Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ukrainos karinės žvalgybos vadas: „Užvakar rusai ir vėl mane nužudė“

Ukrainos karinės žvalgybos vadas Kyrylo Budanovas, ko gero, šiuo metu yra labiausiai viešai žinomas tokios agentūros vadas pasaulyje. Jis garsėja grėsmingais perspėjimais Rusijai ir savo prognozėmis apie tolesnę karo eigą. Būtent jis tvirtino, kad aktyvūs karo veiksmai baigsis iki 2022 m. pabaigos ir kad „ginkluotosios pajėgos netrukus bus Kryme“. Tačiau Ukrainos pajėgos jau trečius metus ginasi nuo Rusijos agresijos. Naujausiame BBC naujienų tarnybos interviu žvalgybos vadas visus nuramino, kad Armagedono nebus.
Ukrainos karinės žvalgybos vadas Kyrylo Budanovas
Ukrainos karinės žvalgybos vadas Kyrylo Budanovas / „AP“/„Scanpix“

Paklaustas, jis pažymėjo, kad nesigaili dėl nė vienos iš išsakytų prognozių ir tai, kad jos neišsipildė, aiškino pasikeitusiomis aplinkybėmis: „Tai yra prognozės realiuoju laiku. Jei kas nors pasirodo šiek tiek kitaip, atsiprašau, jos pačios save pakoreguoja“.

Mūsų vertinimu, artimiausiu metu susidursime su gana sudėtinga situacija. Tačiau ji nėra katastrofiška, ir mes turime tai suprasti. Armagedonas neįvyks, kaip daugelis žmonių pradeda kalbėti.

Interviu BBC jis davė balandžio 19 d., kai Ukrainos pajėgoms pirmą kartą karinės operacijos ore metu pavyko numušti Rusijos strateginį bombonešį Tu-22M3.

Ukrainos kariniai manevrai įprastai laikomi paslaptyje, todėl K.Budanovas apie sėkmingą operaciją pasakė tik tiek, kad pasirengimas pasalai užtruko apie savaitę, o į lėktuvą buvo pataikyta 308 kilometrų atstumu. Jo teigimu, Ukrainos pajėgos pasitikėjo patikrintu metodu ir priemonėms, kokiomis buvo sunaikintas Rusijos išankstinio perspėjimo ir valdymo orlaivis A-50.

VIDEO: Rusijoje strateginis bombonešis „Tu22M3“ tėškėsi į žemę

„Visiškai aišku, kad Odesa dabar jausis šiek tiek geriau, nes Tu-22M3 lėktuvai naudojo Ch-22 raketas, kurios, ko gero, mieste sukėlė daugiausia nuostolių. Mat raketa labai greita, galinga, ir niekas negalėjo jos perimti. Suprantama, kad dabar rusai ieškos naujų ribų, o Odesos kryptimi iš esmės kitų ribų nėra. Odesai smogti jie naudos tik antžemines sistemas ir raketas iš tolimojo nuotolio orlaivių bei jūros. Tikiuosi, kad Odesa daugiau nebematys Ch-22 raketų“, – kalbėjo karinės žvalgybos vadas.

Praėjusių metų pabaigoje Ukrainos karinė vadovybė tvirtino, kad rusų raketų atsargos senka. Paprašytas įvertinti situaciją šiandien, K.Budanovas pažymėjo, kad Rusijos pajėgoms pavyko sukaupti raketų.

„Jau daugiau nei metus nebuvo nė vieno smūgio energetikos sektoriui. Visiškai aišku, kad jie jų šiek tiek sukaupė. Pavyko išsaugoti ir jūrinio komponento raketų, taktinių raketinių ginklų. Tačiau kol kas jis nebuvo aktyviai naudojamas.

O aviacijos komponento raketos – na, jie vėlgi labai rimtai išnaudojo savo atsargas. Net ir naujausias smūgis. Vėlgi, jei imsime šiandieną, smūgius atliko tik du strateginiai bombonešiai. Taip yra ne todėl, kad jie neturi taikinių, o todėl, kad jie šiek tiek taupo. Taip, jie gali atlikti dar kelis rimtus smūgius, bet ir tai turi ribas.“

Ar daro pažangą? Rusai pasiekė tikrą sėkmę Avdijivkoje. Tai reikia pripažinti. Tai yra faktas. Jie tai padarė. Visa kita – na, apie tai kalbėti dar per anksti.

Viename anksčiau duotame interviu jis pažymėjo, kad rusai nepasiekė jokios didelės pažangos. Tačiau dabar K.Budanovas situaciją vertina kitaip.

„Ar daro pažangą? Rusai pasiekė tikrą sėkmę Avdijivkoje. Tai reikia pripažinti. Tai yra faktas. Jie tai padarė. Visa kita – na, apie tai kalbėti dar per anksti.“

Kalbėdamas apie nuolatinius ukrainiečių smūgius Rusijos naftos saugykloms, energetikos sektoriui, gamykloms, karinės žvalgybos vadas aiškino, kad tokia yra karo dinamika: „Matote, jie kažkur kažką daro, o mes kažkur darome savo žingsnį. Vieniems sekasi labiau, kitiems mažiau. Ne smūgiai išsprendžia karo klausimą – kaip ir senovėje, niekas nepasikeis, kol į teritoriją neįžengs žmogus su vėliava. Galima ten pasiųsti milijoną dronų, galima paleisti šimtą tūkstančių artilerijos sviedinių, bet, kol neįžengs žmogus, niekas neįvyks.“

„IMAGO“/„Scanpix“/Rusijos kariai prie Avdijivkos
„IMAGO“/„Scanpix“/Rusijos kariai prie Avdijivkos

Priešakyje – sunkūs mėnesiai

Nuo gegužės vidurio iki birželio pradžios Ukrainos laukia rimti iššūkiai. Karinės valdžios atstovai dalijasi informacija, kad Kyjvas susidurs su nauja Rusijos pajėgų puolimo banga.

„Mūsų vertinimu, artimiausiu metu susidursime su gana sudėtinga situacija. Tačiau ji nėra katastrofiška, ir mes turime tai suprasti. Armagedonas neįvyks, kaip daugelis žmonių pradeda kalbėti. Tačiau, taip, problemų bus nuo gegužės vidurio“, – kalbėjo jis.

Anot K.Budanovo, Ukrainos laukia kompleksinės operacijos, apimsiančios ne tik padėtį mūšio lauke, bet ir vidinė padėtį šalyje.

„Jau ne kartą išgyvenome sunkius periodus ir, patikėkite manimi, įveiksime ir šį. Nieko ypatingo nenutiks. Mes iš anksto žinome visus jų planus. Kaip į juos reaguoti? Taip, yra tam tikrų klausimų, kuriuos mums bus sunku įveikti, bet mes rasime atsakymą. Kaip visada, ką nors sugalvosime paskutinę akimirką.“

Paklaustas apie tai, ar pastebėjo pokyčių Rusijos pajėgose per daugiau nei dvejus karo metus, jis sakė, kad iš vienos pusės rusai tapo stipresni.

Volodymyras Zelenskis ir Kyrylo Budanovas
Volodymyras Zelenskis ir Kyrylo Budanovas

„Reikia nepamiršti, kad karas visada yra beprotiška raida. Bet kurioje pasaulio šalyje karas visada paskatindavo technologinę, pramoninę ir panašią plėtrą. Nepaisant to, kad tai beprotiškos išlaidos ir destrukcija, bet tai visada yra vystymasis. Su tuo susiduriame ir mes, ir jie, tai taip pat būtina suprasti.

Kas 2022 m. pradžioje galėjo pasakyti, kad fronte dirbs dešimtys tūkstančių bepiločių orlaivių? Tai buvo nerealu įsivaizduoti. Tačiau dabar tai jau nieko nestebina.

Dėl įrangos – pėstininkų įranga neabejotinai tapo geresnė. Kokios kokybės technologijos? Ne, ji krito, nes naujos technikos nepakanka, jos nepakanka. Tai visa suremontuota, restauruota įranga iš ginklų saugojimo sandėlių. Ten nėra prasmės kalbėti apie kokybę, ir tos kokybės ten nereikia.

Iš esmės mobilizuotųjų nesuprasi. Jie kovoja dėl pinigų, dėl to, kad buvo pašaukti, nes buvo priversti eiti kovoti. Rusų mentalitetas taip pat vaidina svarbų vaidmenį. Jiems sakoma „pirmyn“ ir rusas eina.

Kalbant apie personalo kokybę – tie, kurie dalyvavo pirmojoje, kaip sakoma, 2022-ejų metų visavertės invazijos bangoje, – tai buvo tikri profesionalai, samdomi darbuotojai, turintys normalios kovinės patirties ir taip toliau. Bet per tą laiką jų beveik neliko. Rusija kariauja mobilizuotomis pajėgomis“, – aiškino Ukrainos karinės žvalgybos vadas.

Pasak jo, po Avdijivkos užėmimo sustiprėjo Rusijos pajėgų kovinė dvasia, tačiau „tai buvo laikinas reiškinys“.

„Iš esmės mobilizuotųjų nesuprasi. Jie kovoja dėl pinigų, dėl to, kad buvo pašaukti, nes buvo priversti eiti kovoti. Rusų mentalitetas taip pat vaidina svarbų vaidmenį. Jiems sakoma „pirmyn“ ir rusas eina. Jis nelabai galvoja, kas jam ten nutiks. Bet sakyti, kad jis labai stengiasi, taip pat nėra teisinga.“

„Reikėjo juo pasirūpinti“

Viena sėkmingiausių karinės žvalgybos operacijų buvo rusų sraigtasparnio piloto perbėgimas į Ukrainą. Tačiau vėliau jis buvo nužudytas Ispanijoje.

Kalbėdamas apie tai, K.Budanovas nurodė, kad Maksimas Kuzminovas padarė klasikinę klaidą: „Kai žmonės yra atsipalaidavę, turi pinigų ir atrodo, kad rūpinasi savo saugumu. Tačiau tuo pat metu šlovės troškimas visiems užtemdo akis. Ir jie pradeda sakyti: „Ar žinai, kas aš esu?“. Ir tada jie pradeda skambinėti merginoms į Rusiją, kurias pažįsta iš praeities, ir pasakoti, kiek dabar turi pinigų, kaip nuostabiai gyvena Ispanijoje.“

Stop kadras iš video/Rusijos pilotas Maksimas Kuzminovas
Stop kadras iš video/Rusijos pilotas Maksimas Kuzminovas

Jis pripažino, kad Ukraina turėjo kaip nors užkirsti tam kelią, bet pastebėjo, kad, deja, tai nėra pavieniai atvejai.

„Toks žmonių elgesys pasaulyje skirtingu laiku ir skirtingose situacijose yra tipiška klaida. Ir, deja, ji ištiko ir mus. Tai taip pat reikia pripažinti. Niekada nebijojau pripažinti klaidų, tą patį galiu pasakyti ir čia. Reikėjo juo pasirūpinti, o ne manyti, kad „yra suaugęs, žino, ką daro“.

„Rusai vėl mane nužudė“

K.Budanovas atsakė, kad susirašinėjimo platforma „Telegram“ naudojasi tam, kad įvertintų, kaip Rusijos visuomenė reaguoja į tam tikrus įvykius ir suvokia dalykus.

Paklaustas, kaip reaguoja į pranešimus, kad nuolat rengiami pasikėsinimai jį nužudyti, karinės žvalgybos vadas pažymėjo sužinojęs, kad neseniai vėl buvo nužudytas netoli Charkivo.

„Kaip aš galiu į tai reaguoti? Mano močiutė man sakydavo: „Kai visą laiką sakoma, kad kažkas mirė, tas žmogus gyvens ilgai“. Na, vadinasi, taip bus ir su manimi. Užvakar mane vėl „nužudė“, kaip sakoma. Ir dabar sėdžiu čia, priešais jus.“

Anksčiau K.Budanovas yra sakęs, kad į jo gyvybę kėsintasi apie 10 kartų. BBC interviu metu jis nurodė, kad šiuo metu taip pat yra kažkas planuojama, bet „kaip ir anksčiau, jiems nepavyks“.

Praėjusiais metais taip pat nuskambėjo istorija, jog buvo bandyta nunuodyti K.Budanovo žmoną Marianną Budanovą. Žvalgybos vadas neatskleidė daug detalių apie vykstantį tyrimą, bet pabrėžė, jog „tai yra jo žmona ir tie, kas kalti – neišsisuks“.

Kirilas Budanovas ir Marinna Budanova
Kirilas Budanovas ir Marinna Budanova

Šiuo metu moters būklė yra daugiau ar mažiau normali, jos sveikata buvo stabilizuota, iš organizmo pašalinta didžioji dalis toksinų.

Paaiškėjus šiai informacijai, teigta, jog iš tikrųjų taikiniu buvo pats K.Budanovas.

„Ne, bet jų logika aiški: mano žmona man labai svarbi. Štai ir viskas. Ir jie teisingai įvertino jos įtaką. Bet, kaip matote, Dievas yra su mumis, ir nieko neatsitiks“, – nurodė jis.

Dažnai neapdairiu planuojant operacijas ir žmogumi, kuris mėgaujasi pavojumi, vadinamas K.Budanovas sako, kad kaip tikintis žmogus bijo tik Dievo, o apie tokius dalykus kaip nelaisvė Rusijoje net negalvoja.

Ar rusai vėl grįš į Kyjivą?

K.Budanovas ne kartą tvirtino, kad karą galima užbaigti grįžtant prie 1991 m. sienų. Jis tikino, jog savo vertinimo nepakeitė, nors kritikai ir gąsdina, kad tokiu atveju karas niekada nesibaigs:

„Jis baigsis. Jis baigsis čia. Faktas, kad turėsime tam tikrą laikotarpį – galbūt ilgą. Ar po to pasienyje bus įtempta padėtis? Bus. Bet iš tikrųjų karas baigsis.“

Tai, kad vėl bus bandoma ką nors daryti, yra normalu. Rusija nori mus sunaikinti, mes nenorime būti sunaikinti. Štai kodėl šis konfliktas nuolat kils, nurims, vėl kils ir taip toliau.

Jo nuomone, karas gali baigtis net ir nepasikeitus politinei vadovybei Rusijoje.

„Tai, kad vėl bus bandoma ką nors daryti, yra normalu. Rusija nori mus sunaikinti, mes nenorime būti sunaikinti. Štai kodėl šis konfliktas nuolat kils, nurims, vėl kils ir taip toliau. Pažvelkite į mūsų istoriją. Visą gyvenimą sudarinėjome taiką su Rusijos Federacija, Rusijos imperija, Maskva, o paskui kariavome. Ateityje mes negalėsime pakeisti istorijos eigos.“

Kiekviename interviu karinės žvalgybos vadovas sulaukia klausimų apie galimą antrąjį Kyjivo puolimą ir kiekviename interviu atsako, jog tai yra „nepagrįsta“.

„Scanpix“/AP nuotr./Degantis Hostomelio oro uostas
„Scanpix“/AP nuotr./Degantis Hostomelio oro uostas

Jo įsitikinimu, situacija nepasikeitė ir dabar: „Šiuo metu nėra jokios grėsmės Kyjivui“.

„Ukraina nepralaimės ir Ukraina nebus sunaikinta. Jūs turite tai suprasti“, – pabrėžė K.Budanovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius