-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kitą savaitę Stambule planuojamos R.T.Erdogano, A.Merkel ir E.Macrono derybos

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas antradienį pranešė, kad Vokietijos ir Prancūzijos vadovai ateinančią savaitę atvyks į Stambulą derybų dėl naujos migrantų krizės Turkijos ir Europos Sąjungos pasienyje.
Recepas Tayyipas Erdoganas ir Angela Merkel
Recepas Tayyipas Erdoganas ir Angela Merkel / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Ateinantį antradienį Stambule“ susitiksiu su Vokietijos kanclere Angela Merkel ir Vokietijos prezidentu Emmanueliu Macronu, sakė R.T.Erdoganas žurnalistams, skridusiems su prezidentu iš Briuselio.

Prancūzijos prezidentūra, į kurią kreipėsi naujienų agentūra, nepatvirtino, kad planuojamas toks susitikimas.

VIDEO: Aštuoneri konflikto Sirijoje metai: ką kare veikia užsienio jėgos?

Kaip informavo Turkijos valstybinė Anatolijos naujienų agentūra, R.T.Erdoganas sakė, jog susitikimas Stambule bus keturšalis, jeigu galės atvykti Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas.

Vasario pabaigoje Ankaros priimtas sprendimas atverti sienas tūkstančiams pabėgėlių, norinčių patekti į Europą, išprovokavo jos ginčą su Briuseliu, taip pat žodžių karą su kaimynine Graikija.

Turkija, kurioje šiuo metu yra maždaug 4 mln. pabėgėlių, daugiausia sirų, reikalauja didesnės pagalbos sprendžiant konfliktą Sirijoje ir tvarkantis su jo humanitarinėmis pasekmėmis.

ES yra pažadėjusi apsvarstyti galimybę priimti iki 1,5 tūkst. pabėgėlių vaikų, esančių stovyklose Graikijoje, bet šiuo metu didžiausią dėmesį skiria Graikijos sienų stiprinimui.

Pirmadienį Briuselyje R. T. Erdoganas bandė užsitikrinti tiek NATO, tiek ES pagalbą. Nors susitikimai buvo įtempti, į Ankarą sugrįžęs prezidentas buvo nusiteikęs optimistiškai.

„Galime pradėti naują procesą su ES, – sakė jis. – Žengėme daug žingsnių ir toliau judėsime į priekį.“

Prezidentas išreiškė viltį, kad iki kito ES lyderių susitikimo kovo 26-ąją bus pasiekta pažangos dėl naujo Ankaros ir Briuselio susitarimo pabėgėlių klausimu.

Turkija 2016 metais sutiko neleisti migrantams vykti į Europą mainais į 6 mlrd. eurų paramą ir derybas dėl glaudesnių ryšių su bloku.

Ankara sako, kad visų pinigų negavo, o kiti pažadai, taip pat ir dėl geresnių vizų bei prekybos taisyklių, liko neištesėti.

R.T.Erdoganas antradienį taip pat paragino Atėnus atverti duris pabėgėliams.

„Štai mano pasiūlymas Graikijai: atverkite duris. Tie žmonės neliks Graikijoje amžinai. Leiskite jiems vykti į kitas Europos šalis“, – kalbėjo jis.

Turkiją atverti sienas pabėgėliams paskatino nerimas dėl galimo naujo žmonių antplūdžio iš Sirijos šiaurės vakarinės Idlibo provincijos – paskutinio sukilėlių bastiono, kurį nuo gruodžio intensyviai atakuoja Rusijos aviacijos palaikomos Damasko režimo pajėgos.

Nors Turkija ir Rusija praėjusią savaitę susitarė dėl ugnies nutraukimo Idlibe, ankstesni taikos susitarimai gyvuodavo neilgai.

R.T.Erdoganas sakė, kad šiuo metu paliaubų laikomasi.

„Jau keturios dienos. Tikiuosi, taip tęsis ir toliau ir šis ugnies nutraukimas taps ilgalaikėmis paliaubomis“, – kalbėjo jis.

Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu antradienį patvirtino, kad šalis paprašė NATO raketų „Patriot“. Šį klausimą komplikuoja prieštaringai vertinamas Turkijos sprendimas nusipirkti rusiškų raketinės gynybos sistemų S-400.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius