Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
2022 10 03

„Klaidingas optimizmo įspūdis“: Lietuvos pareigūnai perspėja dėl grėsmės iš Kaliningrado

Amerikiečių žurnalui „Foreign Policy“ paskelbus, kad šalia Baltijos šalių liko tik penktadalis anksčiau čia dislokuotų rusų karių, Lietuvos valdžios koridoriuose pirmiausia kilo nuostaba, o vėliau – ir erzelis. Lietuvos valdžios turimi tikslūs skaičiai yra įslaptinti, tačiau gynybos pareigūnai pabrėžia: rusų karių yra daugiau, svarbi ginkluotė išlieka ir Maskva turi pajėgumą vystyti riboto masto puolamąsias operacijas.
Kaliningradas
Rusijos ir Baltarusijos karinės pratybos Kaliningrade / „Reuters“/„Scanpix“ ir 123RF nuotr.

Suprasti akimirksniu

  • Žurnalas „Foreign Policy“ trečiadienį paskelbė, kad iš 30 tūkst. Rusijos karių, kurie buvo dislokuoti prie Baltijos šalių, 80 proc. buvo nukreipti į Ukrainą.
  • Lietuvos pareigūnai teigia, kad į Ukrainą išsiųstų rusų skaičiai daug mažesni, o publikacija kuria klaidingą įspūdį dėl grėsmės lygio.
  • Lietuvos vertinimu, Rusija prie Baltijos šalių išlaiko pajėgumus vykdyti riboto masto puolamąsias operacijas.

„Foreign Policy“ rašė, kad remiasi „dviem Europos gynybos pareigūnais“. Anot publikacijos, jie apskaičiavo, kad Kaliningrade ir netoli Baltijos regiono gali būti likę vos 6 tūkst. iš pradinių 30 tūkst. Rusijos sausumos pajėgų.

Straipsnyje taip pat buvo teigiama, kad Rusijos Baltijos laivynas pasiuntė savo personalą į Ukrainą kaip sausumos karinius dalinius, nes jie praranda pėstininkus ir patiria nepaprastai daug nuostolių.

Prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Kęstutis Budrys teigia, kad tokie skaičiai turi mažai ką bendro su realybe.

„Mes žinojome ir žinome apie Rusijos karius, išvykusius į Ukrainą karo metu ir prie Ukrainos prieš karą. Tie skaičiai nesiekia 80 proc. – yra daug mažesni“, – 15min sakė K.Budrys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje