Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kirgizijos laikinieji lyderiai kaltina užsienio šnipus klausantis Vyriausybės pokalbių

Vienas Kirgizijos aukšto rango pareigūnas sekmadienį apkaltino užsienio slaptąsias tarnybas klausantis laikinosios vyriausybės pokalbių – tai jis pareiškė po to, kai šią savaitę buvo paskelbti garso įrašai, sukėlę skandalą dėl pareigūnų korupcijos.
Vyriausybės pastatas Kirgizijos sostinėje Biškeke
Vyriausybės pastatas Kirgizijos sostinėje Biškeke / „Scanpix“ nuotr.

Administracijos, kuri į valdžią atėjo balandį, po sukilimo prieš prezidentą Kurmanbeką Bakijevą, laikinosios vyriausybės vadovės pirmasis pavaduotojas Almazbekas Atambajevas sakė, kad pokalbių klausosi JAV, Rusijos ir Centrinės Azijos šalių agentūros.

„Viso pasaulio specialiosios tarnybos dabar slapta klausosi Kirgizijos“, – per spaudos konferenciją sakė A.Atambajevas ir pridūrė, kad tai daro „Kazachstanas, Uzbekistanas, Rusija ir Jungtinės Valstijos“.

Išvadas dėl internete pasirodžiusių garso įrašų turi daryti teisėsaugos institucijos, pareiškė laikinosios vyriausybės informacijos ir koordinavimo centro vadovas Faridas Nijazovas.Po smurtinių protestų, per kuriuos buvo nuverstas K.Bakijevas ir kurie pareikalavo beveik 90 žmonių gyvybių, Kirgizijoje įsivyravo suirutė. Šioje strateginę reikšmę turinčioje Centrinės Azijos valstybėje yra įsikūrusi JAV oro pajėgų bazė, labai svarbi operacijoms Afganistane.

Išvadas dėl internete pasirodžiusių garso įrašų turi daryti teisėsaugos institucijos, pareiškė laikinosios vyriausybės informacijos ir koordinavimo centro vadovas Faridas Nijazovas.

„Galutinės išvados gali būti padarytos po oficialių tyrimo ar teismo institucijų išvadų“, – sakė jis agentūrai „Interfax“ sekmadienį.

Taip jis komentavo A.Atambajevo pareiškimus, kad būtina iškelti baudžiamąją bylą dėl derybų telefonu, per kurias neva laikinosios vyriausybės nariai, tarp jų A.Atambajevas, kalbasi apie piniginių lėšų paskirstymą.

„Be abejo, po tokio Atambajevo pareiškimo paskelbtus faktus iš pokalbių telefonu tirs vyriausybės institucijos“, – sakė F.Nijazovas.

Jis mano, kad „nepaisant galimos rizikos, atsiradusios po to, kai buvo paskelbti šie pareiškimai, visuomenė gaus daugiau teisingos ir tikros informacijos“.

„Jeigu visuomenė gaus išsamios informacijos, tai padės laikinajai vyriausybei dirbti dar skaidriau ir efektyviau“, – pabrėžė F.Nijazovas.

Turimi omenyje du pokalbiai telefonu, kurių garso įrašai pasirodė iš pradžių internete (ketvirtadienį, gegužės 20 dieną), po to buvo paskelbti vietos laikraščiuose.

Pirmajame pokalbyje laikinosios vyriausybės vadovės pavaduotojai Azimbekas Beknazarovas ir Temiras Sarijevas svarsto klausimą apie maždaug 1 mln. dolerių piniginių lėšų perdavimą. Antrajame pokalbyje A.Beknazarovas kaltina A.Atambajevą paėmus 100 tūkst. dolerių kyšį už paskyrimą į pareigas muitinėje.

„Dėl abiejų faktų būtina iškelti baudžiamąją bylą. Mes darėme revoliuciją, kad būtų skaidrumas šalyje, kad žinotume, kur išleidžiami ir kur skiriami pinigai, kad nebūtų švaistomi milijonai“, – pareiškė A.Atambajevas žurnalistams sekmadienį.

Jis pripažino: „Tokie pokalbiai buvo“. Drauge jis pabrėžė, kad „nė kapeikos jokių pinigų už paskyrimą neėmė“.

„Aš noriu likti sąžiningas, – sakė A.Atambajevas. – Aš manu, kad jėgos žinybos turi atlikti tyrimą ir išsiaiškinti viską. Pas mus neturi būti neliečiamųjų“.

Kai dėl laikinosios vyriausybės vadovės pirmojo pavaduotojo, tai, pasak jo, „jeigu bus įrodyta, kad Atambajevas paėmė 100 tūkst. dolerių, tai jis turi sėdėti kalėjime“.

Jis mano, kad „jeigu teisėsaugos institucijos dėl šių faktų įrodys vieno pokalbių dalyvių kaltę, tai kažkuris iš mūsų turi būti patrauktas baudžiamojon atsakomybėn“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius