-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl Vladimiras Putinas į virtinę karinės žvalgybos klaidų reaguoja taip pasyviai?

Pastarųjų dienų Rusijos karinės žvalgybos tarnybos (GRU) klaidos demonstruoja ydingą Vladimiro Putino strategiją viešų nesėkmių atžvilgiu: prezidentas klaidingai tikisi, kad triukšmas, kaip visada, nuslops neatnešęs jokių rimtų padarinių, „The Moscow Times“ rašo apžvalgininkas Leonidas Beršidskis.
Vladimiras Putinas atostogauja
Kodėl Vladimiras Putinas į virtinę karinės žvalgybos klaidų reaguoja taip pasyviai? / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Nyderlandų premjeras Markas Rutte ir Jungtinės Karalystės vyriausybės vadovė Theresa May ketvirtadienį paskelbė, kad GRU bandė įvykdyti kibernetinę ataką prieš Cheminių ginklų uždraudimo organizaciją (OPCW), įsikūrusią Hagoje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Įtariami GRU agentai prie OPCW būstinėje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Įtariami GRU agentai prie OPCW būstinėje

Ši organizacija tiria medžiagą, kuria kovo mėnesį Anglijos Solsberio mieste buvo apnuodytas buvęs rusų šnipas Sergejus Skripalis ir jo dukra Julija.

TAIP PAT SKAITYKITE: Nauja knyga: S.Skripalis negalėjo patikėti, kad Rusija bandė jį nunuodyti „Novičiok“

Pranešta, kad rusų agentai bandė įsilaužti į OPCW kompiuterių tinklą naudodamiesi automobilio bagažinėje paslėpta įranga. Be to, teigiama, kad jie turėjo diplomatinius pasus. Šį balandį Nyderlandai šiuos keturis GRU agentus deportavo.

Anksčiau šiemet du rusų agentai bandė įsilaužti į Šveicarijos „Spiez“ laboratoriją, kurioje taip pat buvo tiriama Skripalius apnuodijusi medžiaga. Agentai buvo sulaikyti Nyderlanduose.

Ketvirtadienį JAV Teisingumo departamentas pateikė kriminalinius kaltinimus septyniems GRU agentams, bandžiusiems įsilaužti į anti-dopingo agentūras ir tarptautines sporto organizacijas, dopingo vartojimu apkaltinusius rusų atletus.

Naujausi įvykiai pratęsia gėdingų GRU nesėkmių virtinę, įskaitant bandymus nuslėpti Rusijos kaltę numušant „Malaysian Airlines“ lėktuvą virš Rytų Ukrainos ir nesėkmingą perversmą Juodkalnijoje.

Be to, JAV pareigūnai pateikė kaltinimus GRU pareigūnams už įsilaužimą į Nacionalinio demokratų komiteto kompiuterius 2016 metais.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Anatolijus Čepiga
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Anatolijus Čepiga

O kur dar neseniai „The Bellingcat“ tyrėjų išaiškintas vienas iš įtariamų Skripalių nuodytojų Anatolijus Čepiga? Paaiškėjo, kad jis – GRU pulkininkas, iš V.Putino rankų gavęs garbingą apdovanojimą už nuopelnus vykdant Krymo aneksiją.

TAIP PAT SKAITYKITE: Greito Skripalių nuodytojų atpažinimo versijos: nesistengė dėl priedangos, duomenis nutekino FST?

Strategija pasikeitė

L.Beršidskis rašo, kad Sovietų Sąjungos laikais toks neatsargumas būtų lėmęs prieš žvalgybos tarnybą nukreiptas represijas. Vis dėlto, panašu, kad V.Putino požiūris skiriasi nuo sovietų vadovų – nėra žinių apie jokius radikalius GRU pokyčius.

Trečiadienį V.Putinas, komentuodamas Skripalių apnuodijimo istoriją, teigė laukiantis, kol visas šis triukšmas nuslops.

„Manau, kad visa tai vieną dieną praeis. Kuo greičiau tai bus baigta, tuo geriau“, – sakė prezidentas ir pridūrė, jog tai - „dar vienas dirbtinai išpūstas šnipų skandalas“.

Pasak L.Beršidskio, V.Putinas, garsėjantis gebėjimais kovoti su oponentais, pastaraisiais mėnesiais buvo keistai pasyvus: praleido kelias galimybes eskaluoti karinį konfliktą Sirijoje, niekur, įskaitant Ukrainą ar Balkanus, nesiėmė netikėtų žingsnių.

VIDEO: Aštuoneri konflikto Sirijoje metai: ką kare veikia užsienio jėgos?

Tiesa, birželį su rinkėjais kalbėjęs V.Putinas nesikuklino – abejojo Vakarų sankcijomis Rusijai.

V.Putinas: „Visas šis spaudimas pasibaigs, kai mūsų partneriai suvoks, kad jų naudojami metodai yra neproduktyvūs ir kenkiantys visiems. Galiausiai bus atsižvelgiama į Rusijos Federacijos interesus.“

„Visas šis spaudimas pasibaigs, kai mūsų partneriai suvoks, kad jų naudojami metodai yra neproduktyvūs ir kenkiantys visiems. Galiausiai bus atsižvelgiama į Rusijos Federacijos interesus“, – sakė jis.

L.Beršidskio manymu, kol V.Putino žvalgybos tarnybos ir toliau pralaiminės Vakarams, šios nesėkmės turės padarinių.

Be to, pastarosios GRU nesėkmės nėra vienintelis Rusijos žvalgybos sunkumų pavyzdys: liepą NATO narė Graikija, paprastai draugiškesnė Maskvai nei kitoms Aljansui priklausančioms valstybėms, deportavo du rusų diplomatus, bandžiusius gauti ir pasidalyti slapta informacija.

Analitiko manymu. V.Putinas, trečiadienį sakęs, jog šnipų karai „negali būti užbaigti“, buvo teisus. Tačiau vyriausybė, galinti sau leisti laukti, paprastai išlošia daugiau nei pralošia.

Be to, Rusijos šnipų operacijos V.Putino priešininkams yra kiaurai permatomos: dėl jų, skausmingai nekompetetingų, ima mažėti parama prezidentui šalies viduje.

Tiesa, ta parama ir taip svyruoja dėl sprendimo gerokai padidinti pensinį amžių.

Tvirto lyderio reputacija

Anot L.Beršidskio, V.Putinas neturi mėgstamo vyruko, kuris gali dažnai klysti, reputacijos: prezidento propagandos mašina sukūrė jo, kaip itin efektyvaus ir patyrusio lyderio, įvaizdį.

Priešingai nei JAV prezidentas Donaldas Trumpas, V.Putinas neturi prabangos nuolat klysti ir neprarasti rinkėjų bazės. Rusijos prezidentas negali sau leisti atrodyti klystantis, tačiau vis dažniau atrodo.

„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas ir Vladimiras Putinas per susitikimą Helsinkyje
„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas ir Vladimiras Putinas per susitikimą Helsinkyje

Apžvalgininko manymu, bandymas pralaukti nepalankių naujienų ciklą neišspręs problemos.

V.Putino laukia dar penkeri metai prezidento poste. L.Beršidskis rašo nežinąs, kuri ateities perspektyva iš dviejų jam kelia daugiau siaubo. Pirmoji – prezidentas suvoks, kad pasyvumas jam kenkia, todėl imsis kur kas rizikingesnių žingsnių.

Antroji – jis dar labiau užsidarys į savo kiautą, palikdamas kovoti korumpuotas elito klikas.

Pasak L.Beršidskio, abi perspektyvos turėtų katastrofiškų padarinių Rusijai kaip šaliai, tačiau ne jos politiniam režimui.

Autoriaus manymu, mažiausiai tikėtinas scenarijus yra tas, kuriame V.Putinas užbaigs nerangias žvalgybos operacijas ir pradės ieškoti gudresnių būdų įsitvirtinti tarptautiniu lygiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius