Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Klivlandas policijos nušauto juodaodžio berniuko šeimai turės sumokėti 6 mln. dolerių

JAV Klivlando miestas pasiekė 6 mln. dolerių (5,33 mln. eurų) susitarimą su 12-mečio Tamiro Rice'o, kurį laikantį žaislinį ginklą nušovė policija, šeima. Pagal susitarimo sąlygas Klivlandas nepripažįsta jokio įstatymo pažeidimo, rodo pirmadienį apygardos teismo Ohajuje paskelbtos detalės.
Nušautas berniukas Tamiras Rice'as
Nušautas berniukas Tamiras Rice'as / Youtube.com stopkadras

Šiuo susitarimu, kuriam dar turi pritarti paveldėjimo reikalų teismas, miestas apsaugomas nuo galimo federalinio pilietinių teisių teismo, kuris reikštų naują jo policijos tikrinimą.

Afroamerikiečio T.Rice'o mirtis nuo baltaodžio policininko rankos 2014 metų lapkritį buvo vienas iš visos virtinės daug dėmesio sulaukusių incidentų, susijusių su policijos smurtu prieš afroamerikiečius ir išprovokavusių protestus visoje šalyje.

Kelios iš tų bylų baigėsi daugiamilijoniniais susitarimais tarp miestų ir aukų šeimų.

Stebėjimo kameros užfiksavo, kaip T.Rice'as buvo mirtinai sužeistas per kelias sekundes po to, kai, į įvykio vietą atvažiavus patruliniam automobiliui, jis pradėjo traukti iš už juosmens žaislinį ginklą. Berniukas po kelių valandų mirė ligoninėje.

T.Rice'o šeimos advokatai sakė, kad „jokie pinigai negali adekvačiai kompensuoti“ giminaičiams už jų netektį.

„Tokioje situacijoje kaip ši nėra tokio dalyko kaip užbaigimas ar teisingumas. Niekas nesugrąžins Tamiro“, – priduriama jų pareiškime.

„Jo nereikalinga ir pirmalaikė mirtis palieka žiojinčią skylę jį pažinojusiems ir mylėjusiems žmonėms ir ji niekada negalės būti užpildyta“, – sakė advokatai.

Jie taip pat smerkė „smurtaujančius policininkus, ypač spalvotųjų bendruomenėse“, ir pavadino šią problema „mūsų šalį varginančia krize“.

Klivlando meras Frankas Jacksonas kalbėjo apie „sunkų metą“ miestui.

„Nėra kainos, kurią galėtum paskirti už 12 metų vaiko gyvybės praradimą, – sakė jis reporteriams. – Klivlando mieste to neturėjo įvykti.“

Pernai didžioji žiuri atsisakė pateikti kriminalinius kaltinimus tame incidente dalyvavusiems policijos pareigūnams: patruliui naujokui Timothy Loehmannui ir jo partneriui Frankui Garmbackui.

Tuometinis Kajahogos apygardos prokuroras Timothy McGinty sakė, jog žiuri nustatė, kad tas incidentas buvo „žmogaus klaidos, visų tą dieną dalyvavusiųjų klaidų ir neteisingo supratimo“, rezultatas, o ne nusikalstamas veiksmas.

Pareigūnai reagavo į pagalbos skambutį, kuriuo buvo pranešta apie žmogų, turintį „turbūt netikrą“ ginklą.

„Ten yra vaikinas su pistoletu. Jis turbūt netikras, bet jis nukreipia jį į visus, – sakė skambinęs žmogus. – Nežinau, ar jis tikras, ar ne.“

Savo skunde T.Rice'o šeima kaltino miestą aplaidumu ir sakė, kad dispečeriai turėjo pasakyti pareigūnams apie skambinusio asmens komentarą, kad tas ginklas tikriausiai yra žaislinis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius