-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl šiemet JAV prezidento rinkimų rezultatų greičiausiai teks palaukti?

Šiemet JAV prezidento rinkimų rezultatų greičiausiai nesužinosime tą pačią naktį. Dėl to reikėtų kaltinti pandemiją: bijodami koronaviruso, milijonai rinkėjų nusprendė neiti į apylinkes, o atiduoti balsus paštu, rašo BBC.
Balsavimas JAV
Balsavimas JAV / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kada paprastai žinomas nugalėtojas?

Paprastai rezultatai būna aiškūs jau rinkimų naktį.

Skirtingos valstijos stabdo balsavimą skirtingu metu. Pirmiausia apylinkės uždaromos Rytinėje pakrantėje 19 val. vietos laiku (2 val. Lietuvos laiku), imama skaičiuoti balsus.

Balsų skaičiavimas rinkimų naktį niekada nebūna visiškai baigtas, tačiau suskaičiuojama tiek balsų, kad užtektų patvirtinti nugalėtoją.

„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas
„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas

Pergalę paskelbia didžiosios JAV žiniasklaidos priemonės, kai yra įsitikinusios, kad vienas iš kandidatų užtikrintai pirmauja.

Tačiau tuo metu būna suskaičiuoti ne visi, o dauguma balsų, todėl tai yra projekcija, o ne galutinis rezultatas.

Nugalėtojas paaiškėja ne pagal surinktų balsų skaičių, bet pagal tai, ar laimėjo užtektinai valstijų.

Laimėtojas kiekvienoje valstijoje gauna tam tikrą kiekį rinkimų kolegos balsų. Plačiau apie tai aiškinama šiame vaizdo įraše:

VIDEO: JAV prezidento rinkimų sistema: kokia ji ir kodėl gali apsisukti galva?

Norint laimėti prezidento rinkimus, reikia 270 rinkikų kolegijos balsų.

2016 metais D.Trumpo pergalė buvo paskelbta apie 9 val. 30 min. Lietuvos laiku, kai, laimėjęs Viskonsine, jis peržengė 270 rinkikų kolegijos balsų ribą.

Kodėl šie rinkimai yra kitokie?

Dėl pandemijos rekordinis skaičius žmonių balsavo anksčiau – paštu ar gyvai.

Paštu atiduotus balsus suskaičiuoti trunka ilgiau, kadangi jų patvirtinimui reikia daugiau žingsnių, pavyzdžiui, patikrinti parašą ir adresą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Balsavimas paštu JAV
AFP/„Scanpix“ nuotr./Balsavimas paštu JAV

Kai kuriose valstijose, pavyzdžiui, Floridoje ir Ohajuje, šis procesas prasidėjo kelios savaitės prieš rinkimų dieną, todėl balsai yra paruošti skaičiavimui. Galbūt šiose valstijose bus įmanoma nugalėtoją paskelbti jau rinkimų naktį.

Tačiau kitose valstijose, tokiose kaip Pensilvanija ir Viskonsinas, neleidžiama apdoroti biuletenių iki pat rinkimų dienos. Šios valstijos gali būti lemiamos, o rinkimų pareigūnai tvirtino, kad balsų skaičiavimas čia gali užtrukti kelias dienas.

Dėl tam tikrų valstijų balsų apdorojimo būdo pirmieji rezultatai greičiausiai bus netikslūs:

  • Valstijose, kuriose paštu atsiųstus biuletenius pradedama skaičiuoti rinkimų dieną, pirminiai rezultatai greičiausiai bus palankūs prezidentui Donaldui Trumpui, kadangi manoma, jog daugiau respublikonų balsuos ateidami į rinkimų apylinkes, jų balsus suskaičiuoti bus lengviau.
  • Valstijose, kuriose išankstiniai balsai apdorojami jau prieš rinkimų dieną, pirminiai rezultatai turėtų būti palankesni Joe Bidenui, kadangi daugiau registruotų demokratų dalyvavo išankstiniame balsavime.

Kas dar gali pavėlinti balsavimą?

Apie pusė valstijų priims iki lapkričio 3 dienos išsiųstus biuletenius, kurie atkeliaus jau po rinkimų. Vadinasi, kai kurie balsai bus įskaičiuoti tik kelios dienos po rinkimų.

Manoma, kad padaugės atvejų, kai žmonės, prašę galimybės balsuoti paštu, nuspręs balsuoti ateidami į apylinkes. Šie balsai nebus įtraukti į pirminį skaičiavimą, kadangi reikės patikrinti, ar žmonės nebalsavo du kartus.

Kaip skaičiuojami balsai?

Daugumą biuletenių – popierinių ar skaitmeninių – skaičiuoja mašinos. Tačiau darbuotojams reikės patikrinti visus popierinius biuletenius, kurių mašinos nesugebės apdoroti.

Užsidarius apylinkėms, rinkimų duomenys bus siunčiami į centrines rinkimų būstines – miestų rotušes ar panašias vietas.

Kartais tai daroma elektroniniu būdu.

„Scanpix“/AP nuotr./Joe Bidenas
„Scanpix“/AP nuotr./Joe Bidenas

Tačiau daugeliu atvejų išorinės atminties įrenginiai turi būti perduodami fiziškai arba rezultatai perskaitomi telefonu.

Kai rezultatai bus perduoti, juos pradės skelbti oficialiuose valstijų tinklalapiuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius