Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ko iš „Brexit“ derybų nori 27 Europos Sąjungoje liekančios šalys

Trečiadienį Jungtinei Karalystei pradėjus „Brexit“ – šalies pasitraukimo iš ES procesą, kuris užtruks dvejus metus, kelio atgal nebebus. Prasidės derybos – su britais, kuriems vadovauja, žinoma, premjerė Theresa May ir „Brexit“ sekretorius Davidas Davisas, diskutuos Europos Komisijos pasiuntinys Michelis Barnier. O už jo nugaros – 27 Bendrijos narės. Ko nori jos, domėjosi „Politico“.
„Brexit“
„Brexit“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šio portalo žurnalistai bendravo su kiekvienos iš 27 ES šalių pareigūnais, žinančiais, kaip vyriausybės ruošiasi „Brexit“ deryboms.

Panašu, kad visos 27 šalys narės neįprastai vieningai sutaria, kaip svarbu garantuoti ES piliečių teises. Be to, sutariama, kad Jungtinė Karalystė (JK) turi įvykdyti savo įsipareigojimus Bendrijos biudžetui.

Vis dėlto egzistuoja ir nemažai nišinių interesų bei nacionalinių „raudonųjų linijų“ – tai gali reikšti, kad ir taip komplikuotos derybos bus dar sudėtingesnės. Kokio „Brexit“ laukiama – kieto ar minkšto?

Austrija

Prioritetai: piliečių teisės, ES biudžetas

Austrija perims pirmininkavimą ES antrąjį 2018 metų pusmetį. Tai reiškia, kad Vienos vaidmuo derybose bus svarbus – apie tai kovo pabaigoje Londone užsiminė ir Austrijos užsienio reikalų ministras Sebastianas Kurzas.

Austrams svarbiausia – apsaugoti 25 tūkstančių Austrijos piliečių, gyvenančių JK, teises. Kitas prioritetas – užtikrinti, kad likusios ES narės neturės užklijuoti spragos ES biudžete, kuri atsiras britams palikus Bendriją.

Kietas ar minkštas „Brexit“?

Vidutiniškai kietas

Belgija

Prioritetai: prekyba su JK, saugumas

Belgijos pramonei, ypač flamandiškoje šiaurėje, kuri į JK išveža daugiau nei 80 proc. viso eksporto, prekybiniai santykiai su britais ateityje labai svarbūs. JK yra ketvirtoji pagal svarbą Belgijos prekybos partnerė – po Vokietijos, Prancūzijos ir Nyderlandų.

Be to, Belgija turi problemų su ekstremizmu – šaliai dažnai prireikia britų pagalbos dalinantis žvalgybine informacija.

„Scanpix“/AP nuotr./Saugumo operacija Briuselyje
„Scanpix“/AP nuotr./Saugumo operacija Briuselyje

Žinoma, Belgija – viena šešių ES įkūrėjų, o Briuselis vadinamas Bendrijos sostine. Natūralu, kad belgai myli Sąjungą. Premjeras Charlesas Michelis prieš derybas kalbėjo apie vienybę ir ryžtą apginti ES pasiekimus, taip pat pabrėžė, kad skyrybas su JK būtina užbaigti prieš pradedant derėtis dėl prekybos.

Kietas ar minkštas „Brexit“?

Minkštokas. Ch.Michelis sako norintis „išmanaus“ „Brexit“

Bulgarija

Prioritetai: piliečių teisės, geri santykiai su Vokietija

Sofijoje apie „Brexit“ daug nekalbama – beveik neabejojama, kad premjeras Boiko Borisovas laikysis savo sąjungininkės Vokietijos kanclerės Angelos Merkel brėžiamos linijos.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Boiko Borisovas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Boiko Borisovas

Bulgarijai svarbios šalies piliečių, dirbančių ir gyvenančių JK, teisės. Tokių žmonių skaičius, tiesa, nėra iki galo aiškus, nes darbininkai nuolat migruoja pirmyn atgal priklausomai nuo sezono.

Pernai B.Borisovas „Brexit“ pavadino „bloga diena“ Europai. Tačiau jis iki šiol tikina, kad negali būti jokių kalbų apie „specialų statusą“ JK, nes tai suplėšytų Bendriją.

Kietas ar minkštas „Brexit“?

Toks pats kietas kaip Vokietijos

Kroatija

Prioritetai: gynyba ir saugumas

Kroatija – naujausia ES narė, prie bloko prisijungusi tik 2013 metais. Zagrebe į „Brexit“ žvelgiama per saugumo akinius – kroatai norėtų, kad britams ir toliau rūpėtų Europos saugumas, nes bijomasi didėjančios Rusijos ir Turkijos grėsmės.

Kroatija – naujausia ES narė, prie bloko prisijungusi tik 2013 metais.

Kai Kroatija įstojo į ES, šalį paliko per 150 tūkst. piliečių, bet dauguma jų išvyko ne į JK, o į Airiją. Tai reiškia, kad dėl diasporos didelių nuogąstavimų nėra.

Vis dėlto premjeras Andrejus Plenkovičius yra labai proeuropietiškas A.Merkel sąjungininkas, tad didelių nuolaidų britams iš kroatų tikėtis nereiktų.

Kietas ar minkštas „Brexit“?

Vidutiniškai kietas

Kipras

Prioritetai: britų karinės bazės, turizmas, imigracija

Kipras teigia, kad „Brexit“ šalį paveiks bene labiausiai iš visų ES šalių – po Airijos (sienos klausimas) ir Ispanijos (Gibraltaro klausimas). Britų karinės bazės Kipre užima 1 proc. šalies teritorijos, o į šį plotą įeina ir kipriečių kaimai.

Nikosija taip pat priklausoma nuo britų turistų, o JK yra itin patraukli kryptis tiek kipriečiams studentams, tiek eksportuotojams. Todėl artimi ryšiai su britais Kiprui labai svarbūs.

Kietas ar minkštas „Brexit“?

Kuo minkštesnis

Čekija

Prioritetai: piliečių teisės, prekyba

Sausį Čekijos vidaus reikalų Milanas Chovanecas išsišoko pareikšdamas, kad Praha turėtų imtis nepriklausomos iniciatyvos ir pradėti atskirtai tartis su britais. Vis dėlto vyriausybės pozicija kitokia – kabinetas pabrėžia ES vienybę.

Čekai pritaria Europos Komisijos nuomonei, kad dėl prekybos turėtų būti tariamasi tik užbaigus kalbas dėl skyrybų.

Kietas ar minkštas „Brexit“?

Minkštas – bent jau taip teigia Čekijos diplomatai

Danija

Prioritetai: bendroji rinka, žemės ūkis

Danija – ilgametė JK sąjungininkė ES. Tačiau kas dėl „Brexit“, Danijos bendrovės šalies vyriausybei teigia, kad britų verslui neturėtų būti sudaromos specialios sąlygos, pagal kurias JK galėtų nesilaikyti ES direktyvų, bet išlikti bendrojoje rinkoje.

Tiesa, Kopenhaga tikisi mažesnių tarifų žemės ūkio produktams būsimajame laisvosios prekybos susitarime. Danai augina daug kiaulių.

Kietas ar minkštas „Brexit“?

Vidurio kelias

Estija

Prioritetai: atvira prekyba estiškoms bendrovėms Londone, gynyba

Europarlamentarės Kajos Kallas teigimu, Estija yra JK draugė – abiejų šalių atstovai kartu balsuoja ES institucijose.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Estijos prezidentė Kersti Kaljulaid
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Estijos prezidentė Kersti Kaljulaid

Estija nori darbingų santykių su JK – Londone dabar veikia nemažai Estijos technologijų įmonių, pavyzdžiui, „Transferwise“.

Į Estiją NATO sprendimu taip pat jau atvyko britų kariai. Talinas nori, kad britai neatsitrauktų nuo bloko gynybos reikalų tokiu metu, kai įtampa santykiuose su Rusija neslūgsta.

Kietas ar minkštas „Brexit“?

Minkštas

Suomija

Prioritetai: 27 narių ES vienybė

Suomijai, kaip ir daugeliui šiaurinių ES narių, liūdna dėl „Brexit“. JK yra svarbi Suomijos prekybos partnerė. Tiesa, ne tokia svarbi kaip anksčiau – Helsinkyje teigiama, kad „Suomija dabar globalesnė“.

O kadangi dvišaliai santykiai nebėra tokie svarbūs, per „Brexit“ derybas suomiai bus agnostiški ir tikriausiai laikysis bendros linijos – jokių specialių pageidavimų nėra.

Kietas ar minkštas „Brexit“?

Nelabai norint – kietas

Prancūzija

Prioritetai: noras išvengti „Brexit“ užkrato, ES pramonė

Aukšto rango ES diplomatas „Politico“ teigė, kad Prancūzija per derybas su britais gins „sisteminius“ interesus. Tai reiškia, kad bus siekiama išvengti galimo kitų šalių pasitraukimo iš Bendrijos.

„Scanpix“/AP nuotr./Brexit
„Scanpix“/AP nuotr./Brexit

„Jei „Brexit“ bus blogai suplanuotas, gali kilti problemų“, – teigė diplomatas, leidęs suprasti, kad Paryžiaus derybinės pozicijos bus kietos.

Kietas ar minkštas „Brexit“?

Kietas

Vokietija

Prioritetai: bendrosios rinkos vientisumas

Vokietijos poziciją galima sutraukti į kelis žodžius: „Nesirankiosite vyšnių nuo torto.“

Tokius žodžius A.Merkel ištarė iškart po pernykščio referendumo dėl „Brexit“, jos nuomonė nesikeičia. Sausį kanclerė teigė: „Jei JK toliau turės prieigą prie bendrosios rinkos ir galės rinktis konkrečius dalykus, kils grėsmė pačiai bendrajai rinkai.“

Berlyne tiek kairieji, tiek dešinieji neigiamai vertina britų reikalavimus gauti naudos iš laisvo prekių, paslaugų ir produktų judėjimo, bet atsisakyti laisvo darbuotojų judėjimo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Angela Merkel
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Angela Merkel

Vokietijos ekonomistai beveik neabejoja, kad JK iš „Brexit“ tikrai neišloš. Vienas A.Merkel patarėjas tvirtino: „27 narių ES yra tokia pati prekybos milžinė kaip JAV ar Kinija. Didžioji Britanija žais žemesnėje lygoje su tokiomis šalimis kaip Kanada. Kada paskutinį kartą ką nors išgąsdino Kanados prekybinė galia?“

Kietas ar minkštas „Brexit“?

Kietas

Graikija

Prioritetai: piliečių teisės

Graikijos vyriausybė komentarų apie „Brexit“ šykšti ir teigia laukianti formalių veiksmų iš JK. Kitaip tariant, ES sutarties 50-ojo straipsnio aktyvavimo.

Kietas ar minkštas „Brexit“?

Neaišku

Vengrija

Prioritetai: piliečių teisės, ES finansavimas

Vengrija yra viena artimiausių JK sąjungininkių ES. Šalies diplomatijos vadovas Peteris Szijjarto kovo pradžioje skelbė, kad „suverenumo stovykla prarado garsiausią balsą“.

Budapešte siekiama minkšto „Brexit“ – kad nesusidarytų įspūdis, jog britai baudžiami.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Viktoras Orbanas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Viktoras Orbanas

Viktoro Orbano vyriausybė nusiteikusi aršiai ginti JK dirbančių ir gyvenančių vengrų interesus – pavyzdžiui, norima, kad pagal naują mechanizmą migrantams būtų automatiškai pratęsti leidimai dirbti.

Kietas ar minkštas „Brexit“?

Minkštas

Airija

Prioritetai: taika Šiaurės Airijoje, Bendros kelionių erdvės išlaikymas

Dublinas visų pirma siekia išlaikyti taiką Šiaurės Airijoje. Taip pat nenorima pakenkti prekybai tarp Airijos ir JK ekonomikų.

Šiaurės Airijos gyventojai, kurie gali turėti ir Airijos, ir JK pilietybę, pernai birželį balsavo už pasilikimą ES.

Pastaraisiais metais siena tarp Airijos ir Šiaurės Airijos, kuri yra JK dalis, virto beveik nematoma. Analitikų teigimu, jei sugrįžtų suvaržymai, regione iškart pakiltų įtampa.

Šiaurės Airijos gyventojai, kurie gali turėti ir Airijos, ir JK pilietybę, pernai birželį balsavo už pasilikimą ES. Dublinas norėtų, kad galutiniame ES ir JK susitarime būtų įrašytas punktas, garantuojantis lengvą Šiaurės Airijos priėmimą į Bendriją, jei regionas demokratiniu būdu nuspręstų prisijungti prie Airijos.

Kietas ar minkštas „Brexit“?

Kuo minkštesnis

Italija

Prioritetai: piliečių teisės, finansinės paslaugos, ES biudžetas

Italijos premjerui Paolo Gentiloni svarbiausios piliečių teisės – tiek britų žemyninėje Europoje, tiek atvirkščiai. Romoje taip pat kalbama apie finansines paslaugas.

Kietas ar minkštas „Brexit“?

Minkštas

Latvija

Prioritetai: prekyba, piliečių teisės, ES pinigai

Kaip „Politico“ teigė Latvijos finansų ministrė Dana Reizniecė-Ozola, Latvijai svarbiausia išsaugoti prekybos ryšius su JK: „Britai aktyviai reklamuoja liberalios rinkos vertybes. Mūsų ekonomika maža ir atvira, mes matome atviros rinkos naudą.“

Ministrės teigimu, be jokios abejonės, Rygos strategijoje dėl „Brexit“ svarbios ir daugiau nei 80 tūkst. Latvijos piliečių JK teisės. Be to, latviai nenorėtų, kad sumažėtų švietimo, verslo skatinimo, mokslo programų finansavimas.

Kietas ar minkštas „Brexit“?

Minkštas, bet kietas dėl finansavimo

Lietuva

Prioritetai: ES pinigai, ypač struktūriniai fondai, piliečių teisės

Vilniui derantis dėl „Brexit“ svarbios Lietuvos piliečių, gyvenančių ir dirbančių JK, teisės, ES pinigai, saugumas bei gynyba. Taip „Politico“ teigė vienas aukštas mūsų šalies diplomatas.

„JK gyvena 200 tūkst. mūsų piliečių, ir mes vis dar esame ES paramos gavėjai“, – tvirtino diplomatas, kuris pridūrė, kad Lietuva siekia išsaugoti bendradarbiavimą su britais saugumo ir gynybos klausimais.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Linas Linkevičius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Linas Linkevičius

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius dar sausį teigė, kad „Brexit“ neturėtų paveikti šiuo metu Jungtinėje Karalystėje gyvenančių lietuvių, tačiau po Didžiosios Britanijos pasitraukimo iš Bendrijos atvykimo į šalį sąlygos ir ribojimai gali keistis.

Kietas ar minkštas „Brexit“?

Minkštas, bet kietas dėl finansavimo

Liuksemburgas

Prioritetai: finansinio centro statusas

Nykštukinis Liuksembugas, žinoma, nori atsiriekti London Sičio verslo pyrago dalį. Siekiama, kad JK finansų sektorius ir toliau žaistų pagal taisykles.

Kietas ar minkštas „Brexit“?

Kietas dėl finansų

Malta

Prioritetai: 27 narių ES vienybė, išpešti iš „Brexit“ kuo daugiau naudos

Malta yra Tautų Sandraugos narė ir buvusi britų kolonija, tad kultūriniai ryšiai glaudūs. Nepaisant to, maltiečiai „Brexit“ procese įžvelgia galimybių.

123rf.com nuotr./Valeta
123rf.com nuotr./Valeta

Šalyje puikus klimatas, čia puikiai kalbama angliškai. Tad Valeta tikisi prisivilioti verslininkų iš Londono, ypač – finansinių paslaugų įmones.

Kietas ar minkštas „Brexit“?

Kietas

Nyderlandai

Prioritetai: piliečių teisės, prekyba, ES biudžetas

A.Mulder: „Britai neturi žmonių deryboms dėl prekybos. Jiems reikia nusileisti ant žemės.“

Nyderlanduose po rinkimų dar nesuformuota nauja valdančioji dauguma, tad oficialių komentarų dėl „Brexit“ nėra. Tačiau probėgšmiais užsimenama, kad „visiškai nerealistiškus“ britų lūkesčius.

„Sakome tai kaip draugai – jie (britai, – red.) visiškai nepasiruošę, jie neturi žmonių deryboms dėl prekybos. Jiems reikia nusileisti ant žemės“, – teigė liberalios premjero Marko Rutte partijos VVD atstovė Anne Mulder.

Tiesa, ji pridūrė, kad nesiekiama kaip nors nubausti JK.

Kietas ar minkštas „Brexit“?

Kietas, bet viduriukas – minkštas

Lenkija

Prioritetai: piliečių teisės, ES pinigai

Lenkijos atstovai, kalbėdami apie „Brexit“, šneka apie žmones ir pinigus – būtent tokia tvarka. JK gyvena per 800 tūkst. lenkų – jie yra didžiausia užsieniečių grupė šalyje.

Nenuostabu, kad Beatos Szydlo vyriausybė siekia rūpintis tautiečiais JK – juk jie gali balsuoti rinkimuose Lenkijoje, siunčia pinigus atgal į gimtinę, kur turi giminių. Tiesa, Varšuva leidžia aiškiai suprasti, kad atskirų derybų su britais neves.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lenkai Didžiojoje Britanijoje įsikūrę panašiai kaip lietuviai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lenkai Didžiojoje Britanijoje įsikūrę panašiai kaip lietuviai

Vis dėlto iki šiol neaišku, kiek iš tų šimtų tūkstančių lenkų galės pasilikti JK. Maždaug 400 tūkst. jų į šalį atvyko mažiau nei prieš 5 metus, tad pagal dabartines taisykles negali pretenduoti į nuolatinius leidimus gyventi. Lenkija skaičiuoja, kad iš Britanijos grįš per 200 tūkst. lenkų.

Kietas ar minkštas „Brexit“?

Kietesnis nei norėtų JK

Portugalija

Prioritetai: piliečių teisės, gynyba ir saugumas, ES biudžetas

Portugalija yra tvirtai proeuropietiška Bendrijos narė, o joje gyvena daug britų. Tad Lisabonai bus labai svarbus susitarimas dėl ES piliečių JK ir britų kitose Bendrijos šalyse.

Kietas ar minkštas „Brexit“?

Norima minkšto, ruošiamasi kietam

Rumunija

Prioritetai: piliečių teisės, ES pinigai, geri santykiai su JK

Rumunija siekia užtikrinti, kad jos piliečiai per derybas nebus diskriminuojami – dėl to norima susitarti pirmiausia. Bukarešto manymu, tik tada galima diskutuoti apie ES ir JK santykius ateityje.

Kietas ar minkštas „Brexit“?

Kuo minkštesnis, bet pripažįstama, kad realu tikėtis kieto

Slovakija

Prioritetai: piliečių teisės, geri santykiai su JK, ES pinigai

Slovakijos premjeras Robertas Fico rugsėjį pateko į tarptautinės žiniasklaidos antraštes, kai „Financial Times“ pareiškė, kad ES pavers „Brexit“ „labai skausmingu“.

„Scanpix“ nuotr./Robertas Fico
„Scanpix“ nuotr./Robertas Fico

JK gyvena ir dirba maždaug 75 tūkst. slovakų, o R.Fico pernai teigė: „Mes norime, kad su mumis būtų elgiamasi taip, kaip su britais darbuotojais. Jei taip bus, skyrybos bus sėkmingos. Bet jos vis tiek bus skausmingesnės JK.“

Kietas ar minkštas „Brexit“?

Minkštas, bet kietas piliečių teisių klausimu

Slovėnija

Prioritetai: ES pinigai, piliečių teisės

Liublianai svarbiausia, kad JK atsisveikindama su ES, atsiskaitytų. Per „Brexit“ derybas bus siekiama susitarti dėl britų neįvykdytų įsipareigojimų ES biudžetui, kurių suma sudaro 55–60 mlrd. eurų.

Kadangi Slovėnija yra ES paramos gavėja, ši šalis prisijungs prie kitų, teigiančių, kad JK turi susimokėti. Tiesa, Liubliana tikisi išlaikyti gerus santykius su JK ir po „Brexit“.

Kietas ar minkštas „Brexit“?

Kietas

Ispanija

Prioritetai: piliečių teisės, komerciniai susitarimai, Gibraltaras, Škotija

Proeuropietiškai Ispanijai svarbu iš derybų pelkės išlipti pernelyg nesušlapus – premjeras Marianas Rajoy kalba apie Europos vienybę ir integracijos proceso tęstinumą.

Tačiau yra ir konkrečių pageidavimų. Pirmiausia, Madridas nori kuo greičiau susitarti dėl piliečių teisių – Ispanijoje gyvena apie 300 tūkst. britų. Kasmet į šalį atostogauti atvyksta maždaug 18 mln. JK piliečių.

Antra, norima geriausio įmanoma susitarimo dėl prekybos. Ir trečia, ispanams svarbus Gibraltaro bei Škotijos klausimas.

„Scanpix“ nuotr./Škotijos premjerė Nicola Sturgeon
„Scanpix“ nuotr./Škotijos premjerė Nicola Sturgeon

Madridas norėtų, kad apie Gibraltarą ES atstovai su britais apskritai nekalbėtų. Ispanija taip pat nori užtikrinti, kad ES neflirtuotų su Škotija – esą kam drąsinti separatistus Katalonijoje?

Kietas ar minkštas „Brexit“?

Minkštas

Švedija

Prioritetai: ES biudžetas, 27 narių ES vienybė

Stokholmui svarbu, kad už „Brexit“ netektų mokėti Švedijos mokesčių mokėtojams. Todėl šalies pareigūnai kiekviena pasitaikiusia proga pabrėžia, kad britai turi „prisiimti pasekmes“ už sprendimą išstoti iš ES.

Aišku, tikimasi palankaus prekybinio susitarimo, bet švedai taip pat tikina, kad šalies ekonominiai interesai neturi nustelbti ES vienybės.

Kietas ar minkštas „Brexit“?

Vidutiniškai kietas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius