-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kokainas iš Argentinos į Rusiją diplomatiniu paštu keliavo jau nuo 2012-ųjų

Buvęs Rusijos ambasados Argentinoje ūkvedys pareiškė keletą kartų išsiuntęs įtariamo kontrabandos sąmokslo organizatoriaus Andrejaus Kovalčuko lagaminus kaip diplomatines siuntas, praneša naujienų agentūra „Unian“. Penktadienį A.Kovalčukas buvo sulaikytas Vokietijoje.
Rusijos ambasadoje Argentinoje rasti lagaminai su kokainu
Rusijos ambasadoje Argentinoje rasti lagaminai su kokainu / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Rusijos Federalinė saugumo tarnyba (FST) tiria versiją, kad kokainas iš Argentinos į Rusiją galėjo būti siunčiamas nuo 2012 metų.

Buvęs Rusijos ambasados Argentinoje ūkvedys Ali Abjanovas atskleidė keletą kartų A.Kovalčuko lagaminus išgabenęs kaip diplomatines siuntas.

Anot A.Abjanovo, už kiekvieną lagaminą jis gaudavo apie tūkstantį dolerių (814 eurų), lagaminai buvo siunčiami per Urugvajaus sostinę Montevidėją.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Narkotikų siuntos sulaikymo operacija
AFP/„Scanpix“ nuotr./Narkotikų siuntos sulaikymo operacija

„Vynas ir kava“

A.Abjanovas tyrėjams pasakojo 2012-ųjų viduryje į darbinį telefoną sulaukęs A.Kovalčuko skambučio, greitai vyrai susitiko. A.Kovalčukas, prisistatęs saugumo tarnybos darbuotoju Rusijos ambasadoje Vokietijoje (pati ambasada tai kategoriškai neigia), paprašė nuvežti jį į oro uostą Buenos Airėse.

„Į vidų nepasižiūrėjau“, – sakė A.Abjanovas ir pridūrė manęs, kad lagamine buvo 20–25 buteliai vyno.

Anot A.Abjanovo, jis buvo priverstas vežti ir naujojo pažįstamojo daiktus, tarp kurių – „labai sunkus lagaminas, sveriantis 25–30 kg“. Vyrams nuvykus į oro uostą, A.Kovalčukas paprašė ūkvedžio išsiųsti jo lagaminą vėliau, „kai lėktuvas bus paruoštas“.

A.Kovalčukas paaiškino, kad lagamino viduje – brangus vynas, kava ir dovanos. „Į vidų nepasižiūrėjau“, – sakė A.Abjanovas ir pridūrė manęs, kad lagamine buvo 20–25 buteliai vyno.

Ūkvedys 2012-ųjų pabaigoje iš Montevidėjaus oro uosto išsiuntė A.Kovalčuko lagaminą „krovininiu Rusijos lėktuvu“.

Istorija pasikartojo 2014 m. A.Abjanovas teigia A.Kovalčuko prašymu ambasados saugykloje palikęs du lagaminus. Ir šįkart buvo sakoma, kad juose – brangus vynas, kava ir sausainiai.

„Nieko nusikalstamo ten nėra“, – ramino ūkvedį A.Kovalčukas.

A.Abjanovo teigimu, jo paprašė supakuoti lagaminus kaip diplomatines siuntas. Tokie siuntiniai oro uoste nėra tikrinami. Tą kartą lagaminai buvo išskraidinti kariniu lėktuvu.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos ambasadai Argentinoje priklausantis pastatas, kuriame buvo rasti lagaminai su kokainu
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos ambasadai Argentinoje priklausantis pastatas, kuriame buvo rasti lagaminai su kokainu

Išaiškėjo budraus ūkvedžio dėka

2015 m. tokiu pat būdu buvo supakuoti dar du iš A.Kovalčuko gauti lagaminai, po to keletą mėnesių laikyti ambasados garaže. Anot A.Abjanovo, vėliau prie jų buvo pridėta dar dešimt A.Kovalčuko lagaminų.

A.Abjanovas: „Maniau, kad tai yra vyno, kavos ir brangakmenių kontrabanda.“

Visi lagaminai buvo laikomi ambasados garaže, tačiau 2016-ųjų liepą, prieš A.Abjanovui grįžtant į Rusiją, jis nusprendė pervežti lagaminus į ambasadai priklausančios mokyklos patalpas.

„Nenorėjau, kad jie maišytųsi garaže“, – pridūrė jis.

Išvažiuodamas A.Abjanovas apie lagaminus pasakė kolegai Igoriui Rogovui. Budrus ūkvedys patikrino lagaminus, juose buvo rasta 362 kg kokaino.

Pats A.Abjanovas tikina sužinojęs apie lagaminų turinį jau po sulaikymo praeitų metų pabaigoje. „Maniau, kad tai yra vyno, kavos ir brangakmenių kontrabanda“, – sakė jis.

Karinės aviacijos šaltiniai patvirtino, kad 2012–2015 m. iš Lotynų Amerikos šalių, įskaitant Urugvajų, buvo vykdomi skrydžiai, tačiau jie, esą, „buvo pavieniai“. Karininkai neigia, kad tų skrydžių metu buvo gabenami lagaminai su narkotikais.

Vyriausybei priklausantis lėktuvas

Vasario 23 d. Argentinos žandarmerija paviešino vaizdo įrašą, kuriame matyti 12 lagaminų su 398 kg kokaino.

Rusų portalo rbc.ru duomenimis, nuotraukoje matomas lėktuvo identifikacijos numeris 96023 sutampa su orlaivio IL-96 numeriu. Šis laineris priklauso eskadronui „Russia“, skraidinančiam aukščiausio rango Rusijos pareigūnus.

Pasak portalo rbc.ru, Rusijos specialiųjų pajėgų eskadrono „Russia“ Prezidento reikalų departamentas nuotraukoje matomą orlaivį numeriu 96023 pradėjo naudoti dar 2016-ųjų rugpjūtį.

Stopkadras/Rusijos vyriausybei priklausantis lėktuvas IL-96
Stopkadras/Rusijos vyriausybei priklausantis lėktuvas IL-96

Kiek anksčiau Argentinos saugumo ministrė Patricia Bullrich pareiškė, kad kokainas kaip „diplomatinis bagažas Rusijos vyriausybės lėktuvu“ buvo išsiųstas 2017-ųjų lapkritį. Eskadrono „Russia“ atstovai tokią informaciją neigė.

P.Bulltrich teigimu, kokaino siuntos vertė – 50 mln. dolerių (40,5 mln. eurų).

Paaiškėjus, kad ambasados garaže laikomų lagaminų turinys – kokainas, Rusijos ir Argentinos teisėsaugos pareigūnai pradėjo bendrą operaciją. Argentiniečiai 2016-ųjų gruodį narkotikus pakeitė miltais, į juos įdėjo sekimo įtaisus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius