-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ko Rusija siekia Ukrainoje: naujas karas dėl sausumos kelio į Krymą ar bandymas nusikratyti sankcijų jungo?

Ko siekia Vladimiras Putinas, permesdamas karius ir karinę techniką į Krymą? Ukrainos pareigūnai tikina – Kremliui būtinas sausumos kelias į Krymą. Rusijos lyderis ieško preteksto pradėti naują karą ir atplėšti šią strategiškai svarbią dalį nuo Ukrainos, prognozuojama voanews.com.
S-400 priešlėktuvinė raketinė sistema
S-400 priešlėktuvinė raketinė sistema / „Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr.

Į Krymą permetami Rusijos kariai ir net S-400 raketinės sistemos, praėjusią savaitę paskelbta apie tariamų Ukrainos šnipų įsiveržimą – visa tai Kijevas laiko ženklu, kad V.Putinas pasirengęs smogti.

Ukrainos žvalgybos pareigūnai mano, kad tai Kremliaus bandymas diskredituoti ukrainiečius Vakarų akyse ir pradėti plataus masto provokacijų kampaniją, kurios metu atsinaujintų kariniai veiksmai. Tai siekiama padaryti dar iki rugsėjo 18-ąją vyksiančių Dūmos rinkimų.

Tuo metu Rusijos pareigūnai kaltina Kijevą, kad būtent šis rengia provokacijas ir laukia rusų atsako.

Naujas taikinys – Mariupolis?

„Putinui dabar reikalingas mažas ir pergalingas karas“, – tikino buvęs Ukrainos žvalgybos pareigūnas ir nepriklausomas karo ekspertas Aleksejus Arestovičius, pridurdamas, kad rusai taikosi į strategiškai svarbų Mariupolio miestą.

Mariupolio prijungimas išties išgelbėtų Kremlių nuo būtinybės statyti itin brangų tiltą į pusiasalį ir leistų prijungti Krymą prie bendrų energetikos linijų.

A.Arestovičius prognozuoja, kad Rusijos karinės pajėgos veržtųsi per Chersono ir Zaporožės rajonus, šiaurėje bandydamos pasiekti Enerhodarą, rytuose – Rozivką, o pietuose Mariupolio uostą.

Nerimo jausmą stiprina ir tai, kad kai kurie Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) atstovai prabilo apie galimą pasitraukimą iš Mariupolio.

Grasina atkurti karinius veiksmus Rytų Ukrainoje

Praėjusią savaitę Ukrainos prezidento administracijos saugumo atstovas Oleksandras Motuzyanykas pranešė, kad Rusijos bepiločiai orlaiviai itin suaktyvėjo, taikydamiesi įskristi į Ukrainos teritoriją Chersono ir Zaporožės regionuose.

Kitu Rusijos karinių pajėgų taikiniu gali tapti į pietus nuo separatistų valdomo Donbaso esantis Kramatorskas ir į šiaurę esanti Horlivka. Šių atakų metu būtų bandoma atstumti Donecką supančias Ukrainos karines pajėgas ir užimti du strategiškai svarbius kelius.

„Jei jie pradės veržtis iš Krymo, mes juos sustabdysime“, – optimistiškai Ukrainos karių galimybes vertino A.Arestovičius. Jo teigimu, Ukrainos karinės pajėgos smarkiai patobulėjo JAV, Kanados ir kitų NATO valstybių instruktorių dėka.

Karo ekspertas prognozavo, kad puolimas rytuose gali būti pradėtas tam, kad būtų nukreipiamas dėmesys nuo galimo įsiveržimo į Chersoną ir Zaporožę.

Kryme kaupiamos pajėgos

Donbase Rusijos karinės pajėgos neturi tokio didelio pranašumo. Prie 500 kilometrų kontaktinės linijos yra apie 100 tūkstančių Ukrainos karių, kurie retkarčiais vis dar įtraukiami į susišaudymus ar provokacijas, nepaisant Minske pasirašyto prancūzų ir vokiečių inicijuoto taikos susitarimo.

Ukrainos karinių pajėgų duomenimis, Rusijos separatistai ir karinės pajėgos Rytų Ukrainoje turi 45 tūkstančius karių, o dar tiek pat sausumos pajėgų karių Rusija dislokavusi prie sienos su Rytų Ukraina.

Pietuose Rusijos pranašumas jau akivaizdus. Ukraina Chersone ir Zaporožėje turi keturias brigadas – 10 000 karių. Jiems į pagalbą gali atskubėti dar dvi brigados. Tuo metu Rusija po Krymo aneksijos siuntė vis daugiau karių ir dabar pusiasalyje jų gali būti apie 45 tūkstančių.

Tuo metu Rusija po Krymo aneksijos siuntė vis daugiau karių ir dabar pusiasalyje jų gali būti apie 45 tūkstančių.

Kijevą ypač neramina tai, kad Rusija siunčia vis daugiau karių į pusiasalio šiaurinę dalį.

Tiesa, ne visi palaiko tokią galimo Rusijos puolimo teoriją. Nepriklausomas karo analitikas ir knygos apie Rusijos-Gruzijos karą 2008 metais autorius Antonas Lavrovas teigė, kad Kremlius nėra pasirengęs naujai atakai.

„Situacija Donbase nebus kaitinama Maskvos iniciatyva, nes Rusijos pajėgos nėra pasirengusios eskaluoti situaciją“, – darė išvadas jis, pagrįsdamas šį teiginį faktu, kad Rusijos karinės pajėgos nebando įsikurti prie sienos su Rytų Ukraina.

Prognozuoti Rusiją sunku

Pulkininkas O.Motuzyanykas pripažino, kad rusų veiksmus prognozuoti itin sunku. „Jei jie atakuos, mes duosime atkirtį“, – žadėjo jis. Pulkininko teigimu, Rusija šiuo metu rengia provokacija tam, kad patikrintų, kiek jai leis Ukraina ir Vakarai.

Ukrainos karinės pajėgos jau skelbė, kad Rytų Ukrainoje separatistai ėmė naudoti naujas radijo ryšio blokavimo sistemas, o taip pat iš Rusijos pusės gavo trumpo nuotolio prieštankinių raketų sistemų.

Kai kurie žvalgybos pareigūnai spėja, kad tai gali būti ir bandymas įtikinti Vakarus panaikinti sankcijas.

Jei tai ne būsima ataka, tai ką tuomet ruošia Rusija, kurdama provokacijas Ukrainos pasienyje? Kai kurie žvalgybos pareigūnai spėja, kad tai gali būti ir bandymas įtikinti Vakarus panaikinti sankcijas.

Vakarų sankcijos vis labiau spaudžia Rusiją, šiais metais jau praradusią 4 proc. planuoto biudžeto ir kitais metais laukiančios dar bent 2 proc. mažesnio.

Susilaikymas nuo agresijos gali tapti Rusijos korta, žadančia Vakarams tariamą ramybę. Be to, tokios provokacijos puiki proga diskredituoti Ukrainą, teigiant, kad ši pati kursto neramumus ir užsiima neteisėtais veiksmais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius