-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kitaip nei Lietuva: nors žvalgyba perspėja apie grėsmes, Vokietija lengvina vizų režimą Rusijos piliečiams

Nors tokių planų, regis, būta, Lietuva persikėlimo procedūrų Rusijos ir Baltarusijos piliečiams nelengvina – ir dėl saugumo priežasčių. Tačiau Vokietija žengia būtent tokiu keliu: nors žvalgyba įspėja dėl galimo šnipinėjimo, Berlynas kaip tik planuoja lengvinti vizų režimą „kvalifikuotiems“ darbuotojams iš Rusijos. Analitikai sako, kad rizikų tikrai yra.
Rusijos piliečių demonstracija Miunchene
Rusijos piliečių demonstracija Miunchene / Imago / Scanpix nuotr.

Kai Lietuvos ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė kovą kone pasigyrė, kaip Vilniui reikia ruoštis priimti tūkstančius specialistų iš Rusijos ir Baltarusijos, premjerė Ingrida Šimonytė netrukus nukirto: lengvinti atvykėlių priėmimo procedūrų neplanuojama.

„Tikrai nematome didelio poreikio paprastinti procedūras, kadangi jau ir dabar administracinis iššūkis yra nemažas. <...> Mes norime žinoti, kokiais tikslais ir kokie žmonės persikelia“, – tada kalbėjo I.Šimonytė.

Vis dėlto Vokietija elgiasi kitaip. Kanclerio Olafo Scholzo vyriausybė ketina pagreitinti vizų išdavimą darbuotojams iš Rusijos, turintiems specifinių įgūdžių IT ir komunikacijų srityse.

Nors kiekvieną atvejį žadama vertinti individualiai, per federalinį darbo departamentą, regis, nepaisoma šalies vidaus žvalgybos agentūros perspėjimo, kad Vokietijos kompanijose įdarbinti rusai gali užsiimti pramoniniu šnipinėjimu.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Olafas Scholzas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Olafas Scholzas

Rusijos politikos ekspertas Marius Laurinavičius 15min teigė, kad Lietuvoje procesai buvo pristabdyti dėl visuomenės spaudimo, o Vokietijoje žmonių supratimas apie grėsmes yra „gerokai mažesnis“ nei mūsų šalyje.

„O politikų noras aukoti saugumą dėl tikros ar tariamos ekonominės naudos iš esmės ir privedė prie to, ką mes turime dabar – įskaitant ir patį karą“, – kalbėjo M.Laurinavičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius