturmuojama Almazbeko Atambajevo rezidencija
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kirgizijoje šturmuojama Almazbeko Atambajevo rezidencija

Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, per rugpjūčio 7–8 dienomis vykusius saugumo pajėgų susirėmimus su A.Atambajevo šalininkais eksprezidento rezidencijoje Koi Tašo kaime netoli sostinės Biškeko buvo sužeisti iš viso 170 žmonių, įskaitant 79 teisėsaugos darbuotojus, o vienas pašautas specialiojo būrio narys mirė.

Nacionalinio saugumo komiteto pirmininkas O.Opumbajevas antradienį žurnalistams sakė, kad praėjusią savaitę per specialiųjų pajėgų šturmą A.Atambajevas asmeniškai šaudė į pareigūnus ir kad vieno specialiųjų pajėgų nario žūtis per šią operaciją buvo „ciniškas nužudymas“.

„Ekspertizė parodė, kad žuvusiam „Alfa“ būrio nariui buvo šauta į širdį. Šauta siekiant nužudyti. Be to, dar penki specialiojo būrio nariai buvo sužeisti. Jie patyrė sužalojimų skirtingose kūno vietose – rankose, pilve, petyje“, – sakė O. Opumbajevas

„Tai rodo, kad tai buvo ciniškas nužudymas. Jis (A.Atambajevas) šaudė į mano vaikinus – tai žiauru, neleistina“, – kalbėjo jis.

Anot O.Opumbajevo, eksprezidento sulaikymo operacijoje dalyvavo 57 specialiosios paskirties būrio „Alfa“ nariai.

Jis informavo, kad dėl rugpjūčio 7–8 dienų įvykių Koi Taše tiriamos baudžiamosios bylos dėl masinių neramumų, chuliganizmo, nužudymo, pasikėsinimo nužudyti, grėsmės pareigūnui sukėlimo ar smurto pareigūno atžvilgiu, įkaitų paėmimo.

Pasak O.Opumbajevo, A.Atambajevas ketino surengti valstybės perversmą.

„Perversmui surengti jam reikėjo kraujo. Tokie buvo jo kėslai“, – sakė O. Opumbajevas.

Kirgizijos parlamentas birželį panaikino A.Atambajevo teisinę neliečiamybę, kurią jis turėjo kaip buvęs valstybės vadovas, taip sudarydamas sąlygas patraukti jį baudžiamojon atsakomybėn.

Nuo tada eksprezidento šalininkai nuolat budėjo prie jo rezidencijos Koi Taše, kad užkirstų kelią areštuoti A. Atambajevą.

Buvęs valstybės vadovas įtariamas įvairiais nusikaltimais, įskaitant korupciją ir nuosavybės nusavinimą.

2011–2017 metais prezidento poste dirbęs A. Atambajevas šiuos kaltinimus vadina absurdiškais ir tvirtina, kad juos sufabrikavo dabartinis prezidentas Sooronbajus Žejenbekovas, buvęs jo protežė.

A. Atambajevas liepą buvo susitikęs su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu ir leido suprasti turįs Kremliaus palaikymą. Visgi V. Putinas vėliau pareiškė, jog Rusija pasirengusi dirbti su S. Žejenbekovu.

Kirgizija, anksčiau laikyta „demokratijos sala“ posovietinėje Centrinėje Azijoje, 2005 ir 2010 metais išgyveno dvi revoliucijas, per kurias buvo nušalinti du prezidentai.

Po prezidento nušalinimo 2010 metais pietuose įsiplieskę susirėmimai tarp gyventojų daugumą sudarančių kirgizų ir uzbekų mažumos pareikalavo 400 gyvybių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius