Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl svarbu veikti kuo greičiau: miestelis Italijoje užsirakino anksti ir dabar sėkmingai veja koronavirusą

Koronavirusas po Europos šalis plinta skirtingai – be abejo, Italijoje situacija kur kas sudėtingesnė nei, pavyzdžiui, Lietuvoje. Tad ir veiksmai, kurių griebiasi valstybės, skiriasi. Vis dėlto Kodonjo miestelis Šiaurės Italijoje tampa pavyzdžiu, kaip galima nelaukiant protrūkio „užsidaryti“ ir užkirsti kelią plisti virusui, rašo – „The Wall Street Journal“.
Italijos Kodonjo miestelis
Italijos Kodonjo miestelis / „Scanpix“/AP nuotr.

Būtent Kodonjas, esantis prie pat Milano, yra vieta, kur vasario viduryje 38-erių vyrui buvo oficialiai patvirtintas pirmasis užsikrėtimas naujuoju koronavirusu Italijoje.

Vietos valdžia reagavo žaibiškai. Maždaug 50 tūkst. Kodonjo ir kelių kitų aplinkinių miestelių gyventojų iškart išgirdo nurodymą iš namų išeiti tik būtiniausiais atvejais, o vietovė buvo tiesiog atkirsta nuo likusios Italijos dalies.

Dabar, praėjus beveik mėnesiui, Italijos vyriausybė karantiną jau yra paskelbusi visoje valstybėje. Šalyje užfiksuota 31,5 tūkst. užsikrėtimo koronavirusu atvejų, 2,5 tūkst. žmonių mirė.

O Kodonjas džiaugiasi, kad protrūkio jau beveik nusikratė – būtent šiame miestelyje, esančiame Lombardijoje, protrūkio Italijoje židinyje, kiekvieną dieną užfiksuojamos vos kelios naujos infekcijos.

Dar kovo pradžioje visame Kodonjo ir aplinkinių miestelių regione buvo skelbiama apie vidutiniškai 100 naujų užsikrėtimų virusu. Pastarosiomis dienomis tokių atvejų sumažėjo daugiau nei dvigubai.

Specialistų teigimu, toks žymus naujų infekcijų krytis liudija, kad iš pažiūros drastiški viešojo gyvenimo suvaržymai, jau priimti daugelyje Europos valstybių, galbūt pradeda veikti.

„Kodonjo patirtis rodo, kad jei socialinio atsiribojimo priemonės įvedamos anksčiau, atvejai plinta lėčiau ir tada mažiau žmonių miršta“, – sako Melinda Mills, sociologijos profesorė Oksfordo universitete.

Kinija atrodė toli

Kai vasario 19-ąją jaunas vyras atėjo į Kodonjo ligoninę ir pasakė, kad karščiuoja bei sausai kosėja, daktaras Ciro Esposito jo iškart paklausė, ar jis neviešėjo Kinijoje. Pacientas atsakė, kad ne.

Tačiau po patikrinimo kitą dieną nustatyta: vyras užsikrėtė naujuoju koronavirusu. Italijos visuomenės sveikatos pareigūnai vėliau jo infekciją atsekė iki Vokietijos, kur virusą atskraidino Šanchajuje viešėjusi verslininkė.

„Scanpix“/AP nuotr./Italijos Kodonjo miestelis
„Scanpix“/AP nuotr./Italijos Kodonjo miestelis

Ir šiandien dar neaišku, kaip užkratas iš Vokietijos pasiekė Italiją ir kaip konkrečiai virusą pasigavo į Kodonjo ligoninės duris pasibeldęs vyras.

Po dviejų dienų patikrinimai parodė, kad užsikrėtė ir medikas C.Esposito, o jo ligoninė greitai tapo protrūkio epicentru ne tik Italijoje, bet ir visoje Europoje.

Nors Kodonjas ir jo apylinkės buvo iškart paskelbtos „raudonąja zona“, kurioje ėmė budėti kariuomenė, kitur Italijoje skelbti suvaržymų niekas neskubėjo.

„Kinija atrodė toli, – teigia dabar iš ligoninės jau išleistas ir namuose izoliavęsis C.Esposito. – Deja, šis virusas negerbia valstybių sienų. Vienintelis būdas išvengti užsikrėtimo – visiems mums būti namuose.“

Kai virusas ėmė plisti Kodonjo miestelyje, jis netrukus pasklido ir po visą Lombardiją, įskaitant jos sostinę Milaną. Greitai žemėlapyje pradėjo mirgėti nauji protrūkio židiniai.

Nors Kodonjas ir jo apylinkės buvo iškart paskelbtos „raudonąja zona“, kurioje ėmė budėti kariuomenė, kitur Italijoje skelbti suvaržymų niekas neskubėjo. Padėtis pasikeitė tik vėliau, kai naujų infekcijos atvejų pradėjo daugėti tiesiog katastrofiškai.

Bijo, kad užkratas gali sugrįžti

Daugelis užsikrėtimo atvejų – Lombardijoje, kur ligoninių intensyvios slaugos skyriuose jau trūksta lovų, į kurias būtų galima guldyti sunkiai sergančius užsikrėtusiuosius koronavirusu.

Bet nors Kodonjo gyventojai ilgą laiką nekišo nosių iš namų, netolimame Bergamo mieste gyvenimas tekėjo įprasta vėže iki pat kovo 8-osios. Tik tada buvo „uždaryta“ visa Lombardija.

Per tą laiką infekcija, žinoma, spėjo pasklisti, ir dabar Bergame žmonių, užsikrėtusių virusu, yra daugiau nei bet kur kitur Italijoje. Infekcijos atvejų Bergame per penkias dienas padaugėjo 76 proc., o Lodžio provincijoje, kur yra ir Kodonjas, – tik 21 proc.

Skirtumas tikrai yra. Kaip teigė M.Mills, tokie duomenys liudija, kad ankstyvi socialinio gyvenimo apribojimai tikrai gali padėti pažaboti naująjį koronavirusą.

Dabar karantinas paskelbtas jau visoje Italijoje – siekiama, kad šalies sveikatos apsaugos sistema nesugriūtų. Bet prireiks laiko, kol tokių priemonių poveikis pasijus.

„Daug kalbama apie kreivės išlyginimą (angl. flatten the curve), bet Kodonjas mums suteikia pirmuosius aiškius empirinius įrodymus, kad atstumo laikymasis labai svarbus“, – tvirtino specialistė.

Dabar karantinas paskelbtas jau visoje Italijoje – siekiama, kad šalies sveikatos apsaugos sistema nesugriūtų. Bet prireiks laiko, kol tokių priemonių poveikis pasijus – viruso inkubacinis periodas gali siekti dvi savaites.

O Kodonjo miestelyje vadinamoji koronaviruso kreivė jau lyginasi. Meras Francesco Passerini didžiuojasi: „Mūsų žmonės kruopščiai laikėsi taisyklių. Raginome ir raginame visus būti namuose. Tai tik kovos pradžia, ji dar nesibaigė.“

„Scanpix“/AP nuotr./Italijos Kodonjo miestelis
„Scanpix“/AP nuotr./Italijos Kodonjo miestelis

Čia, beje, suvaržymai jau atlaisvinti. Patikros stotelių gatvėse jau nebėra, o žmonėms leidžiama keliauti į darbą, jei jie negali darbuotis namuose – tiesa, iš namų, kaip ir kitur Italijoje, išeiti galima tik įrodžius, kad tai būtina.

Kita vertus, F.Passerini pats supranta, kad tokia Kodonjo auka gali būti beprasmė: „Žmonės vėl gali vykti į darbą, o tai reiškia, kad pagrindiniai vektoriai – žmonės – vėl cirkuliuoja. Kaip galime garantuoti, kad kas nors neužsikrės Milane?“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius