-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Riaušių Kirgizijoje liudininkai: žmones čia skerdžia kaip gyvulius (nuotraukos, video)

Susirėmimų Ošo ir Džalal-Abado srityse Kirgizijos pietuose metu žuvo 170 žmonių. Tai oficialūs šalies Sveikatos apsaugos ministerijos duomenys.
Uzbekai bėga iš Kirgizijos
Kirgizijos uzbekų skausmas / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Kirgizija Riaušės

Tačiau suskaičiuoti tik tie atvejai, kai mirtys buvo tiriamos teismo eksertizės specialistų, praneša agentūra „AKИpress“. Realūs skaičiai gali būti kitokie. Taip pat pranešama, kad 1 762 šalies gyventojai kreipėsi medicinos pagalbos.

Priminsime, kad birželio 11 d. prasidėjusių riaušių Kirgizijos pietuose metu daugybė namų buvo sudeginti ir apiplėšti. Dešimtims tūkstančių uzbekų teko skubiai bėgti iš Kirgizijos baiminantis etninio valymo. Naujausiais duomenimis, Uzbekijos sieną kirto 75 tūkst. pabėgėlių. Jie gelbėjo savo vaikus, gimines, draugus. Tačiau Oše ir Džalal-Abade neramumai tęsiasi, nors jų mastas, kaip teigia vietos valdžia, mažesnis.

„Moskovskij komsomolec“ paviešino riaušių, virtusių masinėmis žudynėmis, liudininkų pasakojimus.

Etninės skerdynės

„Priešais kelių šimtų žmonių minią atvažiuoja šarvuotis su kariais. Jie šaudo. Bet baisiausia, kad įsirėžę į minią šarvuočiai tokiu būdu daro kelią pėstininkams riaušininkams. Šie, bėgdami įkandin karinės technikos, pleškina namą po namo ir žudo, prievartauja. Labiausiai kenčia beginkliai – moterys ir vaikai. Daugelį civilių užpuolikai tiesiog skerdžia peiliais, tarsi gyvulius. Mieste šimtai išprievartautų moterų“, – rašo „Moskovskij komsomolec“.

„Kiekviena užpuolikų grupuotė turi lyderį. Jis nurodo, kuriuos namus reikia pulti. Išlaužiamos parduotuvių durys, išnešamos visos prekės. Užpuolikų taikiniu tampa ne tik etniniai uzbekai. Mano kaimyną Jurą šį rytą nušovė uniformuoti vyrai, važiuojantys krovininiu automobiliu. Jis tiesiog ėjo produktų į parduotuvę“, – cituojamas liudininkas.

Džalal-Abado gyventojo teigimu, uždarytame pasienyje su Uzbekistanu susikaupė apie 70 tūkst. pabėgėlių. Viename kieme gyvena 50–60 žmonių. Milicija akivaizdžiai palaiko riaušininkus ir negina puolamų uzbekų. Neaišku, iš kur piktadariai gavo sunkiosios karinės technikos, nepatvirtintais duomenimis, jie šturmavo ir karinį dalinį.

Nors pasaulio žiniasklaida tvirtina, kad pogromai Kirgizijos pietuose rimsta, vyriausiasis leidinio fergana.ru redaktorius Daniilas Kislovas tvirtina priešingai: pragaras Kirgizijoje tik įsismarkauja!Čia vyksta baisūs dalykai. Masinės informacijos priemonės neatspindi nė dalelės kraupios realybės.

Užpuolikų taktika

„Jeigu namas nepažymėtas užrašu „Kirgyz“, jį iškart sudegina. Milicija kirgizams išdalijo ginklus. Vietos valdžia ištikima buvusiam prezidentui K.Bakijevui, todėl neklauso dabartinių vadovų nurodymų laikytis rimties. Dauguma tvarkos saugotojų yra kirgizai. Todėl nešaudo į užpuolikus (tautiečius), bet taikosi į uzbekus“, – pasakoja D.Kislovas.

D.Kislovo nuomone, pagrindiniai žiaurių riaušių organizatoriai yra buvusio perezidento Bakijevo brolis ir buvęs jo apsaugos vadovas Žanyšas Bakijevas. Jų tikslas – neleisti, kad birželio 27 dieną vyktų referendumas dėl naujos Konstitucijos.

Laiškai 15min.lt redakcijai. 15min.lt redakciją pasiekia laiškai iš Kirgizijos. Žurnalistai iš Ošo rašo:

„Čia vyksta baisūs dalykai. Masinės informavimo priemonės neatspindi nė dalelės kraupios realybės. Vyksta pats tikriausias etninis valymas. Ištisi uzbekų namų kvartalai sudeginti iki pamatų. Gatvėse guli kalnai lavonų, išniekintų kūnų. Girti kirgizų tautybės jaunuoliai šaudo į visus, kas patenka į jų akiratį. Šis konfliktas brendo jau seniai, riaušės turi aiškų politinį atspalvį. Politikai tiesiog sumaniai pasinaudojo tautine nesantaika siekdami savų tikslų. Susidaro įspūdis, kad valdžios neveiklumas yra racionalus ir iš anksto apgalvotas“, – rašoma laiške.

Štai pavyzdys. Ošo gyventojas Sergejus pasakoja: „Eidamas į parduotuvę gatvėje radau merdėjantį, sunkiai sužeistą senuką. bandžiau jį pakelti. Tačiau greit pribėgo ginkluotų kirgizų būrelis. Jie pradėjo spardyti uzbeką ir nusprendė ji padegti gyvą. Grįždamas iš parduotuvės senuką jau radau negyvą, apdegusį. Štai tokie dalykai dedasi, kai virš miesto „tik dėl vaizdo“ skraido sraigtasparniai, o gatvėmis važinėja milicijos automobiliai su sirenomis. Iš tikrųjų valdžia nieko nedaro, kad palaikytų tvarką, veikla tik imituojama.“

„Gelbėkite, padėkite“, – toliais žodžiais baigiamas laiškas iš Ošo. 

VIDEO: Киргизия, г. Ош part II
VIDEO: Киргизия, г. Ош part III
VIDEO: Киргизия, г. Ош part IV

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius