Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl Rusija iš Ukrainos pavogė G.Potiomkino kaulus

Rusijos pajėgoms plėšikaujant okupuotame Chersone ir Maskvai skubant pasitelkti pastiprinimą prieš artėjantį mūšį dėl strategiškai svarbaus pietinio uosto, Kremliaus paskirti miesto įgaliotiniai išsiuntė komandą į didingą XVIII a. akmeninę katedrą su specialia misija – pavogti kunigaikščio Grigorijaus Aleksandrovičiaus Potiomkino kaulus.
Grigorijus Potiomkinas
Grigorijus Potiomkinas / akg-images

XVIII a. vado atminimas gyvas tiems, kurie Kremliuje nusiteikę atkurti Rusijos imperiją. Būtent G.Potiomkinas įtikino savo meilužę Jekateriną Didžiąją 1783 m. aneksuoti Krymą. Jis siekė sukurti „Naująją Rusiją“ – valdą, kuri apimtų visą dabartinę pietų Ukrainą iki Juodosios jūros. Kai prezidentas Vladimiras Putinas vasarį įsiveržė į Ukrainą, siekdamas atkurti dalį seniai prarastos imperijos, jis rėmėsi G.Potiomkino vizija. Apie tai rašo „The New York Times“.

Dabar, Ukrainai sėkmingai vykdant kontrpuolimą, iškilo grėsmė, kad Rusijos kariuomenė bus išstumta, o „didingi“ V.Putino planai subliukš, Kremliui ištikima grupė nusileido į Chersono Jekaterinos katedros kriptą, kur yra G.Potiomkino palaikai.

Kad pasiektų palaikus jie turėjo atidaryti grindyse esančias duris ir lipti siauru praėjimu, teigia kriptoje apsilankę žmonės. Kriptos viduje – paprastas medinis karstas ant pakylos, pažymėtas kryžiumi.

Po karsto dangčiu, mažame juodame maišelyje sudėti ir kruopščiai sunumeruoti G.Potiomkino kaulai ir kaukolė.

Rusijos statytinis Chersono srities vadovas Vladimiras Saldo sakė, kad palaikai nugabenti į neatskleistą vietą į rytus nuo Dnipro upės, kur Rusijos pajėgos galbūt ruošiasi atsitraukti, nes Ukrainos kariai artėja prie miesto.

„Šventojo kunigaikščio palaikus, buvusius Jekaterinos katedroje, pervežėme į kairįjį krantą“, – sakė V.Saldo interviu, kurį transliavo Rusijos televizija.

„Pervežėme patį Potiomkiną“, – kalbėjo jis.

Vietos ukrainiečių aktyvistai patvirtino, kad bažnyčia buvo apiplėšta, o kartu su kaulais išvežtos Rusijos garbinamų didvyrių statulos.

Knygos „Jekaterina Didžioji ir Potiomkinas“ autorius Simonas Sebagas Montefioras viename interviu sakė, kad netrukus po išleidimo 2000 m. Kremlius susisiekė su juo ir pasakė, kaip labai V.Putinas žavisi jo darbu.

Tačiau S.S.Montefioras ketvirtadienį atkreipė dėmesį, jog V.Putinas istoriją vertina labai klaidingai, o jo sukeltas karas griuvėsiais pavertė tokius Ukrainos miestus kaip Mariupolis ar Mykolajivas, kuriuos G.Potiomkinas ir ankstyvieji Rusijos imperialistai padėjo pastatyti.

„Potiomkinas būtų niekinęs Putiną ir viską, už ką jis pasisako“, – sakė istorikas.

Šių kaulų svarba Rusijai, pridūrė S.S.Montefiore'as, pabrėžia „istorijos ir lavonų galią“, ypač Kremliui, kuris savo karo argumentus grindžia iškreipta istorijos versija.

Kremliui lojalūs asmenys nė nesistengė nuslėpti vagystės. V.Saldo sakė:„Tai buvo mano sprendimai, nes tokie yra mano įgaliojimai, mano pareigos ir atsakomybė.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius