Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl pompastiką mėgstantis Kim Jong Unas atsisako švęsti gimtadienį?

Ankstesni Šiaurės Korėjos lyderiai savo gimtadienius minėdavo triukšmingais paradais, tuo tarpu dabartinis šalies vadovas Kim Jong Unas, gimimo dieną švenčiantis sausio 8-ąją, nuo iškilmių susilaiko. Analitikai mano, kad lyderis bijo atkreipti dėmesį į savo jauną amžių ir pasėti abejones, ar jis iš tiesų sugeba valdyti Šiaurės Korėją, rašo CNN.
Šiaurės Korėjoje kaip ir kasmet rengiamas renginys – „Esame laimingiausi pasaulyje“
Kim Jong Unas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

2014 m. Kim Jong Unas sulaukė siurrealistinės gimtadienio serenados: garsus buvęs JAV krepšininkas Dennisas Rodmanas prieš varžybas sudainavo „Happy Birthday“ (liet. su gimtadieniu), o susižavėjusi vietinių minia plojo jam pritardama.

VIDEO: Dennisas Rodmanas su gimtadieniu sveikina Šiaurės Korėjos lyderį Kim Jong Uną

Šiemet Kim Jong Uno gimimo diena kiek mažiau neįprasta.

Manoma, kad brutalaus režimo lyderis gimtadienį švenčia sausio 8 d. Tiesa, kaip ir dauguma Šiaurės Korėjos reikalų, jo asmeninio gyvenimo detalės – labai miglotos. Valstybinė šalies žiniasklaida nenurodo tikslios Kim Jong Uno gimimo datos nei korėjietiškuose, nei angliškuose archyvuose.

„Nesutariama, kuriais metais jis gimė, – sakė Sedžongo instituto mokslininkas Cheong Seong Changas. – Vieni sako, kad 1984 m., kiti – kad 1983 ar 1982 m.“

Ankstesniais metais Kim Jong Unas sausio 7-ąją vaikams dalindavo saldainius – taip tęsdavo tėvo ir senelio gimtadienių tradicijas.

Šiaurės Korėjos įkūrėjo Kim Il Sungo gimtadienis, minimas sausio 15 d., laikomas Saulės diena. Tuo tarpu jo sūnaus Kim Jong Ilo gimtadienis, švenčiamas vasario 16 d., žinomas kaip Spindinčios žvaigždės diena.

„Scanpix“/AP nuotr./Kim Jong Ilo portretas
„Scanpix“/AP nuotr./Kim Jong Ilo portretas

Šiomis progomis gyventojai iš valstybės gaudavo įvairių gėrybių, o vaikai – saldainių. Gimtadieniai būdavo švenčiami pompastiškai ir triukšmingai, įskaitant karinius paradus, patriotines skanduotes ir ištikimybės lyderiams priesaikas.

Bijo pasėti abejonių

Dabartinio lyderio Kim Jong Uno gimtadienis pastaruosius trejus metus buvo kuklesnis.

„Yra daug spekuliacijų kodėl, – sako Lee Jong Hoonas, tarptautinių santykių profesorius iš Pietų Korėjos. – Kim Jong Unas gali bandyti sukurti kuklaus vyruko įvaizdį, esą jis nėra ekstravagantiškas. Yra neigiama reiškinio pusė – jis vis dar labai jaunas, 29, 30 ar 31 metų amžiaus. Kai pradės švęsti gimtadienį, tada visos Šiaurės Korėjos žmonės pradės svarstyti, koks jo amžius?“

Tuo tarpu amžiaus atskleidimas gali priversti suabejoti jo patirtimi. „Taip gali būti dėl to, kad jis – jaunas lyderis. Buvimas jaunu turi savo pliusų ir minusų, tačiau atrodo, kad jis kol kas nenori savo amžiaus paviešinti“, – sakė Cheong Seong Changas.

Lee Jong Hoonas: „Kai pradės švęsti gimtadienį, tada visos Šiaurės Korėjos žmonės pradės svarstyti, koks jo amžius?“

Dabar neatrodo, kad Kim Jong Uno gimtadienis yra didelė nacionalinė šventė, priešingai nei būdavo jo pirmtakų laikais.

Anot Pietų Korėjos susivienijimo ministerijos, šiaurės korėjiečiai, dirbantys Kesongo pramonės komplekse, per pastaruosius dvejus metus niekada neprašė išeiginių sausio 8 d.

„Žinoma tiksli data, tačiau Šiaurės Korėja niekada jos oficialiai nepatvirtino“, – sakė Cheong Seong Changas.

„Newsweek“ rašo, kad 2018-ųjų Šiaurės Korėjos kalendoriuose sausio 8 d. nėra pažymėta kaip lyderio gimtadienis. Apskritai Kim Jong Uno gimimo data buvo paslaptimi iki pat 2016 m.

Tuomet režimo vadovo teta, JAV gyvenanti nuo 1998 m., laikraščiui „The Washingtong Post“ atskleidė, kad jis gimė 1984 m.

Nenori sekti pirmtakų pėdomis?

Anot Lee Jong Hoono, per trejus buvimo valdžioje metus Kim Jong Unas tęsė tėvo ir senelio palikimą.

Praeitą savaitę Pietų Korėjos paviešintoje atskaitoje teigiama, kad Šiaurės Korėja artėja prie branduolinės galvutės sumažinimo. Tai įrodo, kad Kim Jong Unas, kaip ir jo pirmtakai, daug dėmesio skiria branduoliniams ginklams.

Lee Jong Hoonas: „Kadangi jis įgijo išsilavinimą Šveicarijoje ir yra jaunas, žmonės tikėjosi, kad įvyks pokyčių. Tai neįvyko. Gali būti dar blogiau, kadangi jis – mažiau patyręs nei jo tėvas ir senelis, be to, labai skubotas ir nekantrus – matėme tai, atliekant kibernetines atakas.“

Dabartinio lyderio valdymą taip pat žymi priešų valymai, pavyzdžiui, 2013-ųjų gruodį buvo nužudytas išdavyste apkaltintas Kim Jong Uno dėdė Jang Song Thaekas.

„Kadangi jis įgijo išsilavinimą Šveicarijoje ir yra jaunas, žmonės tikėjosi, kad įvyks pokyčių. Tai neįvyko. Gali būti dar blogiau, kadangi jis – mažiau patyręs nei jo tėvas ir senelis, be to, labai skubotas ir nekantrus – matėme tai, atliekant kibernetines atakas“, – sakė Lee Jong Hoonas, omenyje turėdamas įsilaužimo į „Sony“ skandalą, dėl kurio Federalinis tyrimų biuras (FTB) apkaltino Šiaurės Korėją.

Tiesa, jam prieštarauja Šiaurės Korėjos lyderystės stebėjimo tinklalapio įkūrėjas Michaelas Maddenas. Jis mano, kad Kim Jong Unas pompastiškai nešvenčia gimtadienio todėl, kad nori baigti valdančiosios šeimos kultą.

„Man susidaro įspūdis, kad Kim Jong Unas ne itin mėgsta kultą ir bando atsikratyti tam tikrų Šiaurės Korėjos politinės kultūros aspektų“, – M.Maddenas sakė „Newsweek“. Anot jo, Kim Jong Unas nori sukurti modernaus lyderio, o ne dievybės įvaizdį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius