Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kodėl Donaldo Trumpo advokatas kovoja prieš moterų teises Lenkijoje?

Lenkijoje ir kitose konservatyviose Europos šalyse prieš moterų teisę į abortą kovoja ne tik vietos aktyvistai ir religinės organizacijos. Pasirodo, Varšuvoje ir kitur aktyviai veikia JAV įsikūrusių krikščioniškų grupių pasiuntiniai, tarp kurių yra ir kadenciją baigiančio Amerikos prezidento Donaldo Trumpo asmeninis advokatas. Ką jis čia veikia, domėjosi „Al Jazeera“.
Jay Sekulowas (kairėje)
Jay Sekulowas (kairėje) / „Scanpix“ nuotr.

Spalio 30-ąją daugiau nei 100 tūkstančių žmonių išėjo į Lenkijos sostinės Varšuvos gatves – išėjo tam, kad pasisakytų prieš Konstitucinio Tribunolo sprendimą, kuriuo netrukus gali būti beveik visiškai uždrausti abortai šalyje.

Demonstracija – didžiausia per kelis dešimtmečius – buvo taiki, bet aktyvistus bandė pulti kraštutinių dešiniųjų grupės.

Abortų įstatymai Lenkijoje ir taip vieni griežčiausių Europoje, bet Konstitucinis Tribunolas spalio 22 dieną – po to, kai į jį kreipėsi konservatyviausi valdančiųjų dešiniųjų atstovai – nutarė, kad apsigimusių vaisių pašalinimas prieštarauja Konstitucijai.

Tokios procedūros pačios dažniausios katalikiškoje Lenkijoje. Ir nors prezidentas Andrzejus Duda, pajautęs, kad visuomenė įsiuto, jau pasiūlė naują, švelnesnį įstatymo projektą, Tribunolo sprendimas greičiausiai netrukus įsigalios.

Kai tik jis bus paskelbtas oficialiame žurnale, Lenkijoje jau bus nedraudžiami tik abortai išprievartavimo ir incesto atvejais, taip pat – kai kyla grėsmė motinos gyvybei.

Spalio 30-ąją daugiau nei 100 tūkstančių žmonių išėjo į Lenkijos sostinės Varšuvos gatves.

Kaip pastebi „Al Jazeera“, dramą Lenkijoje atidžiai stebi viso pasaulio feministinės ir moterų teisių gynimo organizacijos, teigiančios, kad ši Rytų Europos šalis – tik vienas globalinio karo prieš moterų teises laukas.

Stebėtojams įdomu ir tai, kad, kaip paaiškėjo, Lenkijoje prie iniciatyvų, kuriomis norima apriboti moterų teisę į saugius ir teisėtus abortus, prisideda ir vienas asmeninių JAV prezidento D.Trumpo teisininkų – Jay Sekulowas. Kodėl jam rūpi Lenkijos moterys?

VIDEO: Lenkijoje – sprendimas uždrausti abortus net apsigimimų atveju: minos protestais kovoja už moterų teises

Šimtai milijonų dolerių

J.Sekulowas gynė D.Trumpą per pastarojo apkaltą, o dabar yra prisijungęs prie viso būrio teisininkų, bandančių pasiekti, kad Joe Bideno pergalė JAV prezidento rinkimuose būtų anuliuota.

Bet jis taip pat yra vyriausiasis ultrakonservatyvios grupės „Amerikos centras teisei ir teisingumui“ (ACLJ) teisininkas. Ši grupė visame pasaulyje yra išleidusi dešimtis milijonų JAV dolerių įvairioms kampanijoms prieš moterų ir LGBT bendruomenės teises.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jay Sekulowas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jay Sekulowas

Portalas „Open Democracy“ spalį skelbė, kad JAV krikščioniškos organizacijos, kurių daug susijusios su D.Trumpo administracija, tokioms kampanijoms „tamsiais pinigais“ jau yra atseikėjusios mažiausiai 280 mln. dolerių. Daugiausia lėšų nukreipiama būtent į Europą.

Šios grupės veikia slaptai ir neatskleidžia, kas jas išlaiko. ACLJ, kuriai atstovauja J.Sekulowas, Europoje lėšų išleidžia daugiau ne bet kur kitur.

O Lenkijoje, prieš pat Konstituciniam Tribunolui paskelbiant sprendimą dėl abortų, organizacija įteikė teisėjams teisinius argumentus, kodėl reikėtų uždrausti abortus ir mirtino vaisių apsigimimo atvejais.

Įsisuko Europoje, kad neplistų į JAV

Lenkė Monika, kuri vasarį pasidarė abortą sužinojusi, kad jos nešiojamas vaisius apsigimęs ir neturės šansų išgyventi, dabar teigia, jog būtų atsidūrusi „tragiškoje situacijoje“, jei Konstitucinis Tribunolas savąjį sprendimą būtų paskelbęs keliais mėnesiais anksčiau.

„Teisė į abortą tokiais atvejais kaip mano susijusi su psichine ir fizine sveikata. Po tokio teismo sprendimo motinoms plyš širdys, kai jos bus priverstos gimdyti ir matyti, kaip miršta kūdikiai“, – mano Monika.

Aktyvistų spaudimas, kaip minėta, kažkiek vaisių jau davė – A.Duda pareiškė manantis, kad moterims reikalinga teisė į abortą vaisiaus apsigimimo atveju.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Andrzejus Duda
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Andrzejus Duda

O valdančioji Teisės ir teisingumo partija nutarė atidėti Tribunolo sprendimo įgyvendinimą – esą reikia laiko dialogui. Tiesa, kai kurios ligoninės jau neįsileidžia pasidaryti abortą norinčių moterų.

Savo ruožtu tiek ACLJ, tiek dar vienas krikščioniškas judėjimas „Laisvę ginantis aljansas“ (ADF) giria neva istorinį sprendimą ir ragina lenkus švęsti.

Nemažai ADF darbuotojų dirbo ir dirba D.Trumpo administracijoje, organizacijos vadovas Michaelas Farris dalyvavo D.Trumpo į Aukščiausiąjį Teismą paskirtos teisėjos Amy Coney Barrett prisaikdinimo ceremonijoje Baltuosiuose rūmuose.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Amy Coney Barrett
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Amy Coney Barrett

Kartu ACLJ ir ADF Europoje nuo 2007 metų kovai prieš moterų teises ir įvairiomis kampanijomis, ir teismuose išleido mažiausiai 30 mln. dolerių. Kovojo ir prieš D.Trumpo prezidentavimą, tad tikisi, kad veiklą aktyviai vykdys ir šiam jau išsikrausčius iš Baltųjų rūmų.

Kritikų teigimu, tokios fundamentalistų organizacijos veikia griežtai patriarchaliniais pagrindais ir kovoja prieš feminizmą. Šios grupės prieštarauja ne tik teisei į abortą, bet ir kontraceptikų naudojimui bei skyryboms.

ADF teisininkai yra teigę, esą Europos teismuose grumiasi tam, kad „blogi precedentai Europoje neišplistų ir šiame žemyne, ir vėliau Amerikoje“.

Bent jau Lenkijoje aktyvistai panašių atakų prieš moterų teises laukė ir jau yra įkūrę tinklą „Abortai be sienų“. Šis tinklas jau beveik metus padeda lenkėms, apsisprendusioms negimdyti, saugiai ir legaliai pasidaryti abortą užsienyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius